Työ ja raha

Reklamointi on erikoistaito, jonka Mari, 51, osaa erittäin hyvin – nämä ovat hänen parhaat hyvitysvinkkinsä

Aina kannattaa tehdä reklamointi, ellei ole saanut sellaista tuotetta, josta on maksanut – eli kun tulee hieman huijattu olo, ohjeistaa kokenut reklamoija.

Teksti:
Susanna Sarimaa
Kuvat:
Istock

Taitava reklamointi jättää molemmille osapuolille hyvän mielen. Kuvituskuva.

Aina kannattaa tehdä reklamointi, ellei ole saanut sellaista tuotetta, josta on maksanut – eli kun tulee hieman huijattu olo, ohjeistaa kokenut reklamoija.

– Mieleeni ei tule mitään, mistä ei kannattaisi tehdä reklamointia, painottaa kansalainen ja asiakas Mari Mattila, 51.

– Vaikka en saisi hyvitystä, olen ainakin yrittänyt.

Vuosien varrella hän on hakenut hyvityksiä kirjavalla kattauksella: Uuden pyyhkeen saumat aukesivat ensimmäisessä konepesussa. Kilon päärynärasiasta löytyi osin pilaantunut hedelmä. Leipäpussissa piti olla kuusi rieskaa, mutta olikin vain viisi. Porkkanapussissa luvattiin olevan 450 grammaa porkkanoita, mutta olikin vain 420.

Pitseriasta ostetussa pitsasta löytyi vääriä täytteitä tai joku täyte puuttui. Kivennäisvesipakkauksen yhdessä tölkissä oli reikä, jolloin osa juomasta oli valunut ulos ja juoma väljähtänyt.

– En etsimällä etsi tuotteista vikoja, mutta haen hyvitystä aina, kun koen, etten ole saanut sellaista tuotetta, josta olen maksanut.

Hän epäilee, että joidenkin ihmisten on vaikea reklamoida, koska he kokevat häpeälliseksi valittamisen. Sen vuoksi ei kuitenkaan tarvitsisi luopua asiakkaan oikeuksistaan. Puutteista ilmoittaminen voi olla myös hyödyllistä yrityksille ja valmistajille.

Hyvitykset vaihtelevat rahasta kahvipakettiin

Moni ei jaksa nähdä vaivaa ja reklamoida niin pienissä asioissa kuin leipäpussin kohdalla, mutta Mari Mattilan ahkeruus on usein myös palkittu. Joskus reklamointi poikii hyvityksenä tuotteen hinnan takaisin, joskus taas rahallisen korvauksen lisäksi myös jonkin toisen tuotteen.

– Välillä saa reilun korvauksen: esimerkiksi tuotteen hinta on voinut olla kaksi euroa ja korvauksena viiden euron arvoinen lahjakortti, hän kertoo.

Toisinaan rahan sijaan on annettu jotain tavaraa, kuten pipo, avainkaulanauha, tuubihuivi, suklaalevy tai kahvipaketti.

Kerran Mari lähetti eräälle panimolle valokuvia huonosti liimatuista limsapullojen etiketeistä. Reklamoinnilla oli merkittävät, muitakin asiakkaita hyödyttävät seuraukset.

– Sain sieltä vastauksen, että reklamaationi perusteella oli löydetty vika heidän liimauslaitteestaan. He maksoivat ilmoituksesta minulle kiitokseksi tilille kymmenen euroa, vaikka itse tuotteessa, siis limsassa, ei ollut mitään moitetta, vaan reklamaatio koski pelkästään pakkausta.

Reklamointi saa tukea hyvästä dokumentoinnista kuten valokuvista.
Reklamointi saa tukea hyvästä dokumentoinnista kuten valokuvista. Kuvituskuva.

Reklamointi ei ole räyhäämistä – ja usein haukkuisikin väärää puuta

Reklamoinnissa ystävällisyys on valttia. Kannattaa olla aina kohtelias ja asiallinen.

– Räyhääminen, haukkuminen tai nimittely eivät kuulu mihinkään asiointiin, Mari korostaa.

– Olen huomannut, että niin metsä vastaa kuin sinne huutaa. Tuote on voitu valmistaa Oulussa, mutta reklamaatiot käsittelee keskitetysti Vantaan toimiston asiakaspalvelija. Häntä on ihan turha haukkua, jos joku tehtaalla on mokannut tai tehnyt työnsä hutiloiden.

Siksi Mari yrittääkin tehdä reklamaation aina suoraan valmistajalle. Hän laatii sen yleensä kirjallisesti netin kautta.

– Otan myös tuotteista ja pakkauksista aina valokuvia, jos se vain on mahdollista, jotta voin todistaa, mikä on mielestäni pielessä, hän vinkkaa.

Reklamointi kannattaa myös puutteista julkisilla paikoilla

Myös muusta kuin ostamistaan tuotteista kannattaa reklamoida, Mari Mattila neuvoo. Esimerkiksi joskus hän on ilmoittanut asiakaspalveluun, kun tarjoustuote on päässyt alta aikayksikön loppumaan myymälästä.

– Jos valtakunnallinen ketju mainostaa lehdessä, että rahkat ovat tarjouksessa torstaista sunnuntaihin ja hylly on kuitenkin tyhjä jo torstaina kello 12, tarjoustuotteita on varattu tai tilattu ihan liian vähän.

Julkisilla paikoilla huomaamistaan puutteista voi ilmoittaa. Silloin tulee ilahduttaneeksi muitakin kuin itseään, jos asiat korjaantuvatkin ilmoituksen seurauksena.

Reklamoinnin paikka tulee eteen esimerkiksi, jos uuden myymälän pihalla ei ole polkupyörälle telinettä, tai pihan kulkuväylät ovat huolimattomasti auratut.

X