Työ ja raha

Näin toimit, jos työpaikallesi tulee YT-neuvottelut

Teksti:
Anna.fi

YT-neuvottelut työpaikalla saavat helposti hermot kiristymään. Pelko irtisanomisen osumisesta omalle kohdalle verottaa myös jaksamista. Listasimme vinkit, joiden avulla helpotat omaa ja työkavereidesi oloa koko YT-neuvottelujen keston ajan.

Näin toimit, jos työpaikallesi tulee YT-neuvottelut

1. Älä mieti asiaa päivittäin

YT-neuvotteluiden alkaminen aiheuttaa usein järkytyksen. Lopullisiin irtisanomisiin johtavien YT-neuvotteluiden pituus on kuitenkin tyypillisesti maksimissaan kuusi viikkoa.  Jos niin pitkän ajanjakson mittaan ainoana puheenaiheena ovat irtisanomiset, jokainen tulee varmasti väsymään.

Ei ole itsepetos siirtää YT-neuvottelut omassa mielessä takavasemmalle. Vaikka miettisit niistä päivät pääskytysten, ne eivät silti nopeudu. Älä myöskään ota asiaa turhaan esiin työkavereidesi kanssa. Jos kykenette ajattelemaan jotakin muuta, se helpottaa jokaisen oloa.

Lue myös: Näin hyödynnät positiivista ajattelua työpaikalla – 10 vinkkiä

2. Satsaa virkistäytymiseen

Ahdistuksen siintäessä mielessä paras tapa virkistäytyä on suunnata illalla salille tai sauvakävelylle. Raitis ilma auttaa myös nukahtamaan uhkakuvista huolimatta.

Voit myös ehdottaa yksikkösi esimiehelle tai suoraan työkavereillesi yhteistä virkistäytymishetkeä töiden jälkeen. Firma tuskin tässä tilanteessa sponsoroi minigolf- tai keilaamisiltaanne, mutta yhdessäolosta mukavan asian parissa kannattaa pulittaa pari euroa omasta kukkarosta. Älkää kuitenkaan päätykö baarikierrokselle. Pienessäkin hiprakassa negatiiviset asiat nousevat herkästi pintaan. Lisäksi alkoholi heikentää jo stressin muutenkin koettelemaa unen laatua.

Lue myös: Aivot tarvitsevat lepoa ja jumppaa

3. Mieti suunnitelma B

Omaa viihtymistä ja ammatillista kehittymistä nykyisessä työpaikassa kannattaa punnita aika ajoin − olivatpa YT-neuvottelut sitten päällä tai eivät. Koetko, että olet oppinut jotakin uutta kuluneen vuoden aikana? Vai toistatko samoja rutiineja päivästä toiseen?

Mukavuudenhalu saa ihmiset usein tyytymään tylsäänkin työhön. YT-neuvottelut voivat olla hyvä syy pohtia, mitä työltäsi todella haluaisit. Olisiko siis aika hakea uutta duunia, hankkia täydennyskoulutusta tai mahdollisesti harkita kokonaan alanvaihdosta? Pohdi myös toteutusmahdollisuuksia. Esimerkiksi opiskelu vie väliaikaisesti tulosi paljon matalammalle tasolle. Pitemmän päälle voit kuitenkin saavuttaa tilanteen, jossa olet onnellisempi ja jossa tulotasosikin voi kohota.

Lue myös: Uudelle urapolulle – Ammatin vaihtaminen haastaa ja virkistää

Lue lisää:

Näin menestyt työelämässä – 5 helppoa ohjetta verkostoitumiseen
Millainen on täydellinen CV? Lue ammattilaisen vinkit!
Ärsyttävä työkaveri – Näin selviät hankalan kollegan kanssa

Teksti: Mirva Saukkola
Kuva: Colourbox

X