Koti ja sisustus

Vannoutuneet kerrostaloasujat rakensivat omakotitalon: ”Halusimme rakentaa jotain yhteistä, koska meillä ei ole yhteisiä lapsia”

Loviisan asuntomessuille nousi Helenan ja Erkin Villa Aurora -hirsitalo, vaikka he olivat ajatelleet asuvansa kerrostalossa loppuelämänsä.

Teksti:
Anna-Liisa Hämäläinen
Kuvat:
Aleksi Niemelä

Erkki Viljakainen ja Helena Miettinen ovat molemmat toisessa avioliitossaan. Erkillä on kaksi aikuista poikaa ja Helenalla 23-vuotias Maria-tytär, joka on toinen talon sisustussuunnittelijoista. – Halusimme rakentaa jotain yhteistä, koska meillä ei ole yhteisiä lapsia, Helena kertoo.

Loviisan asuntomessuille nousi Helenan ja Erkin Villa Aurora -hirsitalo, vaikka he olivat ajatelleet asuvansa kerrostalossa loppuelämänsä.

Kohde 18, Villa Aurora, Oh, keittiö, ruokailutila, aula, 2 mh, 2 kph, sauna ja autotalli, 124 m2

Asukkaat: Helena Miettinen, 55, ja Erkki Viljakainen, 60, sekä Nano-koira, 7.

Asuntomessujen päätyttyä kehittämisasiantuntija Helena Miettinen, 55, ja merivoimista eläkkeellä oleva Erkki Viljakainen, 60, muuttavat Loviisaan suoraan kerrostalosta Helsingin Herttoniemenrannasta.

Oli hienoinen yllätys jopa heille itselleen, että he päätyivät rakentamaan ensimmäisen omakotitalonsa. Helenan mukaan se jää myös ainoaksi. Helena koppaa syliinsä seitsenvuotiaan espanjalaisen rescuekoira Nanon, ja paljastuu, että koira on yksi muuton syy. Toinen on korona-aika, jolloin Helena päätteli, ettei elämä voi olla pelkkää työtä.

Helena yhdistää sisustuksessa vanhoja tavaroita ja designklassikoita. Formverkin Box-sohva on mittatyötä, Chali-matto Ligne Roset’n ja valaisin Foscarinin Big Bang. Alakerran avotilan ikkunoista on näkymä merelle päin.
Helena yhdistää sisustuksessa vanhoja tavaroita ja designklassikoita. Formverkin Box-sohva on mittatyötä, Chali-matto Ligne Roset’n ja valaisin Foscarinin Big Bang. Alakerran avotilan ikkunoista on näkymä merelle päin. © Otava Media sopimus, freelance kuvaajat

– Ajattelimme, että olisi kivaa, kun olisi pieni piha, jolla Nano saisi temmeltää vapaana. Helsingissä on vain vähän sellaisia al­ueita. Mökkiä emme voi hankkia, koska olemme paljon merellä. Veneessä ja kahdessa kodissa olisi liikaa huolehdittavaa, joten uskoimme, että asumme kerrostalossa loppuelämämme, Helena sanoo.

Helena ja Erkki ihastuivat pieneen kaupunkiin

Itäisellä Uudellamaalla sijaitsevassa, vajaan 15 000 asukkaan Loviisassa Helena ja Erkki olivat käyneet tapaamassa ystäviää­n, jotka olivat ostaneet sieltä 1700-luvun talon. He ihastuivat pieneen kaupunkiin, jolla oli historia ja kiva satama. Asuntomessuilta he hakivat merenrantatonttia.

– Markkinoin Erkille, että hanke on halpa, helppo ja hauska. Siihen kannattaa ryhtyä, Helena kertoo.

Erkki asui lapsena omakotitalossa ja muistaa ruosteisen lumikolan ja työnnettävän ruohonleikkurin. Hän ei koskaan palaisi sellaiseen elämään. Tämän talon rakennuksella hän on kuitenkin työskennellyt syksystä asti.

Ruokailutila sijaitsee nurkkauksessa ikkunoiden ääressä. Helena ja Erkki hioivat itse talon hirsiseinät sisältä ja käsittelivät ne vahalla, jossa on hennonvaalea sävy. – Halusimme kun­nioittaa hirren väriä ja tunnelmaa.
Ruokailutila sijaitsee nurkkauksessa ikkunoiden ääressä. Helena ja Erkki hioivat itse talon hirsiseinät sisältä ja käsittelivät ne vahalla, jossa on hennonvaalea sävy. – Halusimme kun­nioittaa hirren väriä ja tunnelmaa. © Otava Media sopimus, freelance kuvaajat

– Olen aina tykännyt tehdä käsilläni. Täällä olen ollut mukana kaikessa muussa paitsi kehikon pystyttämisessä, Erkki kertoo.

