Koti ja sisustus

Näin puhdistat puurokattilan helposti ja ympäristöystävällisesti – kattilan puhdistaminen onnistuu ruokasoodalla

Tuskastuttaako aamu- tai joulupuurokattilan puhdistaminen? Kattilan puhdistaminen ei tarvitse olla vaikeaa. Puhdista mikä tahansa puurokattila tai uunipuuron valmistamisessa käytetty uunivuoka helposti Marttojen ympäristöystävällisellä ohjeella.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

Puurokattilan puhdistaminen sujuu nopeasti ruokasoodan ja veden avulla.

Tuskastuttaako aamu- tai joulupuurokattilan puhdistaminen? Kattilan puhdistaminen ei tarvitse olla vaikeaa. Puhdista mikä tahansa puurokattila tai uunipuuron valmistamisessa käytetty uunivuoka helposti Marttojen ympäristöystävällisellä ohjeella.

Puuro jää helposti kiinni kattilaan ja saattaa silloin tällöin jopa palaa pahasti kattilan pohjaan kiinni. Kattilan puhdistaminen hartiavoimin hinkkaamalla ei ole kenenkään mieleen. Puurokattilan puhdistamisesta voi onneksi tehdä helppoa luonnollisin keinoin: ruokasoodalla ja vedellä.

Neuvonnanjohtaja Teija Jerkku Marttaliitosta kertoo, että ruokasoodan ja veden avulla niin uunipuuron valmistamisessa käytetyn uunivuoan kuin puurokattilankin puhdistaminen sujuu leikiten.

– Uunivuoka puhdistuu, kun sitä hieroa sienipesimellä, jossa on vedestä ja ruokasoodasta tehtyä tahnaa, ja sen jälkeen huuhtelee vuoan, Jerkku ohjeistaa.

Valmista ruokasooda-vesitahna annostelemalla esimerkiksi lautaselle yksi ruokalusikallinen ruokasoodaa ja tilkka vettä. Voit pyyhkäistä tahnaa sieneen suoraan lautaselta, johon sen valmistit.

Kattilan puhdistaminen ruokasoodalla – Marttojen helppo ohje

Jerkun mukaan puurokattilan puhdistamiseen kannattaa kokeilla alla olevaa, tehokasta puhdistusohjetta.

  • Täytä kattilasta vajaa puolet vedellä.
  • Lisää kattilaan 5 ruokalusikallista ruokasoodaa.
  • Kuumenna seos kiehumispisteeseen.
  • Sammuta lämpö.
  • Kaavi kattila puhtaaksi, harjaa se astianpesuharjalla ja huuhtele.

Alta näet Marttojen video-ohjeet siitä, miten palanut kattila puhdistetaan yllä olevien ohjeiden mukaisesti. Videolla on ohje myös niille, jotka haluavat ruokasoodan sijaan käyttää puhdistamiseen konetiskitablettia.

Jos puuro on palanut pahasti pohjaan, kiehumispisteeseen kuumennettu soodavesi kannattaa jättää jäähtymään kattilaan muutamaksi tunniksi tai jopa yön yli. Tämän jälkeen kattilan kaapiminen ja puhdistaminen sujuu takuulla vieläkin helpommin kuin pikakäsittelyn jälkeen.

Lue myös: Tiesitkö, mitä kaikkea saat puhdistettua ruokasoodalla? 10 helppoa, halpaa ja tehokasta siivousvinkkiä!

Lue myösKaipaako kahvinkeitin pesua? Näin puhdistat kahvinkeittimen etikalla ja ruokasoodalla

Lue myös: Tahra tai paha haju matossa? Näin puhdistat maton helposti ruokasoodalla

Lähde: Martat

X