Koti ja sisustus

Joulusisustus kruunataan joulukukilla – floristi vinkkaa parhaat vaihtoehdot perinteisille hyasintille ja amaryllikselle

Joulusisustus on ammentanut monta vuotta maanläheisyydestä ja luonto tuodaan kodin sisälle. Teema ylettyy myös joulukukkiin: perinteisten kukkalajien lisäksi kotia voi jouluna koristaa esimerkiksi metsäpolun varrelta löytynyt havunoksa.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Istock

Upea joulusisustus tekeytyy perinteisten, trendikkäiden ja miksei kuivattujenkin kukkien kokonaisuudesta.

Joulusisustus on ammentanut monta vuotta maanläheisyydestä ja luonto tuodaan kodin sisälle. Teema ylettyy myös joulukukkiin: perinteisten kukkalajien lisäksi kotia voi jouluna koristaa esimerkiksi metsäpolun varrelta löytynyt havunoksa.

Joulukukat luovat kotiin juhlatunnelmaa ja ne sopivat hyvin myös lahjaksi. Perinteisiä joulukukkia haastavat nyt esimerkiksi tunnelmalliset luonnonmateriaalit. Joulusisustus ammentaakin nyt inspiraatiota luonnosta.

– Luonnonläheisyys on yksi iso joulusistuksen teema. Luonto halutaan tuoda nyt suoraan kodin sisälle, kertoo floristi Minna Penttala.

Perinteisiä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi punainen joulutähti tai amaryllis, mutta valikoimaa löytyy nykyään laidasta laitaan.

Listasimme yhdeksän joulukukkaa, joiden avulla kodin joulusisustus saa vaihtelua kadottamatta tietenkään joulun maagista tunnelmaa. Löydätkö listasta uuden suosikkisi?

Joulusisustus kukilla – 9 vaihtoehtoa perinteisille kukka-asetelmille

1. Kuivakukat 

Sisustusmuodissa maanläheisiä värejä ja tekstuureita on suosittu jo hetken aikaa. Tänä vuonna myös joulusisustus saa siitä osansa, ja bohotyyli ylettyy joulukukkiin asti: kukkien väreissä nähdään nyt pehmeämpiä sävyjä kuin aikaisemmin.

Perinteisten punaisten joulukukkien tilalle voikin halutessaan hankkia muun muassa helppohoitoisia kuivakukkia, joista voi loihtia trendikkäitä kimppuja sekä asetelmia yhdistelemällä erilaisia oksia ja heiniä tuoreisiin leikkokukkiin.

– Kuiva- ja leikkokukista tehdyt kimput ovat perinteisistä joulukukista poikkeavia ja sopivat monenlaiseen sisustukseen. Niistä saa aikaiseksi todella kivoja yhdistelmiä jouluksi, Penttala kertoo.

Kuivakukat ovat suosittu trendi. Kuvassa kuivakukka-asetelma.
Ihana joulusisustus syntyy myös kuiva- ja leikkokukista rakennetuista asetelmista. Pehmeät sävyt luovat kotiin ihanan, maanläheisen tunnelman.

2. Joulusisustus kohoaa kielojen avulla uudelle tasolle

Kielon varsinainen kasvukausi on keväällä, mutta entisaikaan sitä näkyi kodeissa myös jouluisin. Vaikka kielo on nykyaikana harvinaisempi joulukukka, sitä voi tiedustella kukkakaupoista myös tähän vuodenaikaan. Etsiminen kannattaa, sillä kotiin kielo tuo oikeaa vanhanajan tuntua.

– Kielo ostaessa kannattaa hankkia se juurakkoina eli niin, että kielo kasvaa. Kielosta tulee ihana tuoksu ja se on ekstrahieno joulukukka.

Kielo on suosittu kukka myös jouluisin. Kuvassa kieloja lasipurkissa.
Kielon huumaava tuoksu tuo mieleen varsinkin keskikesän juhlan. Ennen vanhaan kieloja hankittiin kuitenkin myös joulun koristeiksi.

