Koti ja sisustus

Hulppea yksityiskohta tekee Salla Lundelinin kesäkodista harvinaisuuden Hangossa: ”Otan siitä kaiken ilon irti”

Salla Lundelin asuu kahdessa kodissa. Viime aikoina Hangon puutaloidylli pihoineen on alkanut houkuttaa yhä enemmän.

Teksti:
Seija Killström
Kuvat:
Frida Steiner

Sallan puutaloidylli on keidas keskellä Hankoa.

Salla Lundelin asuu kahdessa kodissa. Viime aikoina Hangon puutaloidylli pihoineen on alkanut houkuttaa yhä enemmän.

Mihin alun perin ihastuit tässä asunnossa?

Olin viettänyt jo vuosia kesäni Hangossa. Aikaisemmin ystävälläni ja minulla oli kimpassa vuokralla huoneisto, mutta vuonna 2019 päädyimme molemmat hankkimaan oman pienen unelmamme täältä. Tätä yli satavuotiaan talon tunnelmaa on vaikea kopioida tai liimata päälle. Se minut hurmasi. Ja suuri piha, joka on aivan uniikkia Hangon asunnoissa.

Salla Lundelin
Sallan Hangon-kodin pihaterassille kokoontuu usein iso määrä ystäviä grillaamaan ja viettämään kesäpäivää.

Mikä asia kodissasi tuottaa sinulle iloa päivittäin?

Ehdottomasti piha. Helsingissä minulla ei ole edes parveketta, joten otan siitä kaiken ilon irti. En ole mikään puutarhamyyrä, joten kauniit ruukut istutuksineen riittävät pihani kaunistukseksi.

Ostaes­sani talon piha oli pelkkä nurmikenttä. Tähän rakennettiin suuri puinen terassialue, jonka kalustan aina kesäisin viihtyisäksi oleskelutilaksi.

Salla Lundelin
Facebook-kirppikseltä hankitussa puukaapissa on kausikoristeita ja kattaustarvikkeita, myös Sallan isoäidin 1940-luvulla häälahjaksi saama Arabian astiasto. Koska Salla myös vuokraa kotiaan Airbnb-asuntona, on sisustamisessa huomioitu kodin huollettavuus. Ikea-sohvan irtopäälliset voi pestä. Merikartoista tehdyt taulut ovat muistoja purjehduksilta. Sohvapöytä on Pentikin penkki, ja isoäiti kutoi olohuoneen villamaton.

Oletko tehnyt kompromisseja sisustuksen suhteen?

Kun ostin asunnon kolme vuotta sitten, suureen remonttiin ei ollut taloudellista mahdollisuutta. Tein vain pakolliset asiat eli hankin toimivan keittiön ja riittävästi säilytystilaa vaatteilleni. Asunnossa valmiina ollut olohuoneen raitatapetti vierastuttaa minua yhä, vaikka olenkin alkanut tottua siihen. Mutta sen haluaisin ehkä vaihtaa.

Salla Lundelin kesäkoti
Pitkänmallisessa huoneistossa huoneet sijoittuvat selkeään rytmiin peräkkäin. Tori.fi-nettikirpputorilta hankittu tarjoiluvaunu renkailla on tähän kotiin hyvä kaluste, sillä sitä on helppo siirtää tarpeen mukaan eri tiloihin. Seinällä oleva Chanel Nº5 -purjevenetaulu on Rasmus Tikkasen työ.

Mikä sisustukseen liittyvä pulma on ollut hankalin ratkaista?

On vaikea taikoa lisää senttejä sinne, missä niitä ei vain ole. Keittiössä on tälläkin hetkellä hieman liian suuri ruokapöytä tilaan nähden. Minulla käy paljon vieraita, ja syksymmällä illanistujaiset siirtyvät terassilta sisään. Pieni pöytä ei riittäisi, joten olen päättänyt sietää tämän pienen ylimitoituksen kodissani.

Salla Lundelin
Keittiö remontoitiin kokonaan, kun Salla osti asunnon kolme vuotta sitten. Keittiössä on Sopen vanhat Pisara-tuolit, jotka maalattiin valkoisiksi. Keittiökalusteiden rungot ovat Ikeasta ja ovet, vetimet ja tasot ovat A.S.Helsingön valikoimista. Vaikka keittiö on hyvin pieni, siinä on kaikki oleellinen napakassa paketissa.

