Koti ja sisustus

Tällaisia asetelmia on sisustussuunnittelijan omassa kodissa: ”Murretut sävyt ovat hyvä tausta kaikille väreille”

Sisustussuunnittelija Sirpa Linnanmäki pitää väreistä, luonnonmateriaaleista ja 1940–1950-lukujen muotokielestä. Niistä syntyy harmoninen, kerroksellinen koti.

Teksti:
Anna-Liisa Hämäläinen
Kuvat:
Riitta Sourander

Sisustussuunnittelija Sirpa Linnanmäki on suomalaisen muotoilun ohella tanskalaisen ja hollantilaisen designin ystävä.

Sisustussuunnittelija Sirpa Linnanmäki pitää väreistä, luonnonmateriaaleista ja 1940–1950-lukujen muotokielestä. Niistä syntyy harmoninen, kerroksellinen koti.

Mitkä asiat saivat sinut hankkimaan tämän asunnon?

Halusin kodin, jota ei tarvitsisi remontoida, ja asunto oli käytännössä muuttovalmis. Taloyhtiössä on tehty putkiremontti, ja edelliset asukkaat olivat remontoineet asunnon.

Living Divanin sohva ja Alvar Aallon seepraverhoiltu 402-tuoli
Olohuoneen suureen, italialaiseen Living Divanin sohvaan on olemassa myös keltaiset vaihtopäälliset. Alvar Aallon seepraverhoiltu 402-tuoli on Sirpan rakkain kaluste.

Ihastuin kodin henkeen ja valoisuuteen. Läpitalonhuoneiston huonejärjestys on ihana: pitkästä eteisestä kuljetaan keit­tiöön ja työhuoneeseen ja jo ovelta näkyy suureen olohuoneeseen saakka. Sen jatkeena on makuuhuone ja sen perällä parveke.

Pohjanmaan lakeuksilla kasvaneena pitkä näkymä on minulle tärkeä. Täällä lehdetön vuodenaika on kaunis ja tuo linkin lapsuuteeni, jossa laakeat peltomaisemat näyttäytyivät loputtomana ketjuna harmaan eri sävyjä.

Mikä on ollut myönteisin yllätys uudessa kodissasi?

Taloyhtiö on hyvin varusteltu ja hoidettu. On hyvä pesutupa, mankelihuone, askarteluhuone, mattopesula ja talosaunaosastokin on viimeisen päälle tikissä. Olen kova saunomaan ja Suomen Saunaseuran jäsen. Talvella pääsen kotiovelta Talin hiihtoladulle ja kesällä pyörällä Munkkiniemen rantaan uimaan alle kymmenessä minuutissa.

Keittiö
Keittiön pöydän Sirpa löysi ensimmäisen opiskeluajan kämppänsä vintiltä Hämeenlinnasta. Se on ollut herrasmiehen kirjoituspöytä, ja Sirpa on kunnostanut sen. Tuolit ovat Piiroisen ulkokalustemallistosta. Liesituuletinta lukuun ottamatta keittiö on edellisten asukkaiden remontoima.

Miten olet tehnyt toisten remontoimasta kodista itsesi näköisen?

Maalasin valkoiset seinät murretuin sävyin. Väri on jokaisessa huoneessa erilainen: graniitinharmaa, vihreä, beige ja greige. Murretut sävyt ovat hyvä tausta kaikille väreille sisustuksessa.

Olen aina yhdistänyt uutta ja vanhaa, modernia ja antiikkia. Näin syntyy kerroksellinen, kiinnostava koti, jossa silmä lepää ja on hyvä olla. Olen hankkinut tänne hyvin vähän uutta. Keittiöön ostin kauniin, sokeripalan muotoisen liesituulettimen, makuuhuoneeseen koristeveistetyn säilytyskalusteen ja ruokapöydän päälle uuden valaisimen.

Pidän kauniista puusta, punoksista ja villasta.

