Kauneus

Dödön laittamiseen liittyy yleinen väärinkäsitys – asiantuntija kertoo, milloin tuote todella toimii

Tiedätkö, mikä on deodorantin ja antiperspirantin ero? Entä täytyykö tuotetta laittaa kainaloon aamulla vai illalla? Kysyimme asiantuntijalta.

Teksti:
Christina Boman

Antiperspirantti kannattaa levittää iholle illalla, jos tuotteesta haluaa parhaan mahdollisen tehon irti.

Tiedätkö, mikä on deodorantin ja antiperspirantin ero? Entä täytyykö tuotetta laittaa kainaloon aamulla vai illalla? Kysyimme asiantuntijalta.

Moni mieltää, että deodorantti ja antiperspirantti olisivat yksi ja sama asia. Näin ei kuitenkaan ole, ja tuotteiden käytössäkin on eroja. Kysyimme muun muassa Herbinan tuotteista vastaavan Bernerin tutkimus ja kehitys -osaston tuotekehittäjä Jenni Hallanarolta, kuinka tuotteista saa parhaan tehon irti.

Mikä on antiperspirantin ja deodorantin ero?

– Antiperspirantti estää hikoilua ja kainaloiden kostumista. Antiperspirantin sisältämät alumiinisuolat muodostavat ikään kuin tulpan hikirauhasen suuaukolle, mikä estää hikoilua. Deodorantti puolestaan vähentää iholla olevien, hien hajua muodostavien mikrobien määrää tai ehkäisee mikrobien muodostamien pahanhajuisten yhdisteiden syntymistä. Se estää hien hajun muodostumista tai peittää sitä, mutta ei vähennä hikoilua.

Kumpi minun kannattaa valita: antiperspirantti vai deodorantti?

– Jos hikoilee voimakkaasti, antiperspirantti on varmempi valinta. Jos hikoilee vähän tai hikoilu ei häiritse, pärjää deodorantilla tai ilman tuotetta. Antiperspirantin voi ottaa käyttöön myös, jos edessä on esimerkiksi erityisen stressaava tilanne.

– Käyttö kannattaisi aloittaa muutamaa päivää aikaisemmin, sillä antiperspirantin teho on parhaimmillaan, kun tuotetta on käyttänyt muutaman päivän ajan. Myös deodorantti tehoaa paremmin, kun sitä on käyttänyt pidempään – siinä mielessä säännöllinen käyttö kannattaa.

Täytyykö deodoranttia ja antiperspiranttia laittaa aamulla vai illalla?

– Antiperspirantti kannattaa levittää iholle illalla, jos haluaa tuotteesta parhaan mahdollisen tehon irti. On tärkeää, että tuote levitetään puhtaalle ja kuivalle iholle. Suihkun jälkeen iho kannattaa siis kuivata huolellisesti. Yöllä hikirauhaset ovat usein lepotilassa, minkä vuoksi yön aikana alumiinisuolojen muodostama tulppa saa muodostua rauhassa. Näin tuotteen teho on seuraavana päivänä parempi. Tuotetta ei tarvitse lisätä enää aamulla, vaikka kävisikin suihkussa.

– Deodoranttia voi puolestaan käyttää mihin aikaan vaan ja tuotetta voi lisätä pitkin päivää.

Miten valitsen itselleni sopivan antiperspirantin?

– Yleensä tuotteissa lukee, kuinka monen tunnin ajan pito keskimäärin kestää. Kannattaa lähteä miedommasta tuotteesta liikkeelle ja siirtyä tarvittaessa vahvempaan. Herkkäihoisen kannattaa valita hajusteeton tuote.

Ihoni ärtyy antiperspirantista – mitä teen?

– Antiperspirantti voi ärsyttää joidenkin ihoa. Silloin tuotteen käyttö täytyy lopettaa. Tuotetta ei myöskään saa laittaa rikkoutuneelle tai ärtyneelle iholle. Karvanpoiston jälkeen ihon olisi hyvä antaa rauhoittua ja tuotteen käytön kanssa on parempi odottaa esimerkiksi seuraavaan päivään.

Voiko antiperspiranttia käyttää joka päivä?

– Päivittäiselle käytölle ei ole estettä. Se ei aina kuitenkaan ole välttämätöntä. Antiperspiranttia käytetään kerran vuorokaudessa, eikä sen lisäämisestä pitkin päivää ole hyötyä. Jos antiperspiranttia on ensin lisännyt muutamana päivänä peräkkäin, voi riittää, että tuotetta käyttää vain joka toinen päivä. Halutessaan antiperspirantin rinnalla voi käyttää deodoranttia, jos kokee, että tuotetta haluaa lisätä myös päivän aikana.

Onko antiperspirantin sisältämä alumiini terveysriski?

– Antiperspirantin käyttö on turvallista. Paljon leviää huhuja alumiinin tai antiperspiranttien käytön vaikutuksesta kohonneeseen rintasyövän tai Alzheimerin riskiin, mutta mitään uskottavaa tieteellistä näyttöä tästä ei ole. Antiperspirantin alumiinisuolat muodostavat tulpan hikirauhasen suulle, eivätkä etene siitä pidemmälle kehoon.

Voiko antiperspirantin käyttö lisätä hikoilua?

– Antiperspirantti ei lisää hien erittämistä. Kun antiperspirantin käytön lopettaa, voi toki itselle tulla hetkellisesti sellainen olo, että hikoilisi enemmän, kun hikoilu palaa niin sanotusti normaalille tasolle.

X