Muoti

Ysärityyli, ballerinanuttura ja yksi yllättävä väri… Asiantuntijat listasivat tärkeimmät muodin ja kauneuden trendit vuonna 2024

Viisi eturivin osaajaa paljastaa, mikä ensi vuoden kauneus- ja muotitrendeissä ihastuttaa ja hämmästyttää heitä. Millaisia tuulia he ennustavat alkavalle vuodelle?

Teksti:
Mirva Saukkola
Kuvat:
MVPhotos, valmistajat, haastateltavien kotialbumit

Ralph Laurenin näytöksen värit olivat herkullisia. Ysäriltä tuttu lenkkarimuoti jatkaa voittokulkuaan. Hermésin näytöksessä nähtiin vuoden trendiväri.

Viisi eturivin osaajaa paljastaa, mikä ensi vuoden kauneus- ja muotitrendeissä ihastuttaa ja hämmästyttää heitä. Millaisia tuulia he ennustavat alkavalle vuodelle?

Mitkä ovat muodin ja kauneuden tärkeimmät trendit 2024? Kysymyksiin vastasivat stailaaja Patisse A Lody, muotisuunnittelija Anne-Mari Pahkala, meikkitaiteilija Ilkka Ruotsalainen, stailaaja Maryam Razavi ja meikkitaiteilija Riia Koivisto.

Stailaaja ja tyylivaikuttaja Patisse A Lody:

”Luksustyyliin toteutetut sporttiset asukokonaisuudet viehättävät”

1. Paksupohjaiset kengät – onpa kyse lenkkareista, Uggin saappaista tai loafereista – ovat pinnalla. Samoin kapeat, matalat korot, joita kutsutaan nimellä kitten heels.

Pienten laukkujen suosio jatkuu, mutta koska kaikki tarpeellinen ei milloinkaan mahdu sellaiseen, moni omaksuu kahden laukun taktiikan. Pienempi ilmaisee tyyliä, suurempaan kootaan päivän mittaan tarvittavat tavarat. Muista asustetrendeistä mainitsisin näyttävät korvakorut ja aurinkolasit, jotka henkivät klassista vintagetyyliä.

Patisse A Lody poimii inspiraatiota sarjoista ja elokuvista.
Patisse A Lody poimii inspiraatiota sarjoista ja elokuvista.

Kevään yllättävä väri on viininpunainen. Sen tulee olla tomaattisen sijaan kyllin syvä. Sävyä näkee niin vaatteissa, asusteissa kuin koruissakin. Sen sijaan aikaisempien kausien suosikit, kuten vaaleansininen ja violetti, väistyvät.

2. Saan ideoita 1990-luvun elokuvista ja televisiosarjoista. Nautin esimerkiksi Sinkkuelämää-sarjan katsomisesta, sillä siinä muoti on keskeisessä osassa.

Myös sarjan jatko-osa And Just Like That… on kiinnostava, sillä keski-ikäistyneet päähenkilöt ovat säilyttäneet leikkisän suhteensa muotiin. Nautin myös mielenkiintoisten ihmisten tyyleistä TikTokissa.

Tulevista mallistoista minua inspiroivat etenkin Kenzo sekä Diesel, jonka uusi pääsuunnittelija Glenn Martens on saattanut uuteen nousuun.

Sporttisuus viehättää edelleen. Kuva Dieselin näytöksestä.
Sporttisuus viehättää edelleen. Kuva Dieselin näytöksestä.

Tummien suunnittelijoiden työ on inspiroivaa, ja seuraan mielenkiinnolla Sami Mirón, LaQuan Smithin ja Hanifan mallistoja. Omat juureni ovat Kongossa, ja suvussani on tyypillistä tehdä tai teettää vaatteita esimerkiksi juhliin. Kunnioitan ompelijoiden työtä ja käytän heidän ammattitaitoaan mahdollisimman paljon muokatakseni vaatteita itselleni sopiviksi.

3. Trendit tulevat ja menevät, sillä muoti toistaa it­seään. Niinpä harva asia enää yllättää. Matalavyötäröisiä farkkuja en olisi toivonut takaisin. Sen sijaan luksustyyliin toteutetut, sporttiset asukokonaisuudet ja mallistot, joita ei ole sukupuolitettu, ilahduttavat minua.

