Reseptit

Seljanka lohesta

Seljanka on venäläinen keitto, joka tehdään usein kalasta.

Teksti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Jukka Pakarinen

Slaavilaisen seljankan kirpeys tekee siitä muista kalakeitoista selkeästi poikkeavan.

Valmistusaika

30-60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

2

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Seljanka lohesta

  • 1 porkkana
  • 1 pala palsternakkaa
  • ½ sipulia
  • 1 valkosipulin kynsi
  • 1 rkl tomaattipyreetä
  • 1 rkl öljyä
  • 5 dl kalalientä
  • 150–200 g lohta tai kirjolohta
  • 1-2 rkl tillisilppua
  • 1-2 rkl oliiviviipaleita
  • 1-2 rkl suolakurkkua ja/ tai kaprista

Lisäksi

  • smetanaa

Valmistusohje

Seljanka lohesta valmistuu helposti näin:

1. Leikkaa lohi viipaleiksi ja mausta suolalla. Anna kalan maustua jonkin aikaa. Viipaloi oliivit valmiiksi odottamaan, silppua suolakurkut.

2. Pese, kuori ja kuutioi porkkana ja palsternakka, kuori ja silppua sipuli. Kuumenna kasviksia hetki öljyssä, lisää tomaattipyree kuumennuksen loppuvaiheessa. Kaada kalaliemi kattilaan ja keitä kasvikset kypsiksi. Lisää lohipalat ja keitä seljankaa hiljalleen pari minuuttia.

3. Mausta keitto sitruunalla, suolalla ja pippurilla. Lisää valmiiseen lohiseljankaan viipaloidut oliivit ja silputut suolakurkut ja/tai kaprikset. Anna makujen tekeytyä hetki. Tarjoa seljanka smetanan kanssa.

Vinkki: Kokeile myös ranskalaista kalakeittoa, bouillabaissea.

Katso myös Kotiliesi.fi: Kaisun kekseliäs siikasoppa valittiin vuoden 2021 kalakeitoksi – salainen ainesosa yllätti raadin totaalisesti

X