Matkailu

Sanna matkusti Thaimaahan – miltä siellä näyttää nyt? “Koronatilanne tuo mieleen vuoden 1998, kun tyhjän rannan löytäminen ei ollut tavatonta”

Matkailijat ovat palanneet tänä talvena Thaimaahan, jonka suosituissakin kohteissa saa nauttia nyt hiljaisista rannoista. Mitä tropiikkiin pääseminen vaatii lomailijalta?

Teksti:
Sanna Wallenius
Kuvat:
Sanna Wallenius

Koronatestit ja paperisotanen – sitten voi päätyä vaikka risteilylle Thaimaassa.

Matkailijat ovat palanneet tänä talvena Thaimaahan, jonka suosituissakin kohteissa saa nauttia nyt hiljaisista rannoista. Mitä tropiikkiin pääseminen vaatii lomailijalta?

Harvoin olen odottanut sähköpostia yhtä jännittyneenä. Istuskelen Khao Lakissa hotellihuoneeni terassilla ja katson turkoosina edessäni välkehtivää uima-allasta. Mieli on vielä pitkästä Thaimaan-lennosta ja aikaerosta tokkurassa, elimistö yrittää totutella tropiikin kosteaan kuumuuteen. Koronatilanne pitää minut huoneessani, kunnes Phuketin lentokentällä otettu koronatesti on vahvistettu negatiiviseksi. Viestin pitäisi tulla saman päivän aikana.

Pari viime viikkoa olen vältellyt ylimääräisiä kontakteja ja pessyt käsiä hanakasti. TUI:n pakettimatkalle ja Phuketin koneeseen suuntasin Helsingistä negatiivisen testituloksen, printattujen matkustus­lomakkeiden ja kasvomaskin kera. Olo tuntuu terveeltä, mutta silti arveluttaa: jos testissä nyt todettaisiin korona, joutuisin eristykseen sairaalahotelliin useammaksi päiväksi.

Muutaman tunnin kuluttua puhelin kilahtaa ja voin huokaista helpotuksesta: elimistöstäni ei ole löydetty koronavirusta. Samaa ilosanomaa viestittävät matkakaverit viereisistä huoneista. Olemme vapaita!

Thaimaan koronatilanne ravintoloissa: asiakas saa riisua maskin.
Phuketin Three Monkeys -ravintola on kuin jättimäinen puumaja, jossa syödään viidakon äänten keskellä.

Thaimaa kuin silloin ennen

Palmut huojuvat lempeässä tuulessa Khuk Khak -rannan reunalla. Leveällä hiekkakaistaleella jaloittelee vain yksi pariskunta ja heitä seuraava kulkukoira. Koronatilanne ilmenee samanlaisena hiljaisuutena hotellimme, JW Marriottin allasalueella. Tulee mieleen vuosi 1998, jolloin olin Thaimaassa ensimmäisen kerran. Kohde tuntui silloin eksoottiselta eikä tyhjän rannan löytäminen ollut tavatonta.

JW Marriot Khao Lak Resort & Span uima-altaalla ei ollut joulukuussa ruuhkaa.
JW Marriot Khao Lak Resort & Span uima-altaalla ei ollut joulukuussa ruuhkaa.
Thaimaassakin on pandemian aikana suosittu kotimaan matkailua. Paikallinen lomailija rentoutui Khuk Khak -rannalla.
Thaimaassakin on pandemian aikana suosittu kotimaan matkailua. Paikallinen lomailija rentoutui Khuk Khak -rannalla.

2000-luvulla Thaimaa ampaisi kaukokohteiden kärkeen: normaalisesonkina maahan virtasi kolme miljoonaa turistia kuukausittain. Pandemian iskiessä matkailijavirta tyrehtyi: tänä talvena matkailijoita on saapunut vain noin 150 000 kuussa.

Päästyäni yli alkumatkan jännityksestä ymmärrän, että koen parhaillaan jotain ainutlaatuista: kunhan pandemia on selätetty, lämpöä ikävöineet turistit palaavat valtavalla volyymilla. Tällaista rauhaa ei välttämättä voi kokea enää ikinä.

Koronatilanne sallii kokkauskurssit, joilla matkailijat valmistavat itse lounaan tai illallisen. 
Kwan Soparat järjestää Khao Lakissa kokkauskursseja, joilla matkailijat valmistavat itse lounaan tai illallisen.
Thaimaa tarjoaa kokkikursseja, joita koronatilanne ei tällä haavaa peru. Mausteyrtit ja chilit kerätään omasta puutarhasta.
Mausteyrtit ja chilit kerätään omasta puutarhasta.

