Muoti

Karo Kangas, 40, opetteli vuosi sitten tekemään uniikkikoruja – nyt asiakkaana on Britney Spears: ”En tiennyt korujen tekemisestä mitään”

Korujen tekeminen oli aluksi spontaani harrastus, jota harjoiteltiin kotona iltaisin. Pian meikkitaiteilija Karo Kangas, 40, huomasi, että oli saanut koruista itselleen toisen ammatin.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Karo Kankaan Kotialbumi

Meikkitaiteilijana työskentelevä Karo on luonut uraa Los Angelesissa yli 10 vuotta.

Korujen tekeminen oli aluksi spontaani harrastus, jota harjoiteltiin kotona iltaisin. Pian meikkitaiteilija Karo Kangas, 40, huomasi, että oli saanut koruista itselleen toisen ammatin.

Korujen tekeminen oli aluksi mukavaa ajanvietettä, kertoo meikkitaiteilija Karo Kangas, 40. Los Angelesin kaupunki meni keväällä 2020 laajaan sulkutilaan koronapandemian takia, eikä kotoa voinut juurikaan poistua.

Karanteenin keskellä Karosta alkoi tuntua, että hänen oli purettava luovuutensa johonkin. Silloin mieleen muistui, että hän oli viime jouluna ostanut askartelukaupasta pakin korujen tekemiseen.

– Aloin valmistaa kaulakoruja iltaisin. Samalla katsoin televisiosta Sinkkuelämää-sarjaa ja inspiroidun 2000-luvun alun tyylistä.

Eräänä päivänä ystävä ihasteli Karon tekemää helmikaulakorua videopuhelussa ja kysyi, voisiko saada samanlaisen.

– Ensiksi tein koruja kavereille, ja yhtäkkiä kaikki halusivat niitä. Maailman avautuessa palasin takaisin meikkaajan töihin, jolloin myös kuvauksissa ihmiset huomasivat kaulakoruni. Kysynnän kasvaessa mietin, että ehkä minun pitäisi pyytää koruista hieman rahaa.

Korusuunnittelijaksi Youtuben avulla

Vuosi sitten syksyllä Karo Kangas pystytti koruille oman verkkokaupan, Karo Korun.  Karo on pyörittänyt kauppaa yksin päivätyönsä ohella.

– En tiennyt aikaisemmin korujen tekemisestä mitään. Olen opetellut Youtube-videoiden avulla korujen valmistamista.

Perheen Los Angelesin -kodin ruokahuone on muuttunut studioksi, jossa korut valmistetaan, pakataan ja lähetetään asiakkaille. Välillä Karo miettii, voiko koruja suunnitella ilman koulutusta.

– Mutta eihän tässä maailmassa ole mitään sääntöjä. Jokainen voi tehdä, mitä haluaa. Esimerkiksi jotkut ammattimeikkaajat ovat opiskelleet meikkausta pelkästään Youtuben avulla.

Karo Kangas: Inspiraationa 150-vuotiaat perintöhelmet

Hupaisa seikka korumerkin pyörittämisessä on se, ettei Karo ole itse koruihminen. Välillä jopa vihkisormuksen pitäminen tökkii.

– Juuri ennen koronaa minulla tuli olo, että olisi kiva käyttää jotain korua. En kuitenkaan tiennyt millaista, sillä tyylini on yksinkertainen.  Sain ajatuksen, että helmet näyttäisivät kivalta kaulassa.

Niinpä Karo kysyi puolisoltaan, olisiko puolison äidillä tallessa vanhaa helmikaulakorua. Pian postissa saapuivat vanhat, noin 150 vuotta vanhat perintöhelmet.

– Ne olivat hienot vanhat helmet, mutta kaulakoru oli liian pitkä. Jos kaulakorun saisi lyhyemmäksi, helmet voisivat toimia. Vein helmet koruliikkeeseen kysyäkseni, voisivatko he tehdä korusta lyhyemmän. Liikkeessä ei suostuttu leikkaamaan helmiä, koska kaulakoru oli todella arvokas.  Päätin, että teen helmikorun itse ja suuntasin kirpputorille.

Kirpputorilla Karo sai idean, että laittaisi kaulakoruun sekä valkoisia että värikkäitä helmiä.

