Matkailu

Joulutori x 8 – Suomen parhaat virittävät tunnelmaan!

Joulutori tuo vuoden pimeimpään aikaan valoa marraskuun lopulta lähtien. Tässä vinkkejä suosituille joulutoreille ja niiden parhaisiin erikoisuuksiin.

Teksti:
Sanna Wallenius
Kuvat:
Marko Kallio, Helsinki Partners

Joulukuun alussa avautuva Tampereen Joulutori tuo talven ihmemaan Hämeenkadun kupeeseen.

Joulutori tuo vuoden pimeimpään aikaan valoa marraskuun lopulta lähtien. Tässä vinkkejä suosituille joulutoreille ja niiden parhaisiin erikoisuuksiin.

Tunnelmallinen suomalainen joulutori löytyy monesta pikkukaupungista, pitäjästä ja kasvukeskuksesta. Lahjaideointi saa tuikkivien valojen hämyisillä markkinoilla tunnelmalliset puitteet, ja joulumieli tarttuu takuuvarmasti.

Joulumarkkinoille haetaan vaikutteita Keski-Euroopasta, mutta on meillä omiakin perinteitä.

1. Joulutori Tampereen Keskustorilla

Nenä paikallistaa tutun tuoksun heti: missä täällä on munkkeja? Vaisto osuu oikeaan. Tampereen Keskustorille joka vuosi nouseva Pyynikin Munkkikahvila taitaa olla Joulutorin suosituimpia kojuja. Kuuma glögi sopii yllättävän hyvin munkin pariksi.

Joulutorin sijainti on täydellinen. Suurta aukiota reunustavat koristeelliset jugend-talot ja Tampereen vanha kirkko. Joulunalusviikoilla tunnelma muuttuu vielä intiimimmäksi, kun tori koristellaan somilla puukojuilla, valoilla ja kuusilla.

Ostoksien jälkeen iltaa voisi jatkaa viereisessä Tampereen Teatterissa. Ilkka Heiskasen tähdittämä Saiturin joulu palaa jälleen ohjelmistoon.

2. Tampereen Tallipiha

Autenttisin vanhan ajan joulutunnelma asuu Tallipihalla, jonka omisti 1800-luvulla Wilhelm von Nottbeck. Finlaysonin puuvillatehtaan patruuna tuskin aavisti, että hänen tiluksillaan asuisi hevosia vielä vuonna 2023.

Tallipihan kaupoista voi ostaa käsintehtyä suklaata, koruja ja nukkekodin kalusteita.

Joulutori ydin-Helsingissä: Tuomaan Markkinoita on järjestetty Helsingissä 1990-luvulta asti. Vuonna 2011 tapahtuma siirtyi Esplanadilta Senaatintorille.
Tuomaan Markkinoita on järjestetty Helsingissä 1990-luvulta asti. Vuonna 2011 tapahtuma siirtyi Esplanadilta Senaatintorille.

3. Helsingin historiallinen joulukatu

Helsingin Aleksanterinkadulle sytytettiin jouluvalot ensimmäisen kerran 75 vuotta sitten. Jouluun koristautuminen oli sotavuosien jälkeen hillittyä, mutta tuttuja perinteitä syntyi jo silloin. Stockmannin tavaratalon satuikkuna on paljastettu joulukadun avajaisten kanssa samoihin aikoihin vuodesta 1949 asti.

Vaikka Helsinkiin on syntynyt viime vuosina uusia joulutapahtumia, suosituimmat niistä keskittyvät yhä Aleksanterinkadulle, Senaatintorille ja Torikortteleihin. Hetken kepeys tuntuu tärkeältä synkeiden uutisten aikana.

Odotetuin hetki koittaa joulukuun alussa, kun Tuomaan Markkinat valtaa Senaatintorin. Torin laidalle tuodaan jälleen tuttu karuselli ja kierreltävää riittää yli sadassa kojussa. Vastuulliset joululahjat ja lähiruoka ovat tänäkin vuonna keskiössä.

Joulutori Aurajoella: Turussa juhlitaan valoa 6.–9.12. Joulumarkkinat alkavat kauppatorilla ja Vanhalla Suurtorilla jo marraskuussa.
Turussa juhlitaan valoa 6.–9.12. Joulumarkkinat alkavat kauppatorilla ja Vanhalla Suurtorilla jo marraskuussa.

4. Joulutori Turun tapaan – jatka Aurajoen varrelle

Kymmenet eriväriset valokukat syttyvät hehkumaan Aurajoen ravintolalaivojen kansilla joulukuun illassa. Ihan heti ei uskoisi, että kesäisin samat terassit ovat täynnä tuoppeja, tanssijoita ja musiikinjytkettä. Nyt tunnelma on uneliaampi. Joen hennot jäälautat ovat kuin mustia peilejä, joista sadat valot heijastuvat. Föri-lautan kyydissä matkustaa punainen sydän, ja siltojen kaiteita koristavat tuhannet led-lamput.

