Muoti

2000-luvun alun muoti tekee paluun – caprit ja 9 muuta epäuskoa herättävää trendiä

Muoti elää tunnetusti sykleissä, mutta tämän vuosikymmenen emme olisi uskoneet jo palaavan! Keräsimme 10 trendiä 2000-luvun alusta, jotka ovat taas muodissa.

Teksti:
Tiia Kailaheimo
Kuvat:
Om-Arkisto, Mvphotos / ©20Thcentfox/Courtesy Everett Collection

Niina Backmanin ja Paris Hiltonin tyyliä 2000-luvun alusta.

Muoti elää tunnetusti sykleissä, mutta tämän vuosikymmenen emme olisi uskoneet jo palaavan! Keräsimme 10 trendiä 2000-luvun alusta, jotka ovat taas muodissa.

90-luku on ollut muodissa jo pitkään, mutta nyt rinnalle vaikuttaisi palaavan muistojemme 2000-luku. Aikaisen 2000-luvun muoti tunnistetaan matalista vyötäröistä, erikoisista asusteista ja capri-housuista – jotka kaikki ovat tehneet comebackin, kiitos TikTokin ja kierrätykseen kannustavan vintage-buumin.

Niina Backman 2000-luvun muoti
Niina Backman matalavyötäröisissä capreissa vuonna 2005. Kuvaaja: Kari Santala / OM-arkisto

2000-luvun alun muoti-ikoneita olivat muun muassa Britney Spears, Paris Hilton, Sarah Jessica Parker ja Beyoncé. Vuonna 2022 y2k-tyylin ovat ottaneet omakseen nykypäivän uudet tähdet, malli Bella Hadid ja laulaja Dua Lipa. Rihanna taas pukeutui aikakauden muotiin jo 2000-luvun alussa ja nyt uudestaan 2020-luvulla.

Kokosimme 2000-luvun alusta 10 trendiä, jotka ovat hiipineet takaisin vaatekauppoihin. Tämä buumi herättää ensin epäuskoista kammoksuntaa, mutta alkaa pienen kypsyttelyn jälkeen oudolla tavalla houkuttaa.

Suosikin paluu – caprit (ja matala vyötärö)

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön sydney lynn (@sydneylcarlson) jakama julkaisu

Capreja käytti jo Audrey Hepburn 1950-luvulla, ja caprit ovat etenkin jo tyylinsä löytäneiden kestosuosikki. Nyt näiden luottopöksyjen käyttäjät ovat taas muodin aallonharjalla.

Näin ei kuitenkaan ole ollut vähään aikaan. Leveälahkeiset culottes-housut nimittäin syrjäyttivät tiukemmat caprit muutaman vuoden ajaksi.

Nyt polvipituisia capreja löytyy taas niin farkkuina, leggingseinä kuin kangashousuinakin. Tämän hetken kuumimmat caprit ovat 2000-luvun alun muodin mukaisesti matalavyötäröiset.

2000-luvun muoti: Asusteiden leikkiä

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön ELIANNA (@eliannaarvizu) jakama julkaisu

Aurinkolasit, huivit, pannat, lippikset, kravatit, mahakorut…

2000-luvun muoti suosi runsaita asusteita – joista tunnistettavimpiin lukeutuu capri-kuvassakin näkyvä kravatti. Asusteista takaisin ovat tulleet muun muassa trikookankaiset hiuspannat, virtaviivaiset aurinkolasit ja huivit.

Huivit ovatkin erityisen käteviä, sillä huivin voi solmia pään lisäksi myös topiksi. Tällöin huivi taitetaan kahtia kolmion muotoon ja solmitaan selästä. Kolmio jää peittämään rintoja ja mahaa, ja selkä jää avonaiseksi.

Malli Bella Hadidin bikini-lookin kruunaavat 2000-lukua henkivät huivit päässä ja lanteilla, mahaa koristava ketju, räväkät aurinkolasit ja platform-sandaalit.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön Bella 🦋 (@bellahadid) jakama julkaisu

2000-luvun muoti rakasti taskuja – reisitaskuhousujen paluu

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön Daisy Birchall (@daisybirchalll) jakama julkaisu

Reisitaskuhousujen 2000-luvun leikkaukseen kuuluu, että housujen vyötärö on matala. Malliltaan reisitaskuhousut ovat löysät ja pussimaiset.

