Koti ja sisustus

Moni kodinostaja tekee onnelliset asuntokaupat, mutta on jo salavihkaa jäänyt odottamattomaan koukkuun: ”Aina löytyy parempia”

Asuntokaupat tehty, mutta yksi asia ei muutu: asuntoilmoitusten päivittäinen tsekkaaminen. Se ei kuitenkaan välttämättä tarkoita sitä, että ostit väärän asunnon. Jälkiselailijoiden asuntobongailu, ”Zillow porn”, on aito ilmiö.

Teksti:
Anna Ferrante
Kuvat:
Istock

Kaipaatko iltoihisi intohimoista säpinää? Moni tietää, mille sivustolle hiipiä.

Asuntokaupat tehty, mutta yksi asia ei muutu: asuntoilmoitusten päivittäinen tsekkaaminen. Se ei kuitenkaan välttämättä tarkoita sitä, että ostit väärän asunnon. Jälkiselailijoiden asuntobongailu, ”Zillow porn”, on aito ilmiö.

Asuntokaupat ovat elämän suurimpia päätöksiä. Kyseessä ovat isot rahat ja iso vastuu, ja valinnassa on otettava huomioon laajoja kokonaisuuksia: taloudellinen puoli, ehkä lasten tarpeet, henkinen hyvinvointi uudessa asuinpaikassa.

Harva ostaa asunnon ex tempore. Sopivaa asuntoa saatetaan etsiä vuosia, selataan ilmoituksia, käydään näytöissä, suunnitellaan, haaveillaan.

Siinä ajassa moni asia ehtii kehittyä rutiiniksi – esimerkiksi myynti-ilmoitusten selailu. Sunnuntait ovat viikon parhaita päiviä lehtien asuntoliitteineen, hakuvahdit piippaavat ja netin jatkuvasti päivittyvillä asuntosivuilla voi käydä vilkuilemassa aamulla, päivällä ja illalla.

Kun asunto viimein on ostettu, rutiini ei noin vain katkeakaan.

Moni asunnonomistaja löytää itsensä Oikotieltä ja Etuovelta ehkä vielä vuosia kauppojen jälkeen. Toisille myynti-ilmoitukset ovat mennyttä elämää samalla hetkellä kun asuntokaupat on sinetöity.

Miksi toiset meistä jälkiselailevat ja toiset eivät?

– On iso ero siinä, liittyykö selailuun selailuun ajatuksia siitä, että omassa asuntokaupassa jokin ei täysin tyydytä vai onko asuntojen katseleminen selkeästi ajanvietettä, sanoo ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti Anne Kallio.

Aina ei ole välttämättä helppo hahmottaa, kummasta vaihtoehdosta on kyse. Mitä isompi kauppa, sitä vaikeampi ihmisen on myöntää huono päätös. Väärän valinnan korjaaminen on iso, jopa mahdoton urakka.

Helpompaa on pitää mölyt mahassa ja keskittyä mieluummin salahaaveiluun paremmista kaupoista. Unelma elää myynti-ilmoituksia selailemalla.

Lue myös: Oletko myymässä asuntoasi? Näin stailaat sen itse myyntikuntoon

Tämän vuoksi myös tyytyväinen jälkiselailee

Hyvätkin asuntokaupat ovat lähes aina pullollaan erinäisiä yksityiskohtia, jotka eivät ole ostajan mielestä täydellisiä: ikkuna väärässä paikassa, alakerran pohjaratkaisu hieman huono, neliöitä rahtusen liian vähän.

Asia saattaa häiritä paljonkin, kun ilmoituksissa tulee vastaan parempia asuntoja, mutta se työnnetään aktiivisesti pois mielestä. Jossittelua on usein silti vaikea kokonaan välttää.

Anne Kallio ei välttämättä suosittelisi ilmoitusten selailua henkilöille, joilla on taipumus harmitella tai jossitella päätöksiään. Se voi pahimmillaan olla kuin veitsen kääntämistä haavassa.

– Aina on olemassa parempia asuntoja ja kauppoja, siitä ei pääse mihinkään. Keskittyisin harmittelun sijaan oman itsetunnon ja itsevarmuuden kohottamiseen, opettelemaan luottamaan omiin päätöksiin ja seisomaan niiden takana.

Jos persoonassa on epävarmuutta ja itsetunto heikko, tyytymättömyys ostettuun asuntoon voi kummuta myös vieraiden ajattelemattomista kommenteista: miksi täältä ostit, eikö se toinen olisi ollut sijainniltaan parempi, vähän pienihän tämä on.

– Kun on tekemässä jo tehnyt asuntokaupat, voi kysyä itseltään, mikä tai mitkä asiat saisivat minut epäröimään tai katumaan kauppaani. Entä kuinka paljon muiden mielipiteillä todella on väliä? Annanko vaikuttaa itseeni, jos joku arvostelee sijaintia? Kallio kysyy.

– Sekin voi olla hyvä tunnistaa, että tällainen iso päätös on vaikeaa kaikille. Ei ole ihme, jos kokee sen edessä epävarmuutta, mikä ilmenee vaikka sitten ilmoitusten jälkiselailuna.

Haaveiden asuntokaupat voi ollakin ideointia jo hankittuun kotiin

He jotka eivät ilmoituksia asuntokauppojen jälkeen enää vilkuile, voivat yksinkertaisesti suojata itseään ja estää mahdollisia harmittelun tunteita. Tai sitten he kuuluvat siihen ihmisjoukkoon ihmisiä, joka eivät jää vatvomaan asioita muutenkaan.

Ilmoitusten selailuun voi myös ihan vain jäädä koukkuun. Samalla lailla kuin remontin juuri tehnyt katselee mielellään remonttiohjelmia, asunnon ostanut voi katsella mielellään asuntoilmoituksia.

Asuntobongailu voi olla tapa paitsi unelmoida ja fiilistellä, myös mahdollisuus nähdä erilaisia koteja ja inspiroitua. Ehkä vuosia asuntokauppojen jälkeen vastaan tulevassa unelmakohteessa onkin jotain, mitä voi toteuttaa omaan kotiin hankinnoilla tai pintaremontilla.

Kotiliesi.fi: Kiinteistönvälittäjä listaa 6 asiaa, jotka laskevat asunnon arvoa – nämä on helppo korjata!

X