Koti ja sisustus

Asiantuntijalla on vuokralaiselle tärkeä vinkki: Tee aina tämä ennen kuin muutat asuntoon

Asiantuntija kertoo, miten toimimalla voi välttyä turhilta väännöiltä vuokranantajan kanssa.

Teksti:
Christina Boman
Kuvat:
iStock

Ennakoimalla voi säästää rahaa, jos vuokranantaja heittäytyy hankalaksi.

Asiantuntija kertoo, miten toimimalla voi välttyä turhilta väännöiltä vuokranantajan kanssa.

Vuokralaisen ja vuokranantajan välille voi toisinaan ilmaantua erimielisyyksiä. Usein tällaiset tilanteet kärjistyvät etenkin vuokrasopimusta purkaessa ja voivat johtaa tilanteeseen, jossa vuokranantaja kieltäytyy maksamasta vuokravakuutta takaisin vuokralaiselle.

Vuokralaiset VKL ry:n toiminnanjohtaja Anne Viita kertoo, miten tällaisissa tilanteissa tulisi toimia ja kuinka ongelmilta voisi mahdollisesti välttyä jo ennakkoon.

Nämä asiat menevät normaalin elämisen piikkiin

Suurin osa kiistoista koskee Viidan mukaan sitä, mikä on kummankin osapuolen näkemys asunnon normaalista kulumisesta – ja kumman vastuulla on korjata kulumisen jälkiä. Esimerkiksi lattian kunnosta käydään paljon vääntöä.

– Lattia kattaa isomman alueen, jonka korjaaminen voi olla kallista ja hankalaa. Samaa lattiamateriaalia ei välttämättä ole enää saatavilla, eikä lattiaa voi hioa määräänsä enempää, Viita sanoo.

Hänen mukaansa kiistaa aiheuttaviin tilanteisiin on kuitenkin selkeä perusta.

– Huoneiston kunnossapitovastuu on vuokranantajalla, jos muusta ei ole erikseen sovittu.

Kunnossapitovastuun piiriin kuuluvat asumisen aikana kertynyt asunnon normaali kuluminen ja siitä aiheutuneet jäljet, vaikkapa juuri lattiassa.

– Jos lattialle on itse puolestaan pudottanut jotain painavaa, on vuokralainen silloin itse velvollinen korvaamaan kunnostuksen.

Myös taulujen tai hyllyjen jäljet kuuluvat normaaliin asumiseen, eikä niitä voi kieltää vuokralaiselta.

– Jos asunto on vaikkapa niin uusi, ettei vuokranantaja halua seinille laitettavan tauluja, tällöin vuokranantajan velvollisuus on asennuttaa galleriakiskot, joita voi käyttää, Viita ohjeistaa.

Taulujen tai hyllyjen asentamiselle ei Viidan mukaan tarvitse kysellä erikseen lupaa.

– On kuitenkin huolehdittava, että ne kiinnitetään oikealla tekniikalla oikeaan materiaaliin.

Seinien maalaamiseen ja tapetoimiseen sen sijaan tulisi aina pyytää lupa vuokranantajalta.

Näin kinoilta voi välttyä etukäteen

Vaikka suurin osa vuokrasuhteista sujuu ongelmitta, on uutta asuntoa vuokratessa hyvä varautua myös yllätyksiin. Siksi Viidan mukaan vuokrasuhteen alussa huoneiston kunto olisi hyvä käydä huolellisesti läpi.

– Huoneiston kunto olisi järkevää käydä läpi ennen muuttoa ja nimenomaan niin, että sekä vuokralainen että vuokranantaja ovat paikalla, Viita sanoo.

Asunnon kulumista ja puutteista tehdään samalla kirjaukset ja otetaan valokuvat – mieluiten molempien toimesta.

– Huomiot voi tehdä esimerkiksi puhelimen muistioon. Samat tiedot, kuten kuvat ja kirjaukset on hyvä jakaa molemmille, Viita ohjeistaa.

Toinen vaihtoehto on kirjata huomiot paperille, minkä jälkeen asiakirja kuvataan molempien käyttöön.

– Näin ei jouduta tilanteeseen, jossa on sana sanaa vastaan. Vuokralainen voi todistaa, että kiistanalainen jälki ei ole hänen asumisensa aikana syntynyt.

”Jokaisesta kulumisen jäljestä ei voi närkästyä.”

Jos jälkiä on asumisen aikana ilmaantunut asuntoon, niiden kohdalla käydään tapahtumaketju läpi ja huomioidaan asumisen aika.

– On normaalia, että asunto ja materiaalit kuluvat vuosien saatpssa, joten jokaisesta kulumisen jäljestä ei voi närkästyä, Viita huomauttaa.