Samuji-merkin pääsuunnittelija Anne-Mari Pahkala:

”Toivomme vakautta ja seesteisyyttä”

1. Pandemian jälkeen vapaudesta nautittiin estottomalla väri-ilottelulla. Nyt maailmanpoliittinen tilanne on ajanut meitä uuteen suuntaan. Toivomme vakautta ja seesteisyyttä. Muodissa se näkyy väripaletin neutralisoitumisessa.

Vuonna 2024 nähdään maanläheisiä, mutta samalla raikkaita sävyjä.

Kädentaitojen suosio näkyy muodissa, sanoo Anne-Mari Pahkala.
Kädentaitojen suosio näkyy muodissa, sanoo Anne-Mari Pahkala.

Maapallon vaaliminen puhuttelee meitä. Sekä kuluttajat että muotibrändit satsaavat kestävyyteen ja kierrätykseen. Yksittäisen ihmisen näkökulmasta se voi tarkoittaa vaikkapa vintagevaatteen ostamista, vaatevalmistajalta taas kestäviä materiaalivalintoja.

Vuosien kehittelyn jälkeen tekstiiliteollisuus on saanut käyttöönsä uudenlaisia kasvivärejä. Niinpä syvänsininen indigo on nyt pinnalla.

Teemoissa näkyvät ikiaikaiset myytit ja tarut. Kovan todellisuuden vastapainona moni meistä haluaa paeta niiden kiehtovaan maailmaan.

2. Kädentaidot kiinnostavat minua – ja monia muita. Käsityökurssit täyttyvät nopeasti, sillä käsityön perinteikkyydestä etsitään turvaa muuttuvassa maailmassa.

Se näkyy myös muodissa. Vaatteiden pinnat eli tekstuurit heijastavat käsityön suosiota. Käsityömäisiä elementtejä on havaittavissa myös kuosisuunnittelun trendeissä. Tilkkutäkkimäiset vaatteet tulevat olemaan pinnalla ensi vuonna.

Muodissa väripaletti neutralisoituu. Kuva Valentinon näytöksestä.
Muodissa väripaletti neutralisoituu. Kuva Valentinon näytöksestä.

Minua kiinnostavat myös modistin taidot: on hienoa nähdä, miten hattu syntyy. Toivoisin, että hattuja näkyisi enemmän Suomen katukuvassa. Lumoudun myös lasitaiteilijoiden työn seuraamisesta. Inspiroidun aina, kun vierailen Suomen lasimuseossa Riihimäellä.

3. Yksi kiehtovimmista asioista muotimaailmassa on se, miten ympäristön muutos ilmenee trendeissä ja luo niistä aikamme kuvaa. Oli hienoa nähdä kevään mallistoissa luonnon oman paletin rauhallisia ja pehmeitä värejä.

Usein murretut sävyt, kuten poltettu oranssi, sahraminkeltainen tai kirsikanpunainen, liitetään syksyyn, mutta mikseivät ne sopisi kevääseenkin.

Meikkitaiteilija Ilkka Ruotsalainen:

”Kirkkaanpunainen on tervetullut trendi”

1. 1990-luvun muoti on ollut trendikästä jo pitkään. Rakastan ysärityyliä, sillä aloitin oman urani 90-luvulla! Hiuksiin vedetään nyt keskipääjakaus, ja ruskeat, kiiltävät huulet, joita kutsun lattemeikiksi, ovat koko ajan yhä suositummat. Välillä meikissä yhdistetään mattaa ja kiiltoa: silmämeikki voi olla matta ja huulet kiiltävät.

Huultenrajauskyniä käytetään taas pienen tauon jälkeen. Suosikkini ruskeille ysärihuulille on Anastasian rajauskynän sävy Deep Taupe. Olen myös ihastunut Lumenen uutuushuulikiiltoihin, sillä ne kiiltävät kunnolla eivätkä tahmaa.

Näytöksistä bongasin kirkkaanpunaisia huulia, mikä on epätyypillistä kevätkaudelle. Se on tervetullut trendi, sillä punaisella huulipunalla saa helposti tehoa meikkiin. Onneksi mattahuulipunien aika on ohi, sillä talven kuivattamilla huulilla matta ei näytä kovin kauniilta.

