Reseptit

Vanhanajan kalapiirakka

Vanhanajan kalapiirakan voi tehdä monenlaisesta taikinasta.

Teksti:
Maarit Cederberg

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

0

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • 400 g valmista voitaikinaa tai paistostaikinaa
  • 1 savustettu taimen, kirjolohi tai siika perattuna
  • 2 dl kokojyväriisiä
  • 5 dl vettä
  • 1 sipuli
  • 1 dl tilli-ruohosipulisilppua
  • 2 keitettyä munaa
  • 0.5 tl suolaa
  • 1/4 tl maustepippuria

voiteluun:

  • 1 muna tai 0,5 dl maitoa

koristekalat:

  • suikale taikinaa
  • piparkakkumuotti

Valmistusohje

Perkaa kala ruodottomaksi ja pilko pieniksi paloiksi.

Keitä huuhdottu riisi pehmeäksi.

Keitä munia kaksi minuuttia. Survo kuoritut munat ja sekoita silputun sipulin, tillin ja ruohosipulin kanssa. Sekoita munaseos riisin ja kalan kanssa. Mausta täyte.

Kauli taikinasta suorakaide leivinpaperin päällä. Leikkaa reunasta kalamuotin levyinen suikale koristeita varten ja paina muoto muotilla.

Levitä täyte levyn toiseen reunaan. Ummista piirakka niin, että sauma jää tukevasti piirakan alle. Sulje myös piirakan päät. Nosta koristekalat piirakan pintaan. Voitele maidolla tai munalla. Pistele taikinaan haarukalla höyryaukot.

Kypsennä 225-asteisessa uunissa keskiritilällä reilu puoli tuntia. Tarjoa lämpimänä voisulan kanssa.

Vihje:

Piirakkaan sopii perusvoitaikina. Rukiinen paistostaikina on kalalle aina hyvä vaihtoehto. Kaura saattaa sopia joillekin viljaherkille. Perunapohjainen paistostaikina tekee piiraasta ruokaisan.

X