Koti ja sisustus

Valkoinen on kielletty Veronican 100-vuotiaassa kesäkodissa – vain tarkkasilmäinen hoksaa siellä Ikea-salaisuuden

Taiteilija Veronica Östermanin kesäkodissa välittyy isoäidiltä peritty rakkaus väreihin ja antiikkiin. ”Viimeinen hankintani on varmasti ainoa uusi asia koko talossa.”

Teksti:
Riitta Sourander
Kuvat:
Riitta Sourander

Veronican kesäkoti on vanha koulurakennus.

Taiteilija Veronica Östermanin kesäkodissa välittyy isoäidiltä peritty rakkaus väreihin ja antiikkiin. ”Viimeinen hankintani on varmasti ainoa uusi asia koko talossa.”

Veronica, mihin alun perin ihastuit kakkoskodissasi?

Talo on yli satavuotias koulurakennus. Rakastuin sen korkeisiin huoneisiin, tilan ja valon runsauteen sekä vehreään puutarhaan hedelmäpuineen.

Siitä on 25 vuotta. Rakennus oli melko huonossa kunnossa, ja sitä on remontoitu vähitellen. Hommaa riittää kuten vanhoissa puutaloissa aina.

Veronica Österman
Pihatyöt sujuvat Marimekon vintagetopissa ja kukkakoristeisissa puutarhahanskoissa. Satoa antavat lukuisat kirsikka-, luumu- ja omenapuut.

Mitä kylään tulevat aina ihastelevat kodissasi?

Kaikki talon huoneet on maalattu muulla kuin valkoisella.

Se kiinnostaa vieraita ja nostaa hymyn huulille. Syklaaminpunainen vierashuone koetaan suorastaan villiksi, vaikka inspiraatio on maanläheisempi: sävy löytyi huoneen ikkunan alla kukkivista rhododendroneista. Olen itse maalannut kaikki seinät Tikkurilan seinämaaleilla, joita olen tuunannut taiteilijatarvikeliikkeestä hankituilla kuivapigmenteillä.

Veronica Österman kesäkoti
Eteishallin liilat seinät toistavat pihamaalla kesäkuussa kukkivien syreenipensaiden sävyä. Kirjoituslipasto on 1700-luvulta. Sen päällä oleva kynttilänjalka on kirppislöytö Liettuasta. Posliininen vinttikoira on saksalaisen Metzler & Ortloffin tuotantoa. Inspiraation Kalteva kaupunki -teokseen Veronica sai New Yorkista.
Veronica Österman kesäkoti
Syklaaminpunaisen vierasmakuuhuoneen rauhaa vartioi Frida Kahlo. Vanhan ompelupöydän päällä on kirppikseltä löytynyt vaasi ja kiinalainen koristeuurna. Veronican maalaus Talon henki tasapainottaa värimaailmaa.

Mitä kotisi sävyt merkitsevät sinulle?

Isoäitini rakasti värejä ja käytti niitä rohkeasti kaupunkikodissaan Helsingissä. Hän opetti minut jo pikkutyttönä arvostamaan rikasta sävymaailmaa ja antiikkihuonekaluja.

Hankkiessani tämän talon halusin luoda sisälle maailman, jossa kulkemalla huoneesta toiseen kokisi erilaisia tunnetiloja.

Veronica Österman
Vasemmanpuoleinen taulu on Veronican äidin Kittyn maalaama öljyväriharjoitus. Alkuperäinen Sandro Botticellin maalaama teos koristaa Palazzo Pittin seinää Firenzessä. Huone oli aikoinaan koulussa asuneen opettajan makuuhuone.

Väreillä on voimaa. Makuuhuoneeni sitruunankeltainen tuo minulle tyrskähdyksen välimerellistä aurinkoa keskitalvellakin. On yllättävää, kuinka hyvin vanhat öljyvärimaalaukset kultaisine kehyksineen sopivat värikkäiden seinien kanssa.

Idea ei tosin ole omani, sillä muun muassa Pariisin Louvren ja Lontoon National Galleryn vanhojen mestareiden maalausten täyttämät salit hehkuvat väreissä. Siellä värikylläisyys on tarkasti harkittua, minulla se on intuitiivista.

