Koti ja sisustus

Tunnetko jo rullaustekniikan? Lue 8 vinkkiä, joita noudattamalla matkalaukkusi ei enää koskaan pursua yli

Joudutko joka kerta istumaan matkalaukkusi päälle saadaksesi sen kiinni? Kysyimme Suomen ammattijärjestäjät ry:n puheenjohtaja Heidi Finniltä, miten matkalaukun pakkaaminen reissuun onnistuisi kerrankin.

Teksti:
Elina Viitanen
Kuvat:
Istock

Matkalaukun pakkaaminen on taitolaji: katso vinkit jutusta!

Joudutko joka kerta istumaan matkalaukkusi päälle saadaksesi sen kiinni? Kysyimme Suomen ammattijärjestäjät ry:n puheenjohtaja Heidi Finniltä, miten matkalaukun pakkaaminen reissuun onnistuisi kerrankin.

Matkalaukun pakkaaminen voi olla myös miellyttävä kokemus – ainakin jos sen tekee ammattijärjestän vinkkien avulla. Katso alta 8 kohdan lista, jonka avulla onnistut varmasti!

Lue myös: Mitä tehdä kesällä 2020? Vietä kesälomasi kotimaassa – ui porojen kanssa, herkuttele tropiikin lämmössä ja yövy autiolla leirintäalueella

1. Matkalaukun pakkaaminen alkaa pakkauslistan tekemisellä

Olit sitten lähdössä mökille, kaupunkilomalle tai pidemmälle ulkomaanmatkalle, tärkeintä on hyvä suunnittelu. Suunnitelmalla vältetään pakkaaminen mentaliteetilla ”olen varautunut kaikkeen” ja ”jos satun tarvitsemaan”.

Tee itsellesi selkeä pakkauslista, tallenna se myöhempää käyttöä varten ja päivitä tarvittaessa.

Suunnittelussa tulee ottaa huomioon se, mihin aikoo lomalla aikansa käyttää, millaisiin aktiviteetteihin osallistuu ja millaiset sääolosuhteet kohteessa vallitsevat.

Lue myös Kotiliedestä: Ammattijärjestäjä neuvoo: Paras tapa järjestää kodin säilytystilat on…

2. Valitse oikea matkalaukku

Laukkua valitessa kannattaa ottaa huomioon matkan siirtymiset. Reissaanko junalla vai julkisilla? Vietänkö loman samassa hotellissa tai mökissä? Olisiko rinkka vai vedettävä matkalaukku kätevämpi?

Lentäessä kannattaa huomioida, että välttämättömät tavarat on pakattu käsimatkatavaroihin, jos matkalaukku pääsee lennolla katoamaan.

Jos aikoo tuoda tuliaisia tai tehdä ostoksia, on matkalaukun pakkaaminen hyvä tehdä heti alkuun jo tuliaisten ja muiden ostosten vaatima tila mielessä.

3. Matkalaukun pakkaaminen onnistuu, kun yhdistelet, peset ja rullaat

Mitä helpommin vaatteet ovat yhdisteltävissä toistensa kanssa, sen useamman muunneltavan asun saat mukaan. Valmiit asukokonaisuudet voi testata jo kotona.

Hyödynnä lomareissullasi myös pyykinpesumahdollisuus, jottei laukkusi täyty pyykeistä.

Vaatteet voi pakata laukkuun rullaamistekniikalla, jolloin ne eivät rypisty ja vältät laukun penkomisen. Voit rullata myös koko asun yhteen rullaan, esimerkiksi sukkahousut ja mekon, jolloin saat asun kerralla laukusta.

Vaaleat vaatteet kannattaa varmuuden vuoksi pakata väärinpäin, jos ne sattuisivat likaantumaan laukussa.

Matkalaukun pakkaaminen.
Matkalaukun pakkaaminen onnistuu varmemmin, jos rullaat vaatteet siististi.

4. Panosta laadukkaisiin jalkineisiin

Yksillä hyvillä kävelykengillä pärjää pitkälle, ja mikä parasta: ne kulkevat mukana jalassa.

Jos kuitenkin pakkaat vaihtokengät mukaan, laita ne pussiin, jotta ne eivät sotke matkalaukun muuta sisältöä.

5. Matkalaukun pakkaaminen helpottuu, kun säästät kosmetiikassa

Mieti, kuinka paljon kosmetiikkaa lomalla on tarpeeksi? Millaisilla meikeillä saisit perusarkimeikin? Näyttävämmän meikin saat loihdittua helposti värikylläisellä huulipunalla tai tummalla luomivärillä.

Kosmetiikka kannattaa pakata laukun pienempään sivutaskuun tai hyödyntää toilettilaukkua, jos on vaarana, että joku tuotteista vuotaa.

Shampoot ja pesuaineet kannattaa aina laittaa matkan ajaksi pienempään matkapulloon.

6. Älä karsi lääkkeissä

Henkilökohtaiset lääkkeet tulee pitää alkuperäisessä paketissaan. Jos reissaat ulkomaille, saatat tarvita mukaan myös lääkkeiden reseptit.

Pakkaa lääkkeet käsimatkatavaroihin. Jos reissaat ulkomaille tai kauemmaksi asutuksesta, kannattaa mukaan varata myös pieni matka-apteekki sairastumisen varalta: kuumemittarilla, desinfiointipyyhkeillä, laastareilla ja päänsärkylääkkeellä pääsee jo pitkälle.

7. Lataa e-kirjapalvelu ja matkalaukun pakkaaminen on huomattavasti helpompaa

Elokuvat, kirjat ja musiikki kulkevat mukana puhelimessa. Kannattaa tutustua esimerkiksi eri e-kirjapalveluihin ja hyödyntää monien palveluntarjoajien kuukauden ilmainen testiaika.

Puhelimella voi myös nopeasti tarkistaa tietoja, varata lippuja ja tarvittaessa hoitaa maksuja. Kännykän voi silti laittaa matkan ajaksi äänettömälle ja laittaa viesteistä ja somesta tulevat ilmoitukset pois päältä.

Kuulokkeet voi rullata esimerkiksi tulitikkuaskin ympärille, jolloin ne eivät ole solmussa laukun pohjalla.

8. Karsi vielä

Käy matkalaukku vielä kerran läpi. Jos tavaraa on paljon, pohdi, mistä voisit vielä karsia.

Varautuminen ennalta kaikkeen luo matkalle paineita ja pelkoja. On hyvä miettiä, miten toimisit, jos joku asia puuttuisikin matkasta. Menisikö loma pilalle? Onko tavara sellainen, ettei sitä voi lainata tai korvata?

Lopulta pärjäämme yllättävän pitkälle vähällä tavaramäärällä. Varaudumme välttääksemme pettymyksen, harmituksen ja muut negatiiviset tunteet. Kun tiedostamme tämän jo pakkausvaiheessa, onnistuu matkalaukun pakkaaminen nopeammin ja säästämme selkäämme reissussa.

X