Myös sopimusta allekirjoittaessa kannattaa olla tarkkana ja allekirjoittaa vain sopimus, jonka ymmärtää. Vuokrasopimusta tehdessä ei ole peruutusmahdollisuutta. Jos sopimuksen allekirjoittaa, sitä tulee ensisijaisesti noudattaa sellaisenaan.

– Jos vuokrasopimuksessa on pitkä lista vaatimuksia ja erityishuomioita, kannattaa pohtia, miksi vuokranantaja on näin tiukka ja haluaako sellaiseen sopimukseen sitoutua.

Kiistanalainen loppusiivous

Myös riittävän hyvä loppusiivous aiheuttaa monesti vuokralaisessa ja vuokranantajassa erimielisyyksiä. On tapauksia, joissa vuokranantaja on kieltäytynyt palauttamasta vuokravakuutta puutteelliseen loppusiivoukseen vedoten.

Mikä sitten on riittävän hyvä loppusiivous?

– Yksi hyvä mittari asiaan on pohtia, ottaisiko itse mielellään samassa kunnossa olevan huoneiston vastaan, Viita vinkkaa.

Loppusiivouksessa asunnosta poistetaan liat, pyyhitään pinnat, viedään roskat ja poistetaan irtaimisto. Myös ikkunoiden pesu ja suihkun viemärin tyhjennys kuuluvat loppusiivoukseen, mikäli niitä ei ole pitkään aikaan tehty.

– Toki kannattaa käyttää maalaisjärkeä: jos ulkona on kovat paukkupakkaset, voi olla fiksua miettiä, kannattaako ottaa riski, että ikkuna pamahtaa pakkasesta rikki kesken pesun, Viita sanoo.  

Viidalla on siivouksen suhteen tärkeä neuvo myös uudelle vuokralaiselle.

– Älä ota likaista asuntoa vastaan. Asunnon tulisi olla muuttaessa niin siisti, ettei sitä tarvitse ensitöiksi itse siivota.

Jos vuokranantaja heittäytyy hankalaksi, toimi näin

Toisinaan vuokranantaja syystä tai toisesta kieltäytyy palauttamasta vuokravakuutta. Tällöin vuokranantajalla on aina Viidan mukaan velvoite kertoa selkeä syy ja perusteet vakuuden pidättämiselle. Jos näkemykset vuokranantajan kanssa eroavat, voi tarpeen tullen vedota alkukatselmukseen, mikäli sellainen on tehty.

– Vuokralainen voi vedota siihen, että vika on ollut olemassa jo tuolloin, eikä vuokranantaja voi muuta väittää. Kuvat ja kirjaukset puhuvat puolestaan, Viita sanoo.

Aina katselmusta ei kuitenkaan ole tehty. Tällöin ollaan pattitilanteessa, sana sanaa vastaan.

– Jos kyse on pienestä summasta, moni voi ajatella, että pääsee helpommalla, kun antaa vuokranantajalle periksi. Kannattaa tutkailla tilannetta ja kokonaiskuvaa aina tapauskohtaisesti. Omista oikeuksistaan on sallittua pitää kiinni, Viita sanoo.

”Monilla on nyt tiukempaa, minkä vuoksi myös niistä summista, joissa ennen olisi ollut helpompi antaa periksi, jaksetaan taistella sitkeämmin.”

Vaikeissa tapauksissa apua saa Vuokralaiset VKL ry:ltä sekä kuluttajaneuvonnasta. Viime kädessä asia ratkaistaan käräjäoikeudessa tai kuluttajariitalautakunnassa. Tällä hetkellä yhteydenotot ovat Viidan mukaan olleet hienoisessa nousussa.

– Monilla on nyt tiukempaa, minkä vuoksi myös niistä summista, joissa ennen olisi ollut helpompi antaa periksi, jaksetaan taistella sitkeämmin.

Jotkut asiat kuuluvat poliisille. Tällaisia ovat tapaukset, joissa vuokranantaja on esimerkiksi käynyt asunnossa omilla avaimilla ilman vuokralaisen lupaa.

– Kyseessä on kotirauhan rikkominen, josta on syytä tehdä rikosilmoitus.

Viita kuitenkin muistuttaa, että on paljon hyviä vuokrasuhteita, joissa ei ole ongelmia. Vuokralla asumista ei kannata siis pelätä, eikä yksityisten vuokranantajien tai isompien tahojen välillä ole Viidan mukaan suurempia eroja.

– Toki huoneistojen kuntotarkistus voi olla ammattilaiselle tutumpaa, mutta sitä kannattaa yhtä lailla ehdottaa myös yksityiselle vuokranantajalle. Huolellinen alkukatselmus on molempien osapuolten etu, Viita neuvoo.

X