Koti ja sisustus

Nämä unohtuvat helposti siivota – löytyykö listasta päivittäinen väline, jota et ole pessyt ikinä?

Tiesitkö, että auton ratti on likaisempi kuin julkinen vessa? Moni jatkuvassa käytössä oleva arjen pinta tai esine jää kokonaan putsaamatta. Ota talteen myös vinkit, miten ne tulisi puhdistaa.

Teksti:
Susanna Sarimaa
Kuvat:
Istock

Joitakin pahoja bakteeripesäkkeitä ei tule mieleen pyyhkiä.

Tiesitkö, että auton ratti on likaisempi kuin julkinen vessa? Moni jatkuvassa käytössä oleva arjen pinta tai esine jää kokonaan putsaamatta. Ota talteen myös vinkit, miten ne tulisi puhdistaa.

1. Kylpyhuoneen lattiakaivo ja seinät

Moni jynssää kylpyhuoneessa lattian, pöntön ja peilin osana perussiivousta. Muu siivoaminen voikin suihkutilassa unohtua tai jäädä huomaamatta.

– Kylpyhuoneen kaakelit ja suihkuseinä tulisi säännöllisesti puhdistaa oikeilla aineilla, vaikkei niiden puhdistusta tarvitsekaan ottaa osaksi viikkosiivousta. Lisäksi ne tulisi muistaa huuhdella ja kuivata, Lotta ja Markus Dahlstedt Pienestä Puhdistuspuodista selittävät.

Entä milloin olet viimeksi siivonnut lattiakaivon? Puhdistus sujuu parhaiten jollakin harjalla, esimerkiksi pulloharjalla tai tiskiharjalla hanskat kädessä.

– Älä kuitenkaan laita sitä harjaa takaisin keittiöön, Markus naurahtaa.

2. Auton ratti

Auto on monille kuin kodin jatke, jota tulee käytettyä päivittäin. Vaikka siellä vietetään paljon aikaa, usein sitä siivotaan huomattavasti kotia harvemmin, ehkä vain muutaman kuukauden välein.

Rättiä kannattaisi heilutella varsinkin auton sisässä: erityisesti auton ratti tarvitsee usein puhdistuksen, sillä sitä tulee käsiteltyä toistuvasti likaisin käsin.

Tutkitusti ratti onkin likaisempi kuin julkinen vessa! Brittiläisessä yliopistotutkimuksessa vuodelta 2011 havaittiin, että ratissa ja vaihdekepissä oli yhdeksänkertainen bakteerikertymä vessaan verrattuna. Samaisen tutkimuksen kyselyssä joka kymmenes myönsi, ettei ole koskaan pyyhkinyt autoa sisältä.

3. Tiskikone

Moni hinkkaa tiskikoneen luukusta tahrat ja sormenjäljet jopa päivittäin, mutta luukun reunat jäävät todella likaisiksi. Myös tiskikoneen sisus vaatii välillä puhdistusta. Sihti kerää ruuantähteet, jotka tulisi välillä ottaa sieltä pois.

Usein juomalaseista näkee ja haistaa ensimmäisenä, onko itse tiskikone puhdas.

Huuhteluaineesta on todellista hyötyä, vaikka usein luullaankin, ettei se ole niin välttämätöntä. Sitruunahappo toimii puhdistamisessa mainiosti, ja sitä myydäänkin koneen pesuun tarkoitetuissa annostelupusseissa, Dahlstedtit ohjeistavat.

Huuhdeltu astianpesukone palkitsee käyttäjänsä hohtavilla astioilla, joista ei lähde vienosti kyseenalaista tuoksua.

– Jos tiskikonetta ei ole pesty, sen huomaa esimerkiksi lasien hajusta.

4. Pesukone – ja kuivausrumpu!

Pyykinpesukone tarvitsee toisinaan myös itse pesun, jotta se jaksaa pitää vaatteet puhtaina. Siivouksen ajankohtaisuuden tunnistaa ainakin siitä, että puhdas pyykki alkaakin haista eikä tuoksua raikkaalle.

Pesukone kannattaa välillä pyörittää tyhjillään kuumassa, 90 asteen lämpötilassa, Lotta ja Markus Dahlstedt sanovat.

Kumiset tiivisteet tulisi myös pitää vapaana liasta, ja poistoputken tyhjennys on silloin tällöin paikallaan.

Kuinka usein pyykkikoneet nyt vähintään tulisi huoltaa puhtaiksi? Älä odota ainakaan vuosikausia:

– Pesukoneen ohessa kuivausrummun puhdistus usein unohtuu. Kerran asiakas oli ollut kolme vuotta puhdistamatta kuivausrumpua. Ilma ei enää kulkenut siinä.

5. Hiusharja

Hiusharjan pesu ei välttämättä käy edes mielessä. Senkin säännöllinen puhdistus on kuitenkin tärkeää etenkin, jos käyttää hiuksissaan muotoilutuotteita, kuten hiuslakkaa tai kuivashampoota. Ne kerryttävät vähitellen harjaan likaa, ja likaisella harjalla turhaan rasvoittaa puhtaita hiuksiaan. Putsaamaton harja voi aiheuttaa jopa päänahkaan kutinaa ja ihottumaa.

Puuvartisenkin hiusharjan pesaisee tiskiaineella.

Hiusharjan voi pestä lämpimällä vedellä ja laimennetulla shampoolla tai käsiastianpesuaineella, harjan materiaalista riippumatta. Sitä on suositeltavaa myös liottaa vedessä muutamia minuutteja. Kuivatessa kannattaa pitää piikit tai harjakset alaspäin, jotta joka-aamuinen ystävä pysyy hyvänä.

Viime vuosina suosituiksi tulleet täysmuoviset hiusharjat voi heittää vaikka tiskikoneeseen, kunhan on ensin raapinut siitä selvät hiustukot irti.

X