Lipasto
Metallinen lyhty tuo tunnelmaa hollantilaisen De Eekhoornin lipaston päällä. Lyhdyn vieressä ovat Kristina Riskan korkea Zone-maljakko ja Menun vekattu Folded-majakko. Ikonin Sirpa maalasi 13-vuotiaana.

Millaiset materiaalit ja muodot puhuttelevat sinua?

Luonnonmateriaalit ovat minulle tärkeitä. Pidän kauniista puusta, punoksista ja villasta. Korjaan vanhoja mattoja, ja tekstiilit ylipäänsä ovat minulle rakkaita. Pidän 1940- ja 1950-lukujen muotokielestä, ja olen suomalaisen muotoilun ohella tanskalaisen ja hollantilaisen designin ystävä.

Makuuhuone
Makuuhuoneen pesämäinen tunnelma syntyy tummista, murretuista sävyistä. Mustapohjainen kirjottu tyyny on Suomen Käsityön Ystävien malli Sudenkorento, suunnittelija Väinö Blomstedt.

Mikä on sisustusfilosofiasi?

Monenlaisia muotoja, materiaaleja ja värejä voi yhdistää tyylikkääksi ja puhuttelevaksi kokonaisuudeksi. Henki on tilaa, ja tila on henkeä.

Työhuone
Työhuoneessa on työpöytänä Suomen Käsityön Ystävien vanhat pakkauspöydät ja Pasi Pänkäläisen tuolit. Jugendtuoli hämeenlinnalaisesta antiikkiliikkeestä, matto Tikaun.

Mitkä esineet kotisi sisustuksessa tuovat mieleen eniten muistoja?

Rakkain esineeni on Alvar Aallon seeprakuviolla verhoiltu 402-tuoli, jonka ostin ex-mieheni kanssa parikymmentä vuotta sitten. Rakastan Aaltoa.

Olohuone
Olohuoneen toisella seinällä on Pasi Pänkäläisen suunnittelemat matalat tasot. Valaisin on Selkiaseman, petrolinvärinen maljakko Ferm Livingin.

Keittiön ikkunan edessä olevan pöydän ostin, kun menin nuorena opiskelemaan Hämeenlinnaan Wetterhoffille tekstiilisuunnittelijaksi ja opettajaksi. Se löytyi ensimmäisen kämppäni vintiltä. Kunnostin sen itse. Se on ollut herrasmiehen kirjoituspöytä, jonka kansi oli aiemmin nahkaa.

Sisustuksen yksityiskohta
Sirpa on työskennellyt myös Iittala-brändin tuotekehityksessä ja markkinoinnissa, ja se näkyy sisustuksen yksityiskohdissa. Pöydällä on Markku Salon suunnittelema Kayak-vati.

Eteisessä on edesmenneen ystäväni, sisustustoimittaja Mirja Backmanssonin maalaama tuoli. Se muistuttaa minua aina hänen valoisasta persoonastaan.

Näkymä ovelta
Sirpa pitää siitä, että jo ovelta näkee eteisen halki olohuoneeseen. Oikealle jäävät keittiö ja työhuone, vasemmalle kylpyhuone. Lipaston takaa pilkistää Mirja Backmanssonin maalaama värikäs tuoli.

Mikä on lempipaikkasi kotona?

Olohuone ilta-auringossa. Katselen sitä sohvalta tai ruokapöydän äärestä. On myös ihanaa tulla kotiin, kun näen pitkästä eteisestä kodikkaaseen olohuoneeseen.

Sirpa Linnanmäki
Sirpa Linnanmäki työskentelee kiinteistönvälittäjänä ja suunnittelee sisustuksia. – Omassa kodissa tärkeää on rauhallinen tunnelma, sillä siellä luen ja meditoin, lataan akkujani, hän sanoo.

Juttu on julkaistu alun perin Anna-lehdessä 4/2023.

X