Työ ja raha

Maksumuistutus havahduttaa monet – näin kalliiksi unohtunut lasku voi lopulta käydä

Moni havahtuu laskun maksamiseen vasta, kun postilaatikkoon kolahtaa maksumuistutus. Perintäkulut voivat kasvattaa kuluja tuntuvasti.

Teksti:
Satu Virtanen
Kuvat:
iStock

Maksumuistutus tulee tyypillisesti pari viikkoa eräpäivän jälkeen tuotteen tai palvelun laskuttajalta.

Moni havahtuu laskun maksamiseen vasta, kun postilaatikkoon kolahtaa maksumuistutus. Perintäkulut voivat kasvattaa kuluja tuntuvasti.

Kun lasku jää maksamatta, sitä seuraa yleensä maksumuistutus aikaisintaan kahden viikon kuluttua eräpäivästä. Maksumuistutuksia tulee yleensä 1−2 kappaletta. Jo yksi maksumuistutus tekee alkuperäisen laskun summaan viiden euron lisän.

Summa nousee nopeasti, jos laskua ei edelleenkään maksa. Velkoja voi siirtää perinnän perintätoimistolle, jolloin perintä jatkuu maksuvaatimuksella. Perintätoimisto voi lähettää sellaisen, kun maksumuistutuksesta on kulunut 14 päivää ja lasku on yhä maksamatta eikä saatavan perusteesta tai määrästä ole erimielisyyttä.

− Kulut perustuvat siihen, että muistutusten lähettämisestä koituu vaivaa ja kuluja. Kulut siirtyvät sen maksettavaksi, joka on vastuussa siitä, että muistutus joudutaan toimittamaan, perustelee juristi Anni Liukka.

Maksumuistutus ei ole kiusaamista

Liukan mukaan kuluttajat saattavat kokea perintätoimet kiusaamiseksi, mutta tosiasiassa laskujen maksaminen ajallaan on yhteiskunnallisestikin tärkeää.

−Se pitää talouden pyörimässä. Yrittäjilläkin on maksuja, jotka pitää saada ajallaan maksettua. Heidänkin taloutensa kannalta on tärkeää, että laskut maksettaisiin ajoissa.

Maksumuistutuksia ja -vaatimuksia kutsutaan vapaaehtoisen perinnän toimenpiteiksi. Sen jälkeen koittaa oikeudellinen perintä, joka tarkoittaa perintää tuomioistuimessa ja ulosotossa.

Liukan mukaan yritykset haluavat yleensä saatavat nopeasti ja mieluummin ilman oikeudellista perintää, joka usein viivästyttää maksun saamista.

− Maksumuistutus on pyrkimys saada maksu nopeasti eräpäivän jälkeen. Yrittäjien intressissä ei ole periä saatavia vaan saada rahat kassaan mahdollisimman pian, Liukka toteaa.

Sadan euron mekko on pian tuplannut hintansa esimerkkilaskelmassa.

Näin maksumuistutus ja perinnät paisuttavat kuluja

Liisa tilaa 100 euron mekon laskulla, jossa on korkolain mukainen viivästyskorko eli tällä hetkellä 11,5 %. Laskun eräpäivä on 10.1.2024, mutta Liisa jättää sen maksamatta. Kulut juoksevat seuraavasti:

  • maksumuistutus 5 €
  • maksuvaatimus 14 €

Liisa maksaa laskunsa maksuvaatimuksen eräpäivänä, joka on 28.2.2024. Tällöin viivästyskorkoa on kertynyt 1,54 €. Sadan euron ostoksen loppusumma perintäkuluineen ja viivästyskorkoineen on siis 120,54 €.

Jos Liisa maksaa laskun vasta saatuaan käräjäoikeudelta haastehakemuksen, ylimääräiset kulut moninkertaistuvat:

  • maksumuistutus 5 €
  • maksuvaatimus 14 €
  • toinen maksuvaatimus 7 €
  • haastehakemuksen oikeudenkäyntikulu 115 €

Liisan ostoksen loppusumma perintäkuluineen on jo 241 €. Sen päälle tulee viivästyskorko, joka juoksee maksupäivään asti. Summa voi kohota hyvinkin korkeaksi, jos maksamiseen menee esimerkiksi kuukausia.

Kirje käräjiltä? Vielä ehdit maksaa

Jos laskua ei maksa maksuvaatimuksenkaan jälkeen, perintätoimisto voi viedä asian käräjäoikeuteen saadakseen tuomion. Näin voi tapahtua aikaisintaan 14 päivän kuluttua maksuvaatimuksen päiväyksestä. Ennen tuomion antamista käräjäoikeus antaa asian tiedoksi, eli tuomio ei tule yllätyksenä.

− Usein myös perintätoimisto toimittaa velalliselle kirjeitse tiedon asian siirtymisestä oikeudelliseen perintään, jotta kuluttaja voi vielä välttää oikeusprosessin ja tuomion maksamalla saatavan, Liukka sanoo.

Lähes kaikki maksamattomat laskut menevät perintäyhtiön kautta, ja perintää ammattimaisesti tekevien on lain mukaan pakko toimittaa maksuvaatimus ennen oikeudellista perintää.

− Käytännössä haasteita ei siis laiteta vireille ilman perintätoimistoa ja ennen vapaaehtoisen perinnän toimia. Perintäkirjeitä tulee ennen asian siirtymistä käräjäoikeuteen, joten yllätyksenä asia ei tule senkään puolesta, Liukka tarkentaa.

Lue myös: Kun saat epäselvän perintäkirjeen, mitä voit tehdä? Näin velallista neuvoo ylitarkastaja – Seura.fi

Ulosotto johtaa maksuhäiriömerkintään

Maksumuistutus on unohtuneen laskun hoitamisen lempeä alku. Jos vielä käräjäoikeuden tiedoksiantoonkaan ei reagoi, antaa oikeus asiassa yksipuolisen tuomion, joka voidaan toimittaa ulosottoon. Tässä tapauksessa seurauksena on maksuhäiriömerkintä.

Poikkeuksen käräjäoikeusprosessiin tekevät suoraan ulosottokelpoiset saatavat. Tällaisia ovat muun muassa valtion ja kuntien saatavat, kuten sairaala- ja varhaiskasvatusmaksut. Myös osa pysäköintivirhemaksuista on suoraan ulosottokelpoisia.

− Ne ovat yleensä ulosmitattavissa ilman, että saatavaa peritään käräjäoikeudessa. Tällaisia saatavia on pieni osuus kaikista saatavista, sanoo Liukka.

X