Lifestyle

Voiko koiralla olla monta kotia? Siskosten Elmo-noutajalla on – ”Koiran hankkiminen yksin tuntui liian haastavalta”

Kaikkea ei tarvitse ostaa ja omistaa yksin – koirallakin voi olla monta kotia esimerkiksi sisarusten luona. Yhteisomistajuus toimii, kunhan säännöt ovat selvät.

Teksti:
Anu Välilä
Kuvat:
Suvi Elo

Turkulainen Miisa Seikola (oik.) , 27, hankki yhteisen koiran siskonsa Milja Lehtisen, 20, ja äitinsä kanssa.

Kaikkea ei tarvitse ostaa ja omistaa yksin – koirallakin voi olla monta kotia esimerkiksi sisarusten luona. Yhteisomistajuus toimii, kunhan säännöt ovat selvät.

”Olimme haaveilleet pitkään koirasta ja nelisen vuotta sitten päätimme vihdoin toteuttaa haaveemme. Asuin silloin jo omillani, mutta Milja asui vielä äitimme kanssa.

Päädyimme yhteisomistajuuteen monestakin syystä. Koiran hankkiminen yksin tuntui liian haastavalta ajankäytön, jaksamisen ja talouden kannalta.

Elmo on virallisesti minun ja äidin koira, mutta se on pennusta asti viettänyt aikaa myös Miljan kanssa. Olemme opetelleet yhdessä koiran kouluttamista ja hoitamista ja kävimme yhdessä pentukurssilla.

Omistajien välinen kommunikaatio on erittäin tärkeää, jotta Elmolla on kaikissa paikoissa samat komennot ja jokaisella on tieto sen terveyteen vaikuttavista asioista, kuten ruoasta. Jos joku opettaa sille jotain uutta, tiedon pitää kulkeutua kaikille.

Aluksi Elmo oli usein äidillä ja Miljalla ja lähinnä vain viikonloppuisin minun luonani. Nykyään se on pitkiäkin jaksoja minun ja puolisoni luona. Kesäisin se viettää kanssamme aikaa mökillä. Joskus joku meistä tarvitsee Elmon seuraa enemmän kuin muut.

Elmo ei juurikaan reagoi kodin vaihtamiseen, koska sen lelut, namut, nallet ja pyyhkeet kulkevat kodista toiseen sen mukana.

Minä ja äiti jaamme kustannukset suurin piirtein tasan. Eläinlääkärikulut ja muut sellaiset maksetaan sillä periaatteella, että se maksaa, joka vie koiran lääkäriin. Se on toiminut hyvin.”

X