Ilkka Ruotsalainen ennustaa, että ensi keväänä piirretään taas pisamia iholle.
Ilkka Ruotsalainen ennustaa, että ensi keväänä piirretään taas pisamia iholle.

2. Hyvin hoidettu iho, sillä se on täydellinen kanvaasi kauniille meikille. Talven kuivuudessa ihoöljyt ja seerumit auttavat saavuttamaan sen.

Olen itse koukussa Sisleyn Velvet Sleeping Mask -naamioon, jonka voi jättää hellimään kasvoja koko yön ajaksi. By Raili Pro Glow Oil Serum -öljyseerumia levitän puolestaan aina meikkien alle.

Hehkuvan kaunis iho, joka on miltei meikittömän näköinen, on edellytys sille, että voi kokeilla uusia trendejä.

Tänä keväänä kasvoille piirrellään taas pisamia, ja se vaatii virheetöntä ihoa, jotta lopputulos näyttää kauniilta. Pisamien toteuttamiseen suosittelen Lancômen Brôw Define -automaattikulmakynää.

Anastasian Deep Taupe -rajauskynä sopii ysärihenkiseen huulimeikkiin, 24,50 e. Lancômen Brôw Define -kulmakynällä onnistuu myös pisamien piirtäminen, 26 e.
Anastasian Deep Taupe -rajauskynä sopii ysärihenkiseen huulimeikkiin, 24,50 e. Lancômen Brôw Define -kulmakynällä onnistuu myös pisamien piirtäminen, 26 e.

3. Vaikka ysärityyli ihastuttaa minua, ajalle tyypillisten, kapeiden kulmakarvojen paluu ihmetyttää. Monella nuoren polven mallilla on yhtä viivamaisen kapeat kulmat kuin heidän edeltäjillään kolmisenkymmentä vuotta sitten.

Myös merenneitomaiset, märiltä näyttävät kampaukset hämmästyttävät.

Stailaaja Maryam Razavi:

”Pukeutumisen ei tule olla liian vakavaa!”

1. Uusien trendien vähyys hämmästyttää minua. Tuntuu, että suurin osa elementeistä on tuttuja edellisiltä sesongeilta. Toisaalta se on hyvä asia. Enää vaatetta ei tarvitse ajatella tiettyyn sesonkiin sidotuksi, vaan sitä voi käyttää kaudesta toiseen.

Luulen, että tämä on haaste, johon muotiteollisuuden tuleekin etsiä ratkaisuja. Kestävyyden kannalta ei ole mahdollista tuottaa loputtomasti vaatteita.

Maryam Razavi uskoo, että pieni kimmellys kauluksessa tuo luksusta arkeen.
Maryam Razavi uskoo, että pieni kimmellys kauluksessa tuo luksusta arkeen.

Rusetit tuntuvat olevan nyt monien suunnittelijoiden suosiossa, ja tyttömäisyydessään ne ihastuttavat minuakin. Miu Miun näytöksen miniminipöksyt jäivät mieleeni, vaikka ne eivät ole kaikkein käyttökelpoisimmat housut.

Miu miun näytöksessä nähtiin minipöksyt.
Miu miun näytöksessä nähtiin minipöksyt.

2. Metallit ja paljetit ihastuttavat minua. Pienikin kimmellys kauluksessa tai manseteissa tuo luksusta arkeen. Tyyli-ikoneista minua inspiroi Carolyn Bessette Kennedy, johon 1990-luvun muoti kiteytyy. Hänen tyylinsä oli yksinkertaisuudessaan hyvin naisellinen.

Myös Netflixin Anatomy of a Scandal -suoratoistosarjassa Sienna Millerin esittämän Sophie Whitehousen elegantin pelkistetyt asut viehättävät minua.

Sienna Miller näyttelee Sophie Whitehousea Netflixin Anatomy of a Scandal -sarjassa.
Sienna Miller näyttelee Sophie Whitehousea Netflixin Anatomy of a Scandal -sarjassa.

Lisäksi inspiroidun väristä! Aionkin suunnata Ateneumiin katsomaan impressionistien taiteeseen keskittyvän Väriä & valoa -näyttelyn.

Myös suomalaisten nuorten suunnittelijoiden seuraaminen innostaa minua. Odotan jo nyt keväällä pidettävää Aalto-yliopiston opiskelijoiden muotinäytöstä.