”Minusta on ihanaa keksiä, mitä voin tehdä vanhasta.”

Tuosta ajatuksesta muodostui lopuilta koko korumerkin ydin: vanhoista materiaaleista luodaan jotain uutta.

– Meillä on niin paljon tavaraa tässä maailmassa, ja siksi itselleni on tärkeää, etten osta mitään uutta ja kierrätän kaiken. Kaikki koruni ovat lukkoja lukuun ottamatta tehty vanhoista koruista ja helmistä.

Vanhan tavaran uudelleenkäyttö on haaste, josta Karo nauttii valtavasti.

– Minusta on ihanaa keksiä, mitä voin tehdä vanhasta. Korujen materiaalin etsimiseen meneekin paljon aikaa. Kaikki korut ovat uniikkeja, sillä teen kaikki korut käsin ja pienissä erissä. Se tuo korulle uudenlaista arvoa.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön KARO KORU/Sustainable Jewelry (@karo_koru) jakama julkaisu

Karo tekee kaulakorujen lisäksi muun muassa helmikorvakoruja. 

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön KARO KORU/Sustainable Jewelry (@karo_koru) jakama julkaisu

Luotto omaan tekemiseen

Alun perin Rovaniemeltä kotoisin oleva Karo Kangas on luonut uraa meikkitaiteilijana Los Angelesissa toistakymmentä vuotta. Laajoista kontakteista on ollut matkan varrella apua. Pelkät verkostot eivät kuitenkaan takaa menestymistä. Tarvitaan myös päättäväisyyttä ja kovaa työtä.

– Olen todella kiitollinen, että korukauppani on lähtenyt käyntiin. Sen kautta olen ymmärtänyt, että pystyn moniin asioihin.

Meikkaajana Karo on tottunut Los Angelesin kilpailuhenkiseen työkulttuuriin. Nuorempana paineita koki helpommin, mutta vuodet ovat opettaneet luottamaan omiin taitoihin.

– Los Angeles on erikoinen paikka. Kaikki, jotka muuttavat tänne, haluavat menestyä. Tunnelma on mielenkiintoinen välillä, sillä ihmiset ovat valmiita tekemään ihan mitä tahansa oman uransa eteen. Monta vuotta ajattelin, että pitääkö minunkin menestyäkseni puhua englantia paremmin tai olla nuorempi. Vuosien varrella opin, että vahvuuteni on oma persoonani. Voin olla oma itseni ja pärjätä sillä.

Karo Kangas: ”Sanoin ystävälleni, että antaa korut Britneylle”

Karon kaulakoruja on nähty julkisuudessa esimerkiksi laulaja Britney Spearsin yllä. Karon ja Britneyn yhteistyö alkoi hauskan sattuman kautta.

– Hyvä ystäväni on Britneyn kampaaja. Ystäväni laittoi viestiä ja kertoi, että hän oli ollut Britneyn luona, ja Britney oli tykästynyt kaulakoruuni, joka ystävälläni oli ollut kaulassa.  Sanoin ystävälleni, että teen Britneylle oman korun ja ystäväni voi antaa korut hänelle.

Karo teki Britneylle kolme omaa korua.

– Hän on tilannut niitä lisää. Olen tehnyt Britneylle uusia koruja aina silloin tällöin.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön Britney Spears (@britneyspears) jakama julkaisu

Unelmana on päästä vielä joskus tekemään koruja muillekin maailmantähdille, kuten Harry Stylesille ja Dua Lipalle.

– Teen koruja niin kauan kuin tästä tykkään.  En koskaan haaveilut koruyrittäjyydestä, mutta jälkikäteen olen tajunnut, että olen aina halunnut luoda, suunnitella ja toteuttaa visioitani. Haluan tehdä vanhasta uutta ja korujen tekeminen tulee minulle luonnostaan.

Eikä tekeminen välttämättä jää koruihin.

– Nuorempana haaveilin vaatesuunnittelijan ammatista, joten ehkä vielä joskus toteutan unelman omasta vaatemerkistä, Karo Kangas pohtii.

Lue myös: Parhaat joululahjaideat: kokosimme 125 ideaa ja vinkkiä joulun lahjaostoksille – katso Annan suuri joululahjalistaus!

X