Kauneus

Näin saat hiukset hyvään kuntoon – asiantuntijan 5 vinkkiä

Hiukset on mahdollista saada hyvään kuntoon, kun kiinnittää huomiota tiettyihin perusasioihin. Pienet asiat merkitsevät paljon hiusten päivittäisessä hoidossa. Asiantuntija neuvoo, miten hoidat hiuksiasi oikein.

Teksti:
Piritta Palokangas

Hiukset on mahdollista saada hyvään kuntoon, kun kiinnittää huomiota tiettyihin perusasioihin. Pienet asiat merkitsevät paljon hiusten päivittäisessä hoidossa. Asiantuntija neuvoo, miten hoidat hiuksiasi oikein.

1. Muutama pesukerta viikossa riittää

Hiuspohjan puhdistustarve on yksilöllinen. Pesutarpeeseen vaikuttavat hormonituotanto sekä se, millaisessa ympäristössä päivittäin oleskelee. Esimerkiksi koneellinen ilmastointi saattaa kuivattaa toimistotyöläisen hiuspohjaa.

Kun talirauhaset toimivat normaalisti, hyvä pesutiheys on 1–3 kertaa viikossa. Tällöin päänahka ei pääse kuivumaan liikaa. Hieman rasvainen hiuspohja pitää hiukset terveinä ja elastisina sekä vähentää pölyävää ihosolukkoa eli hilsettä.

Selvitä hiukset harjalla aina ennen pesua. Pehmeät harjakset vähentävät hiusten katkeilua ja stimuloivat samalla hiuspohjan verenkiertoa.

2. Latvoille ja hiuspohjalle eri tuotteet

Hoitoainetta valittaessa kannattaa muistaa, että vain harvoin hiuksille ja päänahalle sopivat samat tuotteet. Hiuspohja voi olla herkästi rasvoittuva, kun taas latvat voivat olla kuivat johtuen esimerkiksi hiusten vaalennuksesta. Ammattilainen osaa usein parhaiten auttaa hoitoaineen valinnassa.

3. Älä kampaa märkänä

Älä harjaa tai kampaa märkää tukkaa. Märkä hius venyy, varsinkin jos hiusta on käsitelty kemiallisesti, ja katkeaa helposti. Anna hiusten kuivua lähes kokonaan ennen harjaamista tai nukkumaan menoa, sillä nukkuessa märät hiukset kuivuvat takkuun. Harjaa ja selvitä hiukset mieluiten pehmeällä, aitoharjaksisella harjalla aloittaen pituudesta ja edeten kohti tyveä.

4. Älä polta muotoilutuotteita kiinni tukkaan

Käytä lämpölaitteita vain hiuksiin, joissa ei ole jäämiä muotoilutuotteista. Hiuslakka tai vaha voivat palaa kiinni tukkaan tai muotoiluvälineeseen. Hiusten on myös oltava kuivat ennen käsittelyä. Lämpösuojatuotteet suojaavat hiusta kulumiselta ja hoitavien proteiinien ansiosta kosteuttavat hiuksen pintaa ja suomukerrosta.

5. Ravinto vaikuttaa

Terveet hiukset kasvavat terveestä hiuspohjasta, joten tärkeintä on pitää hiusten kasvualusta hyvässä kunnossa. Oikeat ruoka-aineet tekevät hyvää hiuksille. Hiuksille ja iholle tärkeitä ravintoaineita ovat piidioksidi, rauta ja magnesium, jotka vastaavat kudosten uusiutumisesta ja energian tuotannosta. Myös sinkki ja E-vitamiini ovat tärkeitä hiusten kasvun kannalta. Hiusten kasvunopeus riippuu paljon geeneistä. Yksi hius kasvaa hiustupessa 2–6 vuotta.

Asiantuntijana toimi Keune-kouluttaja ja Hair Illusian toimitusjohtaja Anni Kosunen.

X