Työ ja raha

Parempi mieliala, muisti ja työteho – kuuntele töissä musiikkia

Teksti:
Anna.fi

Oman mielimusiikin kuuntelu parantaa mielialaa, vähentää stressiä ja lisää työtehoa.

Parempi mieliala, muisti ja työteho – kuuntele töissä musiikkia

Musiikin kuuntelulla on monia hyviä terveysvaikutuksia sen lisäksi, että oman lempimusiikin kuunteleminen ilahduttaa.

-Musiikin kuuntelu parantaa mielialaa ja vireystilaa sekä lisää mielihyvähormoni dopamiinin eritystä. Päättely, nopeus ja luovuus voivat parantua, samoin tarkkaavaisuus ja työmuisti, kertoo tutkimusprofessori Minna Huotilainen Työterveyslaitoksesta.

On huomattu, että ihmiset saavat parempia tuloksia testeissä, joissa mitataan esimerkiksi päättelykyvyn nopeutta ja ongelmanratkaisukykyä, jos he kuuntelevat musiikkia ennen testiä.

Musiikin nopea tempo virkistää mielialaa

Huotilaisen mielestä musiikin kuuntelua kannattaisikin hyödyntää työpaikoilla paljon nykyistä enemmän. Taustakuuntelu korvanapeilla ei haittaa muita, ja se lisää yleensä työtehoa.

Piristävän ja vireystilaa nostavan taustamusiikin tulisi olla riittävän nopeatempoista, iloiseksi koettua ja omasta mielestä miellyttävää musiikkia.

-Toisaalta töissä voi kyllä tarvita rauhoittavaakin musiikkia kaiken kiireen keskellä. Silloin musiikin tulisi olla tempoltaan rauhallista ja kuulijaa miellyttävää, Huotilainen kuvaa.

Osa ihmisistä kuitenkin häiriintyy taustamusiikista, sillä musiikin kokeminen on yksilöllistä.

-Kun tehdään kielellistä tehtävää, musiikki voi häiritä. Jos musiikissa ei ole sanoja, se yleensä vähentää häiritsevyyttä, Huotilainen täsmentää.

Keskustele: Musiikin ja radion kuuntelusta avokonttorissa

Rentouttava äänimaisema vähentää stressiä

Paljon musiikkia harrastavalle, konserteissa käyvälle, soittavalle ja laulavalle taustamusiikki ei useinkaan sovi töissä: musiikkia alkaa kuunnella helposti liian tietoisesti, jolloin se vie huomion pois pääasiasta, työnteosta.

Jos taustamusiikki ei sovi, kannattaa kokeilla rentouttavia, riittävän yksitoikkoisia SoundShade-äänimaisemia, joita löytyy esimerkiksi AppStoresta.

-Niiden avulla pääsee vaikka japanilaiseen puutarhaan tai talviselle kävelyretkelle. Kaikkia ääniä voi myös muokata mieleisikseen, Huotilainen kertoo.

Lue myös:
Stressi haltuun mindfulnessin avulla
Meditaatiosta mielenrauhaa

Keskustele: Parantava musiikki

Kirurgi keskittyy musiikkia kuuntelemalla

On olemassa myös ammatteja, joissa käytetään tietoisesti hyväksi musiikin keskittymistä parantavaa voimaa. Esimerkiksi osa kirurgeista haluaa kuunnella ennen leikkausta tiettyä, heille tärkeää musiikkia.

Minna Huotilaisen mielestä pitäisi päästä irti siitä ajatuksesta, että musiikki on jotenkin liian hauskaa töissä kuunneltavaksi.

– Kun se tehostaa kognitiivista toimintaa ja jos se ei häiritse, niin miksi sitä ei käytettäisi hyväksi nykyistä enemmän? Huotilainen kysyy.

Taustamusiikkia voidaan käyttää myös vetämään puoleensa tietynlaista yleisöä, kuten nuorison suosimissa vaateliikkeissä, joiden musiikki voi karkottaa keski-ikäisiä – ja se on tarkoituskin.

Musiikki nopeuttaa kielen oppimista

Musiikin kuuntelun lisäksi aivotutkija suosittelee soittamista ja laulamista, sillä tutkimuksin on todettu, että intensiivinen musiikkiharrastus vaikuttaa aivoihin suotuisasti. Tieto alkaa kulkea nopeammin paikasta a paikkaan b sekä aivojen sisällä että mahdollisesti myös aivojen ja lihasten välillä.

-Musiikkiharrastus vaikuttaa myös kuulojärjestelmään, mikä auttaa vieraan kielen opettelussa ja muissa haastavissa kuulotehtävissä, vaikka melun keskellä kuuntelemisessa, Minna Huotilainen kertoo.

Pianonsoiton aloittaneilla lapsilla on havaittu jo 15 kuukauden kuluttua harjoittelun aloittamisesta samoja aivomuutoksia kuin ammattimuusikoilla. Aikuisilla musiikin harrastajilla vaikutus on samansuuntainen, jos harrastus on riittävän aktiivinen.

Kokeile näitä!

Minna Huotilaisen suosituksia taustamusiikiksi

 • SoundShade: Japanese Garden (ladattavissa AppStoresta)
  ”Tämä toimii hyvin aamuisin ja päivän töihin orientoituessa, sähköposteja selatessa.”

 • ABC Eighties
  ”Nettiradio, josta kuuluva 80-luvunmauton musiikki tarjoaa vauhtia ja energiaa työpäivän viimeiseen puristukseen.”
 • World Music Radio
  ”Luovuutta ja inspiraatiota todella monenlaisesta musiikista ympäri maailmaa, sopii kahvitauolle.”
 • Ranskalainen Tryo-yhtye
  ”Tryon musiikki vie positiiviseen ja haikeaan ranskalaiseen mielenmaisemaan. Ihanaa kuultavaa, rohkaisevaa ja innostavaa! Suunnittelutyöhön.”

Teksti: Saga Wiklund
Kuva: Colourbox

Saga WiklundSaga Wiklund

Olen Annan ja Kaksplus-lehden toimittaja ja utelias uuden tiedon kerääjä. Kuulun Terveystoimittajiin. Vapaalla nautin hyvistä kirjoista, liikunnasta ja kulttuuririennoista.

X