Hirsi oli Helenalle ja Erkille itsestään selvä rakennusmateriaali, koska se on isänmaallinen, perinteinen, terveellinen ja ekologinen. Hirren hiilijalanjälki on pienin kaikista rakennusmateriaaleista. Hirsi luo myös hyvän sisäilman, koska siitä rakennettaessa ei käytetä muovia, liimaa eikä kumia.

Taloon ehdotettiin mustaa keittiötä, mutta sitä ei valittu. – Haluan, että pieni tila on seesteinen ja zen, Helena kertoo. Ligne Roset’n Bloom-valaisimet ovat Helenan joululahja itselleen. Saareke kulkee pyörillä.
Taloon ehdotettiin mustaa keittiötä, mutta sitä ei valittu. – Haluan, että pieni tila on seesteinen ja zen, Helena kertoo. Ligne Roset’n Bloom-valaisimet ovat Helenan joululahja itselleen. Saareke kulkee pyörillä. © Otava Media sopimus, freelance kuvaajat

– Hirsitalon tunnelma on kodikas silloinkin, kun tila on avoin. Puun tuoksun pystyy aistimaan koko ajan, Erkki sanoo.

Makuuhuoneeseen kuljetaan ruudutettujen liukuovien kautta, jotka nekin säästävät tilaa. – Kaikki on mitattu moneen kertaan, Helena kertoo. Nimensä talo Villa Aurora sai Helenan tyttären Maria Auroran mukaan.
Makuuhuoneeseen kuljetaan ruudutettujen liukuovien kautta, jotka nekin säästävät tilaa. – Kaikki on mitattu moneen kertaan, Helena kertoo. Nimensä talo Villa Aurora sai Helenan tyttären Maria Auroran mukaan. © Otava Media sopimus, freelance kuvaajat

Innostus ranskalaiseen estetiikkaan juontaa Helenan lapsuudesta

Talossa on ranskalaishenkiset pariovet, pihalla orangerie (talvipuutarha) ja yläkerrassa ranskalainen parveke. Innostus ranskalaiseen estetiikkaan juontaa Helenan lapsuudesta.

Yläkerran aulassa olevan Murano-kristallikruunun Helena on tuonut Venetsiasta.
Yläkerran aulassa olevan Murano-kristallikruunun Helena on tuonut Venetsiasta. © Otava Media sopimus, freelance kuvaajat

– Isäni veli Jaakko karkasi sodan jälkeen merille ja yritti tulla Tokiosta kavereidensa kanssa Helsingin olympialaisiin. He olivat päättäneet, että jos he eivät pääse olympialaisiin, he värväytyvät muukalaislegioonaan, Helena kertoo.

Yläkerran työhuoneessa vanha, käsin maalattu intialainen kaappi kohtaa Alvar Aallon. Sen taakse jää ranskalainen parveke.
Yläkerran työhuoneessa vanha, käsin maalattu intialainen kaappi kohtaa Alvar Aallon. Sen taakse jää ranskalainen parveke. © Otava Media sopimus, freelance kuvaajat

Olympialaisiin ei päästy, joten Helenan kummisedästä Jaakosta tuli muukalaislegioonalainen. Hän haavoittui Algeriassa. Sen jälkeen hän asettui Pariisiin ja sai Ranskan kunniakansalaisuuden.

Helena oli Pariisissa ensi kertaa 13-vuotiaana, ja rakkaus kaupunkiin sekä ranskalaiseen taiteeseen ja kirjallisuuteen on pysynyt.

Nyt pala Ranskaa elää myös merenrantatalossa Loviisassa.

Ikkunallinen, tilava kylpyhuone on Villa Auroran helmi ammeineen ja kullanvärisine hanoineen. Se sijaitsee makuuhuoneen takana talon kulmassa yläkerrassa.
Ikkunallinen, tilava kylpyhuone on Villa Auroran helmi ammeineen ja kullanvärisine hanoineen. Se sijaitsee makuuhuoneen takana talon kulmassa yläkerrassa. © Otava Media sopimus, freelance kuvaajat
Kylpyhuoneessa on käytetty kaikki tila hyväksi. Suihkun erottava lasiseinä on keveä ja kaunis ratkaisu.
Kylpyhuoneessa on käytetty kaikki tila hyväksi. Suihkun erottava lasiseinä on keveä ja kaunis ratkaisu. © Otava Media sopimus, freelance kuvaajat

Juttu on julkaistu alun perin Anna-lehdessä 27/23.

X