3. Mänty ruukussa

Kodin joulusisustus saa uutta twistiä pienistä havupuista, kuten ruukkuun istutetuista pienikokoisista männyistä.

Sosiaalinen media on Penttalan mukaan täyttynyt syksyn aikana myös metsäkuusista, joiden juuret on puhdistettu ja puu asetettu veden kera maljakkoon.

– Pieni kuusi on hyvä idea, jos haluaa uudenlaista ilmettä.

4. Havunoksat

Aina sisälle ei tarvitse kantaa kokonaista puuta. Joskus riittää, että nappaa lenkkipolun varrelta pudonneen oksan tai havuja ja asettelee ne kauniiseen maljakkoon.

– Muutama havunoksa tuo joulun tuoksun kotiin. Oksat ovat myös ekologisempi vaihtoehto.

Kuivakukat tuovat kotiin tunnelmaa, kuten myös pienet havupuut. Kuvassa havupuum joka on asetettu pöydälle lasimaljakkoon.
Joulukuusi vaatii aina oman tilansa. Pienen kodin joulusisustus syntyy helposti, kun asettelee maljakkoon pienen havupuun kauniisti.

5. Punamarjaiset kukat

Trendituulahduksista huolimatta joulukukkien kohdalla halutaan noudattaa myös perinteitä. Esimerkkinä tästä on muun muassa punainen väri, jota suositaan sekä kimpuissa että asetelmissa joka vuosi.

– Punamarjaisia kukkia on tänä vuonna melko paljon. Suosittuja lajeja ovat muun muassa ardisia ja lamosalali, joka on pieni, mutta todella kaunis kasvi, Penttala vinkkaa.

Joulukukat inspiroituvat luonnosta. Luonnosta kerätyt havut saavat aikaan ihanaa tuoksia. Kuvassa nainen leikaa marjanoksaa.
Luonnonmateriaalit, kuten tunnelmalliset havut, ovat suosittu sisustustrendi. Jouluisin kukissa nähdään koristeina myös erivärisiä marjoja.

6. Joulusisustus tulppaaneilla

Punaiset ja valkoiset tulppaanikimput sointuvat hyvin jouluun. Vaihtelevuutta ilmeeseen saa ostamalla pienempiä sipulitulppaaneita.

– Sipulitulppaanit ovat korkeudeltaan 10–15 senttiä. Ne ovat todella kivoja ja jouluisin niitä ostetaan jonkin verran.

Tulppaanit sopivat jouluun. Kuvassa valkoisia tulppaaneja.
Tulppaanit sopivat myös jouluun. Joulun alla suositaan punaisia ja valkoisia tulppaaneja.

7. Hyasintti

Hyasintti ei ole vain pääsiäisen kukka, vaan sitä ostetaan koteihin joulunakin. Muistathan, että hyasintin tuoksu voi aiheuttaa oireita allergikoille.

8. Jouluruusu

Vanhanajan joulukukkana tunnettu jouluruusu teki paluun 10 vuotta sitten. Viime vuosina sitä onkin Penttalan mukaan ostettu paljon.

Jouluruusun hyvä puoli on se, että kukka sopii monenlaiseen kotiin: sen avulla onnistuu sekä moderni että perinteisempi joulusisustus.

Joulukukat tuovat kotiin tunnelmaa. Kuvassa jouluruusu.
Jouluruusu on suosittu joulukukka, joka tuo kotiin vanhanajan tunnelmaa.

+ 9. Joulutähti eri väreissä

 Joulutähti on ikisuosikki, mutta jos punainen väri kyllästyttää, lajia on saatavilla myös uusissa sävyissä.

– Joulutähti näyttää uudelta ja raikkaalta eri värisenä. Nyt joulutähteä on esimerkiksi pehmeän vaaleanruskeana, vaaleanpunaisena, pinkkinä ja kirjavana.

X