Paul Signacin Antibes-öljyvärityö on esillä Ateneumin Väriä & valoa – Impressionismin perintö -näyttelyssä.
Paul Signacin Antibes-öljyvärityö on esillä Ateneumin Väriä & valoa – Impressionismin perintö -näyttelyssä.

3. En ole koskaan ollut näyttävien vöiden ystävä, joten niiden paluu hämmästyttää minua. Samoin tummien värien, kuten mustan ja kirsikan, käyttö. Keveät, tummat vaatteet näyttävät kuitenkin eleganteilta kesällä, joten tämän trendin toivotan lämpimästi tervetulleeksi.

Korujen maailmasta bongasin näyttäviä kaulakoruja ja eriparisia korvakoruja, jotka tuovat iloa ja huumoria ulkoasuun. Pukeutumisen ei tule olla liian vakavaa!

Meikkitaiteilija Riia Koivisto:

”Graafiset rajaukset tulevat”

1. Kauneuden suurin trendi on iho. Ihoa hoidetaan huolella, mutta rutiinit yksinkertaistuvat ja monikäyttöiset tuotteet ovat yhä suositumpia.

Korostusvärit näyttävät parhaalta kuulaalla, hyvin hoidetulla iholla. Yksi korostusvärisuosikeistani on KJH.Brandin Hyper Shine High Lite Kit.

KJH Brandin Hyper Shine High Lite Kit -setillä sopii korostaa kuulasta ihoa, 80 e.
KJH Brandin Hyper Shine High Lite Kit -setillä sopii korostaa kuulasta ihoa, 80 e.

Graafisia silmänrajauksia nähdään tulevana vuonna paljon. Usein ne mielletään klassisiksi kissarajauksiksi, mutta näytöksissä on ollut esillä myös neliömäisiä palkkeja, leijuvia rajauksia ja vallattomia viiruja.

Riia Koivisto suosittelee panostamaan ihonhoitoon.
Riia Koivisto suosittelee panostamaan ihonhoitoon.

Rajausten piirtämiseen käytän muun muassa Nyxin värillistä eyelineria tai sitten valmistan siveltimen ja vesitipan avulla värillisestä luomiväristä itse rajausvärin.

Punainen väri jatkaa voittokulkuaan. Sitä nähdään niin huulilla, kynsissä kuin asusteissakin. Yksi monikäyttöisimmistä punaisista meikkituotteista on Danessa Myricks Beautyn Colorfix 24-Hour Cream Color.

Danessa Myricks Beautyn Colorfix 24-Hour Cream Coloria voi käyttää monipuolisesti meikissä, 10 ml 23 e.
Danessa Myricks Beautyn Colorfix 24-Hour Cream Coloria voi käyttää monipuolisesti meikissä, 10 ml 23 e.

2. Meikkitaiteilijana minua inspiroivat eniten meikkaamani ihmiset. On aina yhtä kiinnostavaa miettiä, miten ihmisen oman persoonan saa parhaiten meikin avulla esiin. Trendien sokean seuraamisen sijaan tärkeämpää onkin keskittyä meikattavan persoonaan.

Vuodesta toiseen innostun hauskoista ilmiöistä, sillä meikkaamisen ei tule olla liian vakavaa.

Kauneuspilkut ovat yksi tämän vuoden suosikeistani. Ne voivat olla klassisen pyöreitä tai sitten vaikkapa tähden tai sydämen muotoisia. Hätätapauksessa niillä voi peittää vaikka näpyn.

3. 1990-luvun tyylin paluu ei lakkaa ihmetyttämästä minua. Olen elänyt sen vuosikymmenen jo kerran, joten toivoisin jo jotakin uutta. Välillä mietin, onko il­miössä kyse vitsistä vai kyseisen tyylin aidosta ihastelusta.

Ballerinanuttura on kevään viehkein juhlakampaus.
Ballerinanuttura on kevään viehkein juhlakampaus.

Iloinen yllätys on ballerinatyyli, joka tuntuu näkyvän keväällä niin muodissa, meikeissä kuin kampauksissa. Ballerinanutturan paluu on mieleeni, sillä tiedän sen näyttävän kauniilta monilla ihmisillä.


Juttu on julkaistu Anna-lehdessä 51–52/2023.


X