Muoti

Kuumin olkalaukku pääsi yllättämään – sinullakin oli 2000-luvulla samanlainen

Vuosituhannen vaihteen baguette bag oli leveä, matala ja vetoisuudeltaan eväspatongin mittainen. Ja täällä se on taas.

Teksti:
Tiia Kailaheimo
Kuvat:
Hbo, Istock

Sinkkuelämää ilmiöitti baguette bagin.

Vuosituhannen vaihteen baguette bag oli leveä, matala ja vetoisuudeltaan eväspatongin mittainen. Ja täällä se on taas.

Moni muistaa olalle heitettävän, pienehkön ja rahtusen epäkäytännöllisen baguetten vuosituhannen vaihteesta. Nyt tämä lyhythihnainen olkalaukku on tullut ryminällä takaisin!

Baguette on hauska sanaleikki, joka suomentuu samaan aikaan ”laukkunen” tai ”patonki.” Yhdistäviä tekijöitä vaikuttavat olevan olalle heitettävyys sekä laukun leveä ja matala muotoilu: olkalaukku näyttää siltä, kuin sinne voisi asettaa juurikin yhden kokonaisen lounaspatongin.

Tämän päivän patonkilaukusta löytyy pienempää ja suurempaa, pyöreämpää ja kulmikkaampaa muotoilua.

Salkkarit-näyttelijä Olga Heikkalan neonvihreä olkalaukku tuo patonkityylin nykypäivään.

Sosiaalisen median vaikuttaja ja toimittaja Mona Bling yhdistää laukkunsa sävy sävyyn muun asun kanssa.

Viime vuosina pikkulaukkumuoti on suosinut laukkuja pitkällä hihnalla, joka sujautetaan pään yli kulkemaan vinosti yli rintakehän. Näin laukku pysyy mukana, vaikka kädet ovat vapaana.

Olkalaukku taas heitetään vain toiselle olalle, jolloin se keikkuu siinä ilmeisesti kantajansa vakaan uskon ja päättäväisyyden varassa. Pienemmän patonkilaukun voi toki puristaa käsivarrella vasten kainaloa tai sitten laukkua voi kantaa kauppakassityyliin hihnasta riiputtaen.

Mikä tässä viehättää – jo toistamiseen?

Olkalaukku parin vuosikymmenen takaa

Vuosituhannen vaihteessa baguette bagin suosiota siivitti Sinkkuelämää-sarja. Patonkilaukku oli etenkin sarjan päähenkilön Carrie Bradshawn luottoasuste.

Yhdessä sarjan kohtauksessa Sarah Jessica Parkerin näyttelemä Carrie ryöstetään. Kun ryöstäjä viittaa paljettiseen Fendin laukkuun vain sanalla ”bag” eli laukku, Carrie ikimuistoisesti korjaa: ”Se on baguette”.

olkalaukku carrie bradshaw
Sinkkuelämää-sarjan Carrie Bradshawn olalla keikkui vuosien varrella usein baguette bag.

Suomalainen versio ”it-laukusta” löytyy Marimekolta. 2000-luvun alussa tämä pieni, monesti Unikko-kuosinen olkalaukku valmistettiin vielä Suomessa.

Viime aikojen patonkilaukkuvillitystä selittää 2000-luvun alun muodin paluu trendikkääksi. Etenkin nuorison nyt suosimat lantiofarkut, caprit, korsetit ja muut y2k-henkiset vaatteet kaipaavat kaverikseen saman aikakauden asusteita.

Toisaalta patonkilaukku on myös helppo ja hillitympi tapa lähteä trendiin mukaan, jos 2000-luku tuntuu muuten liian räväkältä tai matalat vyötäröt eivät houkuttele.

Ja ovathan patonkilaukut myös yksinkertaisesti söpöjä ja nostalgisia!

Olkalaukku viimeistelee 2000-lukua henkivän tyylin. Isompi baguette bag ahmaisisi sisäänsä useamman patongin.

Linda Juholan Bottega Venetan minilaukkuun mahtuisi ehkä patongin sijasta sämpylä.

X