Muoti

Saako häissä pukeutua mustaan? Pukeutumisneuvojan vastaus on selvä

Suomessa elää sitkeänä käsitys, että musta on pukeutumisessa hautajaisten väri. Kysyimme asiantuntijalta, onko musta mekko sovelias asu häihin.

Teksti:
Anna Ferrante
Kuvat:
iStock

Musta mekko häihin vai ei, kas siinä pulma. Vai onko?

Suomessa elää sitkeänä käsitys, että musta on pukeutumisessa hautajaisten väri. Kysyimme asiantuntijalta, onko musta mekko sovelias asu häihin.

Hääjuhliin valmistautuessa moni empii mustan vaatteen käyttöä ja valitsee mieluummin jotakin värikästä. Onko musta mekko syytä jättää kaappiin, kun postista kilahtaa kutsu ja on aika valita juhla-asu häihin?

Pukeutumisneuvon opettaja ja ompelijamestari Katja Anttila ei tyrmää mustan värin käyttöä juhlavaatteissa, päin vastoin.

– Ei ole minkään etiketin vastaista käyttää mustaa väriä hääjuhlissa, hän sanoo.

Etelä-Euroopassa musta on yleinen väri hääjuhlissa

Oletus mustasta hautajaisvärinä on hänen mielestään kummallinen väärinkäsitys, jonka alkuperää on vaikea hahmottaa. Mustan yksi merkitys on toki surun väri, mikä on voinut vaikuttaa ihmisten mielikuviin. Etiketti ei kuitenkaan ole missään vaiheessa kieltänyt mustia mekkoja hääjuhlissa tai määritellyt mustaa vain hautajaisiin kuuluvaksi väriksi.

Anttila huomauttaa, että muualla Euroopassa, esimerkiksi Espanjassa ja Italiassa, naiset pukeutuvat mustaan häihin mennessään. Näissä kulttuureissa musta ei siis ole mitenkään leimautunut hautajaisväriksi eikä musta mekko häihin ole outo valinta.

Perinteisesti musta on ollut Suomessakin juhlan väri, oli sitten kyse iloisista tai surullisista juhlista, häistä tai hautajaisista.

– Vanhoista valokuvista vaikkapa museoissa näkee, että mustia ja tummia vaatteita on käytetty, onpa sitten ollut häät tai hautajaiset. Tähän on toki voinut vaikuttaa myös se, että ennen vanhaan monilla oli elämässään vain yksi juhlavaatekerta, jota käytettiin kaikissa juhlatilaisuuksissa.

Suomessa muutos juhlapukeutumisen väreissä on tapahtunut sotien jälkeisenä aikana.

– Olisiko niin, että sodan jälkeen ja nousukauden aikana haluttiin päästä eroon synkästä historiasta ja pukeutua juhliin värikkäämmin. Siitä sitten on syntynyt mielikuva, että musta jotenkin kuuluisi vain hautajaisiin, Anttila arvelee.

Tyylikäs musta on varma valinta juhlaan kuin juhlaan

Juhla-asun tarkoitus on kunnioittaa juhlaa eli sen pääasiallinen tehtävä on olla juhlava ja tyylikäs. Mustan värin lyömätön etu onkin juuri sen tyylikkyys, minkä etelä-eurooppalaiset ovatkin hyvin ymmärtäneet.

Mustaan pukeutumalla juhlava ja tyylikäs lopputulos onnistuu varmemmin kuin vaikkapa arkisen harmaan sävyjä ylleen valitsemalla.

– Musta myös sopii paremmin monen suomalaisen ihon ja hiusten väriin kuin usein käytetty harmaa, Anttila huomauttaa.

Hän myös muistuttaa, että juhlapukeutumista määrittää värin sijasta paljon enemmän tyyli ja kokonaisuus, jonka vaate asusteineen muodostaa.

– Myös asusteilla on iso vaikutus: hillityt korut kuuluvat hautajaisiin, häissä voi ilotella kimaltavilla ja värikkäillä koruilla.

Hääasuhattuun voi laittaa vaikkapa pinkin ruusun, mutta hautajaisasuissa parempi lisä on musta ruusuke tai suruharso.

musta mekko + häät
Musta juhlaeleganssi on parhaimmillaan todella tyylikästä. Miesten pukukoodissa musta on aina tyylikkäin valinta.

Vieraan juhla-asu ei saa kilpailla morsiamen asun kanssa

Olkoon häävieraan asun väri mikä tahansa, pääasia on, ettei vieraan asukokonaisuus kilpaile morsiamen eleganssin kanssa.

Valkoinen on Anttilan mukaan tästä syystä ainoa väri, johon häävieraan ei sovi pukeutua – se on perinteisesti varattu morsiamelle. Tässä toki poikkeuksena on sellaiset häät, jossa morsiamen puvun muu kuin valkoinen väri tiedetään etukäteen tai juhlakutsussa on erikseen toiveena valkoinen väri pukeutumisessa.

Mutta voiko morsiamen eleganssin kanssa kilpailla muuten kuin värivalinnalla? Näyttävyyttä voi Anttilan mukaan myös vieraan juhla-asussa olla, ja persoonallinen tyyli saa asuvalinnassa näkyä.

Lue myös: Saako häissä pukeutua punaiseen? Väriin liittyy kiusallinen uskomus sulhasesta

Hääkutsuun voi lisätä pukeutumiskoodin ja -värin

Anttila vinkkaa, että hää- tai muu juhlakutsu on oiva väylä kertoa juhlan pukeutumistoiveista ja pukukoodista. Kutsuun voi myös merkitä toiveen väristä, johon juhlavieraat voivat pukeutua.

Ylipäätään etiketin mukainen, arvokas pukeutuminen juhlissa on asia, jota pukeutumisneuvoja näkisi viljeltävän enemmän kuin mitä nykyään tehdään.

– Me alan ihmiset olemme jopa hiukan huolissamme siitä, että etikettiä ei enää pidetä oikein minään ja arvokkaisiin juhliin tullaan farkuissa. Mutta kun on juhlat, niin eikö silloin tulisi laittaa parasta päälle? Siitähän ne arvokkaat juhlat syntyvät, hän pohtii.

X