Koti ja sisustus

Kengät ja loskakeli: Näin saat jalkineesi pysymään kuivina ja siisteinä – yksi tuote avainasemassa

Minkälaiset kengät ovat paras valinta loskasäähän? Kuinka jalat saa pysymään kuivina ja kengät kunnossa? Asiantuntija kertoo.

Teksti:
Anna Ferrante
Kuvat:
iStock

Loskassa kengän kuntoa uhkaavat kosteuden lisäksi hiekoitussepeli, suola ja lika.

Minkälaiset kengät ovat paras valinta loskasäähän? Kuinka jalat saa pysymään kuivina ja kengät kunnossa? Asiantuntija kertoo.

Kengät ja loskakeli on yhdistelmä, joka tuottaa päänvaivaa. Kengät ja sukat kastuvat helposti ja kengät likaantuvat ja saattavat jopa mennä pilalle.

Suurin uhka kengän kunnolle ja käyttömukavuudelle loskassa on kosteus.

Loskaisessa säässä kengän pinta joutuu veden lisäksi kosketuksiin hiekoitushiekan, katujen suolaamisessa käytetyn suolan sekä muun lumen seassa olevan lian kanssa.

Kysyimme asiantuntijalta, millaiset kengät ovat paras valinta loskakeleihin ja miten ne tulisi suojata.

Kengän materiaalin täytyy olla talvikeliin sopiva

– Goretex-pinnoitetut kengät ovat tietysti kätevät, sillä ne eivät päästä kosteutta ulkoa päin läpi, sanoo kenkien entisöijä Heikki Tanskanen kengänpuhdistusliike Mister Mintistä.

– Jos puhutaan muista kuin goretex-kengistä, paras talvikenkämateriaali on laadukas nahka tai nupukkinahka, Tanskanen lisää.

Myös talvilenkkareissa usein käytetty vinyylipinnoitettu nahka on kelpo valinta, kunhan muistaa suojasuihkeen säännöllisen käytön.

Lue myös: Testissä 7 kenkäratkaisua peilijääkeleille – täyden kympin tuotteita yhdistää yksi ominaisuus

Materiaalin lisäksi kengän rakenne ratkaisee

Kengän rakenne vaikuttaa sen sopivuuteen loskakeleihin. Tikkauksettomat vaelluskengät ovat yleensä loskasäähän erinomaiset.

Sitä vastoin esimerkiksi maihinnousutyyppiset kengät, jonka pohjat on tikattu yläosaan, ovat huono valinta.

– Reunatikkauksen pienenpienistä rei’istä menee kosteus läpi, eikä suojasuihkutus auta.

Sama koskee Ugg-tyyppisiä lampaankarvasaappaita. Ne imevät kosteuden itseensä kuin sieni.

– Lammaskarvasaappaat on tarkoitettu Australian olosuhteisiin surffareiden taukokengiksi, kun tarvitaan nopeasti jalkaan sujautettavat, lämmittävät kengät. Niiden kanssa mikään suojasuihke ei pidä kosteutta poissa, Tanskanen huomauttaa.

Kengät ja loskakeli: muista suojasuihke ja nahkakengälle rasvaus

Kaikenlaisten talvikenkien suojaaminen suojasuihkeella on kaiken a ja o. Tanskanen suosittelee valitsemaan suihkeen, joka suojaa niin kosteudelta kuin lialta.

Laadukas suihke ei jätä kenkään vahamaista pintaa eikä muitakaan jälkiä. Tuotetta kannattaa aina kokeilla aluksi huomaamattomaan paikkaan, kuten kengän sisäsyrjään.

Nahkakengät on myös hyvä käsitellä kenkärasvalla. Tämä tulisi tehdä uusiin kenkiin ennen ensimmäistä käyttökertaa.

– Rasvaus antaa lisää kosteus- ja likasuojaa ja takaa, että nahka pysyy notkeana. Rasvauksen jälkeen kannattaa tehdä vielä kuivaharjaus, jotta öljyt ja kiilto nousevat nahasta pintaan.

Nahkakenkiä on monenlaisia, Tanskanen muistuttaa. Halpaa, ohutta ja vinyylipinnoitettua mokkanahkaa ei kannata rasvailla, sillä siitä ei ole hyötyä. Sama koskee tekonahkaa.

Suojasuihke sen sijaan on tekonahkallekin tärkeä.

Kengät ja loskakeli.
Huolellisesti huoltamalla kengät saa pysymään hyvinä ja vedenpitävinä myös loskasäällä © iStock

Loskasäällä kenkien puhdistus joka käytön jälkeen on tärkeää

Loskasäällä kengät väistämättä likaantuvat. Tanskanen painottaa kenkien puhdistuksen tärkeyttä jokaisen käytön jälkeen.

– Kun kelit ovat kuraiset, kenkä on puhdistettava joka ilta, jos sen haluaa pysyvän hyvänä ja siistinä. Kengän pinta kuivataan ja näkyvät tahrat poistetaan mikrokuituliinalla. Sen jälkeen kenkää harjataan kenkäharjalla tai esimerkiksi kynsi- tai juuresharjalla viiden minuutin ajan.

Mikäli kengän kumipohjassa ja -reunoissa on pesuainetta vaativaa likaa, hyvä valinta sen poistamiseen on sappisaippua. Tiskiainetta tai muita kodin puhdistusaineita Tanskanen ei suosittele.

Jos keli on jatkumassa loskaisena, suojasuihkekäsittelyn voi tehdä jopa päivittäin puhdistuksen jälkeen.

– Vähintään parin, kolmen käyttökerran välein suojasuihke kannattaa laittaa, kun kelit ovat märät, Tanskanen sanoo.

Mikäli kengän sisään tai pohjallisen alle on sujahtanut hiekoitushiekkaa tai muuta pikkuroskaa, se on syytä poistaa. Jalkapohjan alla hiertävä sepeli voi vahingoittaa kengän pohjaa.

Lue myös Kotiliesi.fi: Tukipohjalliset kenkiin – milloin niitä tarvitaan ja milloin ei? Yhdessä tapauksessa niistä voi olla lähinnä haittaa

Kengät ja loskakeli: anna kastuneiden kenkien kuivua ennen seuraavaa käyttöä

Entä jos kengät ovat päässeet kastumaan loskassa pahasti?

– Kastuneiden kenkien kanssa tärkein asia on antaa niiden kuivua perusteellisesti ennen seuraavaa käyttöä. Jos kenkiin jää vähänkään kosteutta, kun ne laittaa jalkaan, ne alkavat käytössä haista pahalle”, Tanskanen huomauttaa.

Pahimman vetisyyden voi poistaa painelemalla kengän pintaa talouspaperilla, jottei pintaan jää kengän sisään imeytyvää kosteutta. Jos pohjallisen saa irti, se on hyvä ottaa pois ja laittaa erikseen kuivumaan.

Kuivuminen ottaa oman aikansa, eikä Tanskanen suosittele jouduttamaan sitä kuumailmapuhaltimilla, kuten hiustenkuivaajalla.

– Kuuma ilma voi pahimmillaan heikentää kengän liimauksia.

Jos ilmavirtaa haluaa välttämättä kuivaamisen nopeuttamiseksi käyttää, kengät voi asettaa pöytätuulettimen ääreen.

Pahasti kastuneita kenkiä ei kannata kuvitella voivansa käyttää seuraavana aamuna.

– On hyvä omistaa vähintään kahdet tai kolmet talvikengät, jotta mahdollisesti kastuneen parin voi antaa kuivua rauhassa ja aamulla on aina kuivat kengät odottamassa, Tanskanen vinkkaa.

X