Mitä kylään tulevat aina ihastelevat kodissasi?

Hanko hurmaa kaikki. Täällä valokin on monen mielestä aivan erilaista kuin muualla. Kesäkotini viehättää ja hämmentää vieraita. Ensi alkuun ihastellaan tätä suurta pihaterassia, kivenheiton päässä Hangon vilkkaimmista menopaikoista. Sen jälkeen ensikertalaiset huokailevat vanhan talon henkeä ja kotini tunnelmaa. Kai tämä on sellainen kokonaisvaltainen elämys.

Salla Lundelin
Yksinkertainen String-hylly on Sallan etätyöpiste Hangossa – ja se riittää. Näyttävä kukkataulu on ostettu kierrätyskeskuksesta 15 eurolla. Taiteilija ei ole tiedossa, mutta Salla ihastui maalaukseen, koska sen värit toistavat kodin sisustuksen sävyjä.
Kesäkoti Hangossa
Asunnon eteiseen noustaan muutama askelma pihalta. Läpikulkutilassa eteisen seinää on hyödynnetty vaatteiden säilytyksessä. Vaatevaihtoehtoja Hangossa on oltava purjehdustakeista hellehattuihin.

Mitä kodin värit merkitsevät sinulle?

Minusta on ihanaa, että kaiken ei tarvitse olla ihan justiinsa. Siedän täällä hyvin eriparisuutta. Sitä, että kaikki ei ole niin ”täsmäsisustettua”.

Manuela Bosco
Salla ihastui Manuela Boscon puutarhajuhla-aiheisiin töihin ja tilasi häneltä juuri tälle seinälle sopivan kokoisen maalauksen, joka toistaa kesäistä pihatunnelmaa. Keittiön hyllyillä on vaihtelevasti koottuna erilaisia tavaroita, joista monet on saatu perintönä tai löydetty antiikkikaupoista.

Lue myös: ”Olen käyttänyt ison osan tuloistani taiteeseen”, kertoo Tuuli Kousa – jotain peruuttamatonta tapahtui nuorena naisena Picasson parhaiden edessä

Mihin sisustusratkaisuun olet erityisen tyytyväinen?

Kyllä se on keittiö. Kahdelle vastakkaiselle seinälle toteutettu pieni keittiökokonaisuus on hurjan toimiva. Siinä on loihdittu ruoat isollekin porukalle ilman ongelmia. Ja tykkään vähäeleisestä tyylistä, joka sopii ihanalla tavalla vanhaan taloon. Messinkiset yksityiskohdat ovat se pieni juju, joka tekee keittiöstä mielestäni vielä tavallistakin tyylikkäämmän.

Salla Lundelin
Sallan viimeisin sisustusprojekti oli verhoiluttaa olohuoneen kaksi nojatuolia, jotka ovat olleet perheessä vuosikymmeniä. Nyt ne verhoilutettiin siniraitaisella vahvalla puuvillalla hankolaisessa Verhoomo Veluurissa juuri tämän kodin tyyliin sopiviksi.

Onko jokin yllättänyt sinut tässä kodissa?

Ostin asunnon 2019 alkuvuodesta enkä olisi silloin voinut uskoa, miten paljon tulenkaan viettämään täällä aikaani. Koronan ja etätyökulttuurin vuoksi ajankäyttöni on nyt jakaantunut niin, että olen puolet ajastani Hangossa. Ja viihdyn yhä vain paremmin.

Hanko kesäkoti
Makuuhuoneen seinissä esiin otetut hirret muistuttavat talon satavuotisesta historiasta ja tuovat sisustukseen kauniin pinnan kaiken uuden rinnalle. Monihaarainen kattovalaisin ja yöpöytä sekä sen yllä oleva haitarivalaisin ovat Ellokselta.

Kotiliesi.fi: Onko tässä Hangon hurmaavin villa? Nina antoi vanhalle hirsihuvilalle raikastavan valkopesun

X