Kauniit valot houkuttelevat pimeässä kulkijaa.

Kolmatta kertaa Turussa järjestettävä Valon polku -tapahtuma saa kaupungin hehkumaan neljän päivän ajaksi. Valtaosa valoteok­sista sijoittuu keskustan tuntumaan Aurajoen ympärille. Kierroksen jälkeen tekee mieli pujahtaa johonkin jokivarren idyllisistä ravintoloista.

SantaParkin luola sijaitsee Napapiirillä, 50 metrin syvyydessä.
SantaParkin luola sijaitsee Napapiirillä, 50 metrin syvyydessä.

5. Satumaailma Napapiirillä Rovaniemellä

42 euron hintaiset pääsyliput Rovaniemen Santaparkiin tuntuvat ensin turistien ryöstöltä, mutta valtavassa maanalaisessa luolassa rahanmeno unohtuu. Paikka on kuin lapsuuden satu, sillä jokaisen kulman takana odottaa yllätys. Kirjeitä pursuava joulupukin postitoimisto, sinisenä hehkuvat jääveistokset ja tonttumaailmojen halki puksuttava taikajuna. Pukin kanssa on tietenkin otettava yhteiskuva.

Parin kilometrin päässä sijaitsevalla Joulupukin Pajakylällä on pidempi historia. Pajakylä sai alkunsa, kun YK:n hyväntahdonlähettiläs Eleanor Roosevelt tuli Rovaniemelle tutustumaan jälleenrakennustyöhön vuonna 1950. Napapiirille rakennettiin tuolloin Rooseveltin vierailua varten maja, jonka ympärille nousi lopulta Joulupukin Pajakyläkin.

Upeimmillaan Pajakylä on talvi-iltaisin, jolloin sen lumen kuorruttamiin torneihin syttyvät valot ja aukio täyttyy joululauluista. Rooseveltin majassa toimii nykyään lahjatavarakauppa.

Joulutori pukin tapaan. Joulupukin Pajakylästä voi ostaa lappilaisia käsitöitä ja suomalaista designia. Alueella on myös useampi ravintola.
Joulupukin Pajakylästä voi ostaa lappilaisia käsitöitä ja suomalaista designia. Alueella on myös useampi ravintola.

Itä-Uudenmaan pienet kaupungit ovat joulutunnelma-tiivistymiä.

6. Porvoon joulutori

Itä-Uudenmaan retkelle kannattaa lähteä aikaisin, sillä reitille osuu useampi kiinnostava joulukohde. Aloitan Porvoosta, jolla on taito valmistautua aattoon omalla tyylillään. Puotien näyteikkunat ovat kuin lahjapaketteja, ja kahviloiden suklaakakut houkuttelevat luokseen.

Porvoon joulu keskittyy Raatihuoneentorille, mutta Taidetehtaan joulumarkkinat ovat kirineet uudeksi suosikiksi.
Porvoon joulu keskittyy Raatihuoneentorille, mutta Taidetehtaan joulumarkkinat ovat kirineet uudeksi suosikiksi.

Vuonna 2023 Porvoon joulutorilla on kotalaavu tunnelmointiin ja makkaranpaistoon. Karuselli ja joulupukki ovat tuttuja aiemmiltakin vuosilta.

7. Joulutori twistillä – myös koteihin pääsee Loviisassa

Porvoosta on vain puolen tunnin ajomatka Loviisaan, jossa järjestetään vuosittain Wanhojen talojen joulu.

Loviisan Wanhojen talojen joulu -tapahtumassa inspiroidutaan paikallisten kotien sisustus­ideoista.
Loviisan Wanhojen talojen joulu -tapahtumassa inspiroidutaan paikallisten kotien sisustus­ideoista.

Tapahtumaviikonloppuna kymmenkunta paikallista asukasta avaa kotinsa vieraille. Tuntuu ihmeelliseltä astua vieraan ihmisen kotiin ja pohtia, millaiselta joulu on näyttänyt täällä 1800-luvulla. Tuolloin valmisteluissa auttoivat piiat, rengit ja sisäköt. Samana viikonloppuna on mielin määrin muutakin jouluohjelmaa markkinoista tonttumuoriin.

Strömforsin ruukkialueella juhlakausi aloitetaan pukin johdolla joulukuun ensimmäisenä viikonloppuna.
Strömforsin ruukkialueella juhlakausi aloitetaan pukin johdolla joulukuun ensimmäisenä viikonloppuna.

8. Pakahduttavan kaunis Strömforsin ruukki

Sama aikahyppy tapahtuu Strömforsin ruukissa, jossa on mahdollista seurata sepän taontanäytöksiä, maistella jouluherkkuja ja kääriä joulupaketteihin paikallisten käsityöläisten taidonnäytteitä.

Lapsille on Joulumuorin tonttukoulu.


Juttu on julkaistu Anna-lehdessä 47/2023.


X