Veronica Österman kesäkoti
Makuuhuoneen peilipöytä on isoisoäidin perintöä. Veronican öljyvärimaa­lauksen keltainen on samaa sävyä kuin seinä.

Mistä syntyy olohuoneesi tunnelma?

Salin tunnelma syntyy yhdistelmästä vanhoja ja uusia öljyvärimaalauksia, kauniita antiikkihuonekaluja ja seinien tarkkaan harkittua väritystä. Seinien alaosan vihertävän okransävyn keksi minulle ystäväni, sisustusarkkitehti Hanni Koroma, muut maalisävyt talossa ovat omia sekoituksiani. Taulut ja huonekalut ovat kuin vanhoja ystäviäni, jotka kuiskivat minulle tarinoitaan. En koskaan tunne olevani talossa yksin, varsinkaan kun Ruotsin kuningas Kaarle XII Kustaan silmät seuraavat minua salin seinältä, Frida Kahlo valvoo vierashuoneessa ja kaunis Simonetta makuuhuoneessani.

Veronica Österman kesäkoti
Sametilla päällystetty divaani ja peili löytyivät helsinkiläisestä antiikki­liikkeestä. Samettinen peitto on Mokosta.
Veronica Österman kesäkoti
Kun Veronica poisti hilseilevää maalipintaa salin pönttöuunista, hän huomasi pitävänsä ronskista sinkkipeltisestä pinnasta ja näin uuni jäi ilman maalia. Venäläinen kristallikruunu oli talossa ostettaessa. Pöytäryhmä on kirppislöytö, sen ympärille mahtuu tusinan verran illallistajia.

Mikä on lempipaikkasi talossasi?

Salin jykevä jugendtyylinen sohva on suosikkilöhöilypaikkani. Se saattaa tiukan muotokielensä takia näyttää epämukavalta, mutta on kaikkea muuta.

Sohva oli talossa, kun muutin. Verhoilutin sen aikoinaan Virossa italialaisella silkkikankaalla.

Veronica Österman
Sohvaryhmä verhoiltiin ylellisellä silkillä. Sohvan päällä on Veronican öljyvärityö Dreamscape.
Veronica Österman
Högforsin vanha puuhella toimii yhä. Bastet-kissajumalan patsas on matkamuisto Egyptistä. Vanha vaaka on lahja kummisedältä.

Mitä olet hankkinut kotiisi uutena?

Viimeinen hankintani on varmasti ainoa uusi asia koko talossa, jos muutamaa vessanpönttöä, sisustustekstiilejä ja patjoja ei lasketa. Se on keittiöni. Se ajanmukaistettiin tänä keväänä käyttämällä Ikean runkoja ja Helsingön ovia.

Olen tyytyväinen keittiön hentoon salvian sävyyn. Väri sopii taustaksi kirkkaanväriselle Fazerin purkkikokoelmalle ja Marimekon vintage­tekstiileille.

Kotiliesi.fi: Marimekon klassikkokuosit kiinnostavat nyt keräilijöitä – löytyykö sinultakin näitä aarteita?

Veronica Österman kesäkoti
Ikean keittiökaapiston päällä on kokoelma vanhoja pulloja. Veronican oloasu on äidin peruja 1970-luvulta.
Veronica Österman kesäkoti
Ruokailuryhmä oli talossa valmiina. Veronica osti kattolampun 35 vuotta sitten Unkarista.

Mistä kotiin liittyvästä unelmoit?

Että kotini olisi hyvässä järjestyksessä. Minulla on paljon turhaa tavaraa, koska vuosia sitten harrastin kirpputoreilla kiertelyä. Taisin sortua ostamaan liikaa kaikkea kiinnostavaa. Suunnittelen joka kesä järjestäväni pihakirppiksen päästäkseni ylimääräisestä kamasta eroon, mutta en ole vielä muilta hommilta ehtinyt.

Veronica Österman
Veronica työstää viimeisintä maalaustaan ulkona, luumupuun viileässä varjossa. Hänen töitään on esillä Kesä Gumbostrandissa -näyttelyssä 9.6.-14.8. Gumbostrand Konst & Formissa Sipoossa.

Juttu julkaistiin Annan numerossa 27/22.

Lue myös: Tämän rivitalokodin Vivi pääsi varaamaan ensimmäisenä – kolme unelmakriteeriä sinetöi päätöksen

X