Muoti

Tuholaiset voivat levitä kotiin kirppariostosten kautta – näin kirpputorilta ostetut vaatteet pitäisi käsitellä ennen käyttöä

Joskus kirpputoriostoksille riittää pelkkä pesu, kun taas toisinaan vaatteiden pakastus tai saunotus on tarpeen.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
iStock

Käytetyn vaatteen kunto on hyvä tarkistaa aina jo kirpputorilla.

Joskus kirpputoriostoksille riittää pelkkä pesu, kun taas toisinaan vaatteiden pakastus tai saunotus on tarpeen.

Kirpputorilta ostetut vaatteet suositellaan pestäväksi aina ennen käyttöönottoa. Onko ostosten heittäminen pesukoneeseen kuitenkin riittävä tapa puhdistaa käytetyt vaatteet? Pitäisikö vaatteet ja asusteet kuitenkin pakastaa tai saunottaa tuholaisten varalta?

Kysyimme asiaa Marttojen asiantuntijalta Niina Silanderilta.

Voivatko tuholaiset levitä käytettyjen vaatteiden kautta? Riski on

Voiko kotiin levitä tuholaisia käytettyjen vaatteiden kautta? Silanderin mukaan riski on aina olemassa. Tekstiilituholaisiin lukeutuvat muun muassa vaatekoi ja turkiskuoriainen.

– Vaatteissa olevat lukuisat reiät voivat kieliä, että kankaaseen on päässyt tekstiilituholaisia. Siksi käytetyt vaatteet on hyvä tarkistaa kirpputorilla ennen niiden ostamista, Silander neuvoo.

Lue Kotilieden artikkelit: Vaatekoi on harvinaistunut – näin vaatekoin torjunta tehdään ja Löytyikö kotoa turkiskuoriaisia? Näin pääset eroon vaatteita syövästä tuholaisesta!

Luteet sen sijaan asuvat tyypillisesti huonekaluissa, pistorasioissa tai seinärakenteissa ja viihtyvät siksi harvemmin vaatteissa. On kuitenkin mahdollista, että myös lutikat siirtyvät vaatteissa kirpputorilta kotiin.

– Luteen munat voivat olla kiinni vaatteiden kankaissa ja näin kulkeutua kirpputorilta kotiin. Riski luteiden leviämiseen tekstiilien kautta on kuitenkin huomattavasti matalampi kuin esimerkiksi käytettyjen sohvien tai sänkyjen.

Lue myös: Luteet tulivat kotiini: tämän siitä opin – 4 tärkeää faktaa

Pesu voi riittää, mutta pakastus ja saunotus eivät ole haitaksi

Silanderin mukaan useimmiten käytetyille vaatteille riittää pelkkä konepesu. Peseminen auttaa muun muassa poistamaan sekä vaatteissa olevaa tunkkaista hajua että mahdollista eläinpölyä.

– Veden lämpötilan pitää olla vähintään 60 astetta, jotta käytetyt vaatteet ja tekstiilit puhdistuvat kunnolla, Silander muistuttaa.

Jos ylin sallittu pesulämpötila on alle 60 astetta tai vesipesu on kielletty kokonaan, voi harkita vaatteen pakastusta.

Kirpputorilta hankittujen tavaroiden pakastaminen tai saunottaminen kannattaa myös aina, jos epäilee tuholaisriskiä. Pakastaminen tai saunottaminen sopivat pesua paremmin myös kengille, laukuille ja tekstiileille, joille konepesu voi tehdä hallaa.

Muista oikea lämpötila saunottaessa ja pakastaessa

Jotta tuholaiset torjutaan onnistuneesti, pakastamisessa ja saunottamisessa on tärkeää huolehtia oikeista lämpötiloista.

Käytetyt vaatteet ja asusteet tulee pakastaa vähintään –18 asteessa. Tavaroita kannattaa pitää pakkasessa noin viikon ajan, jotta kaikki eri kehitysvaiheissa olevat luteet ehtivät kuolla.

Sen sijaan saunottaessa vaatteita ja asusteita pidetään sadassa asteessa noin parisen tuntia.

– Saunassa lämpötilan kannattaisi olla lähempänä sataa astetta, koska näin lämpötila esimerkiksi laukun sisällä ehtii nousta 60 asteeseen ja tappaa mahdolliset luteet, Silander huomauttaa.

Lue myös: Pitääkö uusi vaate pestä ennen käyttöä? Vastaus löytyy vaatteen väristä

X