Myös maastokuvio kuului 2000-luvun muotiin, ja reisitaskuhousut saavat nyt olla tätäkin kuosia.

Paitoina liivit…

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön JOALIN!! (@_joalin) jakama julkaisu

Liivit ovat tehneet pikkuhiljaa paluuta ensin löysempien neuleliivien muodossa. Nyt rohkeimmat käyttävät napitettavia, kauluspaidan päälle alun perin tarkoitettuja liivejä paidan asemassa, kuten 2000-luvun alussa.

Maailmaa tanssijana valloittanut Joalin Loukamaa on omaksunut y2k-liivimuodin yhdistettynä matalavyötäröiseen, mahan paljastavaan alaosaan.

… ja korsetit

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön VH. (@vivianhoorn) jakama julkaisu

Liivien lisäksi toinen 2000-luvun yläosailmiö olivat korsetit. Myös korsettia käytetään paitana, ja trendikkäimmillään se on jälleen matalavyötäröisen alaosan kanssa.

Jos korsetti yksinään tuntuu liian rohkealta, sen voi yhdistää bleiseriin, kuten vaikuttaja Vivian Hoorn on tehnyt. Korsetti voi olla myös värikäs, kuten vuoden 2019 Miss Suomella Anni Harjunpäällä.

Liivien ja korsettien lisäksi löytyy vielä kolmaskin, hieman helpommin lähestyttävä paidan korvike: tuubitoppi.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön Anni Harjunpää (@anniharjunpaa) jakama julkaisu

Minihameet kuin lasten osastolta

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön Bella 🦋 (@bellahadid) jakama julkaisu

Minihameet kuuluvat useampaan vuosikymmeneen, mutta 2000-luvun minihameen tunnistaa vekeistä, röyhelöistä ja – taas kerran! – matalasta vyötäröstä.

Bella Hadidin minifarkkuhame huutaa 2000-lukua vekeillään ja värikkäillä tilkuillaan. Aurinkolasien muotoilu on samaa aikakautta.

2000-luvun muotioutous: kutistuva taikakangas

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön DUA LIPA (@dualipa) jakama julkaisu

”Popcorn shirt” oli 2000-luvun alussa yhden koon taikapaita, joka näytti henkarissa aivan nuken vaatteelta pienen kokonsa vuoksi, mutta venyi kenen tahansa ylle. Kangas on ohutta ja kuplamaista tai piikkimäistä.

Laulaja Dua Lipa on rakentanut kokonaisen asun tästä taianomaisesta ryppykankaasta.

Inspiraatiota tatuoinneista – Ed Hardy

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön Pinja Sanaksenaho🤠 (@pinkkupinsku) jakama julkaisu

Tubettaja Pinkku Pinskun eli Pinja Sanaksenahon Ed Hardy -huppari oli kovinta huutoa 2000-luvun alussa, ja nyt trenditietoiset ovat löytäneet brändin uudestaan. Vaatteiden kuosit saavat inspiraationsa tatuoinneista.

Reikiä, solmuja, soiroja

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön badgalriri (@badgalriri) jakama julkaisu

Cut out -trendi reikineen ja naruineen on tänä keväänä löytänyt tiensä vaatteiden lisäksi uimapukuihin. Soirouikkareita ollaan nähty muun muassa Vappu Pimiän päällä.

Myös laulajat Rihanna ja Dua Lipa rokkaavat trendiä. Dua Lipan cut out -housupuku on aikakaudelle ominaisesti capri-mittainen.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön DUA LIPA (@dualipa) jakama julkaisu

2000-luvun mukavin muoti-ilmiö: velourasut

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön Paris Hilton (@parishilton) jakama julkaisu

Yksi merkittävin 2000-luvun alun muoti-ilmiö, jonka emme koskaan olisi uskoneet palaavan, on Juicy Couture -velourasu.

Värikkäiden veloursettien kuningattaria vuosituhannen alussa olivat Paris Hilton, Britney Spears, Kim Kardashian ja Jennifer Lopez. Jokainen, joka oli jotakin, omisti oman velourunelmansa.

Sekä Kim Kardashian että Paris Hilton ovat viime vuosina tehneet omat, modernit velourmallistonsa, mutta tämän hetken trendihaukat metsästävät nimenomaan 2000-luvun alun vintagekappaleita.

X