Paikallisten tunnelmia kuunnellessa oma itsekkyys hävettää. Kokkauskurssin meille järjestävä Kwan Soparat tunnustaa, että kaksi viime vuotta ovat olleet vaikeita. Monet turistialueilla asuvat thaimaalaiset ovat joutuneet muuttamaan maaseudulle, koska asiak­kaita ei ole ollut.

– Toivon sydämestäni, että tilanne normalisoituisi ja matkailijat palaisivat pian.

Olosuhteista se ei ainakaan ole kiinni. Illalla ajamme pomppuista tietä pitkin Memories Beachil­le, joka oli pitkään paikallisten varjelema salaisuus. Tulipunaisena hehkuva taivaanranta heijastuu laskuveden vapauttamaan hiekkaan, joka on kuin valtava peili. Siemailemme juomia rantabaarissa ja ihailemme luonnon näytöstä. Tuntuu yhä epätodelliselta olla täällä.

Thaimaan koronatilanne: Kasvomaskeja ja liikutusta

Loppuviikoksi siirrymme Phuketiin, jonne on Khao Lakista vajaan kahden tunnin ajomatka. Reitille osuu yksi tarkastuspiste, jossa viranomainen pyytää nähtäväkseen matkustajien koronatodistukset.

Yli 20 vuotta Thaimaassa asunut Lotta Hansson luotsaa La Moet -laivaa, joka tarjoaa pikaveneitä rauhallisemman kyydin. Risteilyt alkaen 92 euroa.
Thaimaa houkutteli Lotta Hanssonin asukkaakseen yli 20 vuotta sitten. Hän luotsaa jutun alussa kuvattua La Moet -laivaa, joka tarjoaa pikaveneitä rauhallisemman kyydin. Risteilyt alkaen 92 euroa.

Monien kauppojen ja hotellien ovella on myös ruumiinlämmön digitaalisia mittauspisteitä. Eniten totuttelua 30 asteen helteessä vaatii kasvomaski, jota on käytettävä sisätilojen lisäksi kadulla. Opin jo ensimmäisen päivän jälkeen, että vaihtomaskeja kannattaa olla mukana reilusti, sillä tropiikissa maski kostuu helposti. Ravintolassa maskin saa kuitenkin riisua, eikä sitä tarvitse pitää hotellin allasalueella tai rannallakaan.

Vapaasti voimme hengittää myös La Moetin sympaattisella pikkulaivalla, jolla lähdemme päiväksi merelle. Ruotsalaisen Lotta Hanssonin emännöimä alus eroaa yleisemmin käytössä olevista pikaveneistä, joilla turistit saavat saariin ryskivän ja nopean kyydin. La Moetissa ehdimme katsoa maisemia rauhassa.

Retken epätodellisimmat hetket koemme Krabilla Koh Hongin saarella, jonka edusta on yleensä täynnä turistiveneitä. Nyt koronatilanne näkyy niin, että kirkkaassa laguunissa polskii vain muutamia snorklaajia. Me lähdemme rantautumisen jälkeen kipuamaan vasta avattua luontopolkua ylös kukkulalle. Jyrkkä nousu saa hien virtaamaan putouksena ja hengen salpautumaan.

Thaimaa koronatilanne: Koh Hong -saarelle on tehty luontopolku, jota pitkin pääsee kipuamaan näköalapaikalle. Alhaalla siintää upea laguuni.
Thaimaa kauneimmillaan. Koh Hong -saarelle on tehty luontopolku, jota pitkin pääsee kipuamaan näköalapaikalle. Alhaalla siintää upea laguuni.

Huipulla hikoilu vaihtuu kylmiksi väreiksi ja liikutukseksi. Edessä avautuu silmänkantamattomiin merta, jota koristavat pyöreähuippuiset, syvänvihreät saaret. On aivan hiljaista.

Thaimaa edellyttää turistilta SHA Extra Plus -sertifioi­tu hotellia. Phuket Marriott Resort & Spa täyttää vaatimukset.
Koronatilanne tarkoittaa, että turistien täytyy valita Thaimaasta SHA Extra Plus -sertifioi­tu hotelli. Phuket Marriott Resort & Spa täyttää vaatimukset.
Koronatilanne rajoittaa alkoholitarjoilua Thaimaassa. Yö­kerhot sulkeutuvat iltayhdeksältä.
Koronatilanne rajoittaa alkoholitarjoilua. Thaimaa sulkee yö­kerhot iltayhdeksältä.
Muusikko viihdytti kävijöitä Phuketin Chillva-markkinoilla.
Thaimaa ihastuttaa katukulttuurillaan. Muusikko viihdytti kävijöitä Phuketin Chillva-markkinoilla.

Lue myös: Anna-Leena Härkösen valokuvamuisto Thaimaasta on surullisen hetken kevennys – ”Joskus tekee hyvää nousta ikävien asioiden yläpuolelle”

X