Muoti

Muodin huipulle -voittaja Pali Albin suunnittelee vaatteita huippumuusikoille – ”Olin vararikossa, kun ohjelma päättyi”

Helsinkiläinen vaatesuunnittelija Pali Albin voitti Muodin huipulle -kilpailun vuonna 2023. Ohjelman jälkeen hänet on pitänyt kiireisenä eturivin artistien vaatettaminen.

Teksti:
Salla Piirainen
Kuvat:
MTV

Pali Albin vei voiton vuoden 2023 Muodin huipulle -ohjelmassa.

Helsinkiläinen vaatesuunnittelija Pali Albin voitti Muodin huipulle -kilpailun vuonna 2023. Ohjelman jälkeen hänet on pitänyt kiireisenä eturivin artistien vaatettaminen.

Vuosi sitten keväällä vaatesuunnittelija Pali Albin kisasi Muodin huipulle -sarjassa. Hän kertoo ohjelman olleen hyvin rankka ja fyysinen kokemus. Päivät olivat pitkiä, ja vaatteita valmistettiin kiireellä.

– Piti käytännössä kahdessa päivässä suunnitella ja valmistaa asukokonaisuus, johon normaalisti käyttäisin kolme viikkoa.

Kovasta aikapaineesta huolimatta Pali onnistui vakuuttamaan tuomarit taidoistaan heti ensimmäisestä jaksosta alkaen. Sarja huipentui Palin voittoon, jonka myötä hän nappasi 10 000 euron pääpalkinnon ja mahdollisuuden suunnitella malliston Stockmannille.

– Voittopalkinto tuli isoon tarpeeseen, koska olin vararikossa, kun ohjelma saatiin päätökseen.

Nyt Pali kuvailee elämäänsä melko samanlaiseksi kuin ennen sarjaan osallistumista. Hän on jatkanut esiintymisasujen valmistamista artisteille. Hänen kättensä jälki on näkynyt muun muassa palkintoja kahmineen Kuumaa-yhtyeen Emma-gaala-asuissa.

– Ero entiseen on siinä, että Muodin huipulle -sarjan jälkeen artistit ottavat minuun yhteyttä ennen kuin minä ehdin ottaa heihin yhteyttä. Se on positiivinen muutos.

Pali Albin suunnitteli malliston Stockmannille – sai inspiraatiota tehdastyöläisistä

Voiton jälkeen ison osan Palin ajasta haukkasi malliston valmistaminen Stockmannille syyssesonkiin 2023. Pali kertoo aloittaneensa suunnittelutyön heti ohjelman päätyttyä ja käyttäneensä kesän materiaalien etsimiseen. Hän halusi käyttää mallistossaan mahdollisimman paljon kierrätettyjä materiaaleja, joten hän kierteli kirpputoreja ja kierrätyskeskuksia.

– Aina, kun vastaan tuli jotain puoliksi rikkinäisiä vanhoja leviksiä, nappasin ne messiin.

Materiaalien etsinnässä helpotti myös erään helsinkiläisen vintageliikkeen myyntikelvottomista farkuista koostunut laari, jota Pali pääsi tonkimaan. Yhdessä iltapäivässä hän sai kerättyä kasaan suuren määrän farkkuja. Sen jälkeen alkoi isoin urakka: farkkujen puhdistaminen ja purkaminen osiin.

Pali kertoo pakertaneensa malliston parissa yhden työntekijän ja assistentin voimin aamusta iltaan. Syksyn aikana kolmikko sai valmistettua yhteensä 122 vaatekappaletta.

– Jos laskisin jokaisen tunnin, mitä olen suunnitteluun ja valmistamiseen käyttänyt, niin näiden vaatteiden hinnat olisi ihan kohtuuttomia.

Osittain kierrätysmateriaaleista valmistunut mallisto sai inspiraationsa 1930-luvun englantilaisista tehdastyöläisistä, jotka uhmasivat lakeja päästäkseen virkistyskävelyille yksityisille maille. Tehdastyöläisten kansalaistottelemattomuus johti lopulta englantilaisten oikeuteen vaeltaa vapaasti.

Lue myös: Vaateostoksilla Sofia Järnefelt miettii, sopiiko hankinta omaan tyyliin myös viiden vuoden päästä – tärkeintä on tunnistaa oma koko

Suunnittelutyö saa usein alkunsa materiaalista

Palille inspiraatio suunnittelutyöhön voi syntyä mistä tahansa, vaikka kahviroiskeesta paperilla. Yksi tärkeä elementti suunnittelutyössä on funktionaalisuuden huomioon ottaminen. Kaiken, mikä vaatteessa tapahtuu, täytyy olla tarkoituksenmukaista.

Hän kertoo kiinnittäneensä lapsesta saakka huomiota vaatteiden istuvuuteen. Lapsena hän inhosi tiettyjä asioita aistiyliherkkyyden takia.

– En voinut sietää, jos talvella paljas iho kosketti talvikengän varren pintaa sisältäpäin.

Hän kertoo hamstranneensa työhuoneelleen paljon erilaisia kamppeita. Suunnittelutyö lähtee usein siitä, että hänellä on käsissään jokin kiinnostava materiaali. Opinnäytetyössään hän hyödynsi matkustajalaivan pelastustoimiin tarkoitettuja pelastuslauttoja.

– Pelastuslautta on tosi hieno materiaali, koska se on niin monipuolinen. Siinä on kumia, keinokuituja, vetoketjuja ja metallisia osia. Lisäksi niissä on käytetty eri värejä.

Pelastuslautoista saa valmistettua kestäviä vaatteita, koska ne täyttävät myös merenkulun vaatimukset. Palin haaveissa on hyödyntää pelastuslauttoja suunnittelussaan myös tulevaisuudessa.

Lue myös Kotiliesi.fi: Vanhoista farkuista on moneksi! Katso lukijoiden parhaat ompeluideat ja konkareiden vinkit farmareiden uusiokäyttöön

Pali Albin haluaisi seuraavaksi luoda vaatteita silkasta luomisen ilosta

Artistien keikka-asujen valmistaminen ja malliston tekeminen Stockmannille pitivät Palin viime vuonna kiireisenä. Hän kertoo jatkavansa artistien vaatettamista tänäkin vuonna. Myös malliston tekeminen omista lähtökohdista käsin, ilman asiakkaan puolelta tulevia vaatimuksia ja toiveita, kiinnostaa.

– Se on vähän hankalaa, koska kun teen omaa mallistoja, en voi tehdä samalla asiakastöitä. Siinä herää silloin kysymys, että millä sitä oikein eläisi.

Pali Albin toivoo kuluvan vuoden tuovan mukanaan enemmän aikaa levolle ja toiminnalle, joka ei ole suoraan tuottavaa.

– Haluisin vaan luoda jotain täydestä luomisen ilosta, ilman vaatimusta siitä, että lopputuloksen pitää olla jokin tuote.

Linnan juhlat ovat pitäneet aiemmat Muodin huipulle -sarjan voittajat kiireisinä viime vuodet. Pali kertoo aiemmin ajatelleensa, ettei itsenäisyyspäivän vastaanotolle asujen suunnittelu olisi hänen juttunsa.

Nyt kun Linnan juhlien asuissa on nähty enemmän leikittelyä ja pukukoodi on rentoutunut, ei ajatus tunnu enää yhtä vieraalta.

– Jos tekisin, niin ehdottomasti tekisin jollekin taiteilijalle ennemmin kuin poliitikolle. Tai jos tekisin poliitikolle, hänen täytyisi olla vasemmalla.

X