Muoti

Voileipäteoria hurmasi muotivaikuttajat somessa – vannovat, että sen avulla joka asusta saa täydellisen

Voileipäteoria on kerännyt vankan kannattajakunnan somessa. Sen avulla joka asusta saa täydellisen, muotivaikuttajat väittävät. Otimme selvää, mitä teoria tarkoittaa käytännössä.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Marica Rosengård

Voileipäteorian avulla asusi onnistuu aina.

Voileipäteoria on kerännyt vankan kannattajakunnan somessa. Sen avulla joka asusta saa täydellisen, muotivaikuttajat väittävät. Otimme selvää, mitä teoria tarkoittaa käytännössä.

Vaatekaappi on täynnä vaatteita, mutta silti et löydä mitään päällepantavaa. Kuulostaako tutulta?

Vaatekriisin yllättäessä voi tuntua siltä, että oma vaatekaappi tarvitsee päivitystä. Tilanteessa ei siitä huolimatta tarvitse rientää vaateostoksille, koska vaatekaappia voi ajantasaistaa ilman yhdenkään uuden vaatekappaleen ostamista.

Mallia voi ottaa esimerkiksi somen muotiguruista, jotka vannovat tällä hetkellä varsinkin yhden pukeutumisniksin nimeen. Niin kutsuttu voileipäteoria on kapselipukeutumisesta tuttu termi.  Kapselivaatekaapilla viitataan vaatekaappiin, joka sisältää noin parikymmentä yhteensopivaa vaatekappaletta.

Voileipäteoria ei kuitenkaan vaadi kokonaisen kapselivaatekaapin rakentamista, ja vinkkiä voi kokeilla myös asu kerrallaan.

Eli mistä voileipäteoriassa onkaan kyse? Kokosimme pienen oppaan voileipäteorian saloihin.

Täydellinen tyyli syntyy valitsemalla asuun ”leipä” ja ”täyte”

Voileipäteoria saattaa kuulostaa omituiselta, mutta pohjimmiltaan idea on kätevä ja yksinkertainen toteuttaa. Kirjaimellisesti vinkki kuuluu näin: Koosta asusi voileivän tavoin. Oli kyse sitten arki- tai juhlapukeutumisesta, asukokonaisuudesta tulisi löytyä aina sekä ”leipä” että ”täyte”.

Voileipäteoriaa voi kokeilla muun muassa värien avulla: Aluksi valitaan kaksi väriä, joista ensimmäinen toimii asun leipänä ja toinen leivän täytteenä. Sävy, joka on valittu leiväksi, tulisi löytyä asun yläosasta ja kengistä. Leivän täytteen sävy sijoitetaan puolestaan asun keskelle, mikä tarkoittaa usein asun alaosaa.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jos olet valinnut yllesi esimerkiksi mustan paidan, täydennä asu samanvärisillä kengillä. Housujen tai hameen tulisi sen sijaan olla eri väriset. Jos pukeudut mekkoon, viimeistele asu silloin sellaisilla saman sävyisillä takilla ja kengillä, jotka erottuvat selvästi mekon väristä.

Videolla TikTok-käyttäjä Marie kertoo kuvien kera voileipäteorian idean:

@loveyoumariemuch the sandwich rule in fashion #styletip #styletips #fashionadvice #styleadvice #stylingadvice #fashiontips #fashiontip #howtostyleclothes ♬ Say So (Instrumental Version) [Originally Performed by Doja Cat] – Elliot Van Coup

Kuulostaako edelleen monimutkaiselta? Voileipäteorian 4 askelta

1. Valitaan esimerkiksi sävyt, esimerkiksi valkoinen ja musta. Valkoinen toimii asun leipänä ja musta täytteenä.

2.  Valitse yläosa leivän sävyn mukaan. Eli, jos asun “leipä” on valkoinen, yläosaksi sopii esimerkiksi valkoinen paita.

3. Seuraavaksi valitaan alaosa täytteen värin mukaan. Jos täytteen väri on musta, alaosaksi puettaisiin esimerkiksi mustat housut tai hame. 

4. Vimeistele asu toisella palalla leipää. Yläosan ollessa valkoinen asuun valitaan niin ikään samanväriset kengät.

Katso videolta, miten muotivaikuttaja Lydia Tomlinson toteuttaa voileipäteoriaa eri asuissa:

3 x vinkkiä täydellisen voileipäasuun

  • Kiinnitä huomiota tasapainoon. Voileipäteoriassa värien lisäksi yhtä tärkeässä osassa ovat asukokonaisuuden mittasuhteet. Esimerkiksi, jos asuun on valittu ylisuuri yläosa, tasapainota kokonaisuutta valitsemalla myös isommat ja näyttävämmät kengät.
  • Yhdistä eri kankaita ja tekstuureita. Kiinnitä huomiota vaatekappaleiden kankaisiin. Ohjenuora on sama kuin sävyjen kohdalla: asun keskiöön valitaan vain värien sijasta kaksi erilaista tekstuuria tai kangasta.
  • Muista asusteet! Asusteet tuovat ryhtiä ja viimeistelevät asukokonaisuuden. Asusteita voi hyödyntää myös voileipäteorian toteuttamisessa. Kun ylä- ja alaosa ovat saman värisiä, asuun saadaan vaihtelua eri sävyä olevilla, toistensa kanssa yhteensopivilla kengillä, vyöllä ja laukulla. 

Lähteet: Byrdie, Glamour UK, Refinery 29

X