Koti ja sisustus

Miten joulutähteä kannattaa kastella? Testasimme antamalla kahdelle kukalle vettä eri tavalla – tältä lopputulos näyttää

Joulutähti on helppohoitoinen kasvi, sanotaan – kunhan sen osaa kastella oikein! Annan toimittaja testasi, kuinka joulutähti selviää kahdella eri kastelutaktiikalla.

Teksti:
Tiia Kailaheimo
Kuvat:
Tiia Kailaheimo

Joulutähti kuvattuna testin alussa ja kahden viikon päätteeksi – lue, kuinka sitä kasteltiin.

Joulutähti on helppohoitoinen kasvi, sanotaan – kunhan sen osaa kastella oikein! Annan toimittaja testasi, kuinka joulutähti selviää kahdella eri kastelutaktiikalla.

Joulutähti on hyvin perinteinen joulun alla koteja koristava kukka. Usein punaisia mutta myös valkoisia ja joskus vaaleanpunaisia tähtiä viedään tuomisiksi ja ostetaan omaksi iloksi.

Mutta miten saa joulutähden pysymään virkeänä aattoon ja sen yli?

Annan toimittaja kokeili, millaisesta huolenpidosta joulutähti pitää. Sen selvittämiseksi tarvittiin kaksi kukkaa, joita kasteltiin eri tavalla.

Lue myös: Kyllästyttääkö joulutähti ja amaryllis? Floristi vinkkaa parhaat vaihtoehdot perinteisille joulukukille

Joulutähti on helppohoitoinen – totta vai tarua?

Joulutähteä väitetään helppohoitoiseksi kukaksi. Vaikeudet alkavat kuitenkin jo tähtiä hankkiessa.

Ilmeisesti joulutähti ei siedä lainkaan vetoa saati pakkasta. Oikein pakattunakin joulutähti säikähtää ulkona pakkasessa hyvin nopeasti, eikä toivu enää ennalleen. Niinpä joudun tekemään järjestelyjä saadakseni kukat lämpimästi kotiin kahden kilometrin päässä sijaitsevasta supermarketista.

Kun kukat ovat kotona, annan niiden olla hetken aikaa pakkauksissaan – näin ne saavat sopeutua lämpötilanvaihteluun hieman rauhallisemmin.

Joulutähtien hoitoon ei ole mitään vippaskonsteja. Niitä ei asetella yöksi jääkaappiin kuten vaikka tulppaaneja, ja valon määränkin suhteen ne ovat melko sopeutuvaisia. Silti onnistun joka vuosi jollain ilveellä tappamaan joulutähteni alta aikayksikön.

Päättelen, että vian täytyy olla kastelussani. Joko sitä on liian vähän tai liikaa. Olen myös tumpelo testaamaan oikeaa kasteluväliä kasvien mullasta, ja monet toisistaan eriävät ohjeet neuvovat kastelemaan joulutähteä säännöllisesti, jotta multa ei pääse liikaa kuivahtamaan.

Kuinka säännöllisesti? Kerran viikkoon vai kerran päivään?

Nyt testaan siis kastella joulutähtiäni eri tavoilla: ensimmäinen kukka, jonka sijoitan pienempään ruukkuun saa maltillisesti vettä päivittäin, ja isompaan ruukkuun sujahtanut saa vettä kolmen päivän välein mutta reilummin.

Katsotaan miten käy.

Kotiliesi.fi: Joulutähden hoito: Katso, miten saat kasvin kukoistamaan – yksi virhe voi tappaa koko kukan!

Yllättävä lopputulos

Hieman vajaassa kahdessa viikossa tähdet alkavat osoittaa eroavaisuuksia. Runsaampaa kastelua kolmen päivän välein saanut joulutähti on alkanut tiputtaa lehtiä.

Yllätyksekseni testissä kävi hieman eri tavalla kuin luulin.

Kuvittelin, että kolmen päivän välein vettä saava tähti olisi kuivempi kuin päivittäin vedestä nauttiva, mutta onkin käynyt päin vastoin. Välillä, kun harvemmin vettä saavaa tähteä olisi taas aika kastella, onkin multa ollut yhä hyvin märkää.

Pienemmän ruukun multa taas vaikuttaa koko testin ajan kuivemmalta, vaikka vettä annetaankin joka päivä.

Säännölliset säästeliäät vesiannokset vaikuttavat siis voittavalta tekijältä!

Kuten muidenkin kasvien, joulutähtien kasteluun on olemassa hifistelevämpiä tapoja kuten altakastelu, kastelupallo tai veteen upotus. Tämä jokanaisen tyyli ainakin onnistuu kotoa valmiiksi löytyvillä välineillä.

Katso alta, miten kumpikin joulutähti muuttui kahden viikon aikana.

 

Yllä vasemmassa kuvassa näet, miltä kolmen päivän välein runsaasti vettä saanut joulutähti näytti testin alussa. Oikeassa kuvassa taas näet joulutähden testin lopuksi. Saat kuvat kokonaisuudessaan näkyviin raahaamalla nuolta. Harvemmin mutta runsaammin kasteltu joulutähti tiputti alimmat lehtensä.

 

Yllä näet päivittäin maltillista kastelua saaneen joulutähden. Alun kuljetuksessa hieman ryttääntynyt kasvi on jopa muuttunut terhakkaamman näköiseksi ja nostanut lehtiään ylemmäs.

Näin joulutähdet erosivat toisistaan 2 viikon jälkeen

X