Ruoka 10.11.2017

Avokado-kananmunaleivät, luksushodarit, kukkakaalileipäset ja kuusi muuta ruokaisaa voileipäreseptiä

Teksti: Leena Kalliokoski Kuvat: Otavamedia
Ruokaisa ja herkullinen voileipä on täydellinen iltaherkku. Poimi tästä 10 inspiroivaa reseptiä, jotka herauttavat veden kielelle.

Hyviä voileipiä voi tehdä monella tavalla. Voileivistä syntyy aamiainen, lounas, suupala, eväs ja kokonainen ateria. Sujauta sämpylöiden väliin pikkelöityä punasipulia tai muita kasviksia, tee tofusta maukasta levitettä, nauti luksushodareista, reuben-leivästä tai panineista.

Voileipä on myös kaikkien hävikistä herkuksi -reseptien äiti. Leivän voi höystää esimerkiksi edellisillan broilerinfileen paloilla, paistin jämillä tai liian kypsäksi äityvällä avokadolla.

Avokado-tofuleipiä iltapalaksi

Soijapavuista valmistettu tofu on kevyttä kasvisruokavaliota suosivalle mainio proteiininlähde. Miedon makuinen tofu imee itseensä makuja. Siitä saa haarukalla muussaamalla pehmeän tahnan, joka sopii leivän levitteeksi basilikalla, suolalla ja pippurilla maustettuna.

Ravinteikas avokado on mainio pari tofulle.  Avokado-tofuleivät valmistuvat hetkessä ja sopivat hyvin iltapalaksi tai lounasevääksi. Chili tuo leipään ryhtiä ja makua, tomaatti ja sitruuna raikkautta.

Resepti: avokado-tofuleivät 

Vietnamilaisia sämpylöitä

Vietnamilainen bánh mi -sämpylä täytetään rapeilla ja pikkelöidyillä kasviksilla; porkkanalla, retikalla ja kurkulla. Sämpylöiden väliin sipaistaan chilillä maustettua majoneesia. Vegaaniversiossa tavallinen majoneesi korvataan cashew-majoneesilla.

vietnamilaiset kasvissämpylät

Resepti: vietnamilaiset kasvissämpylät 

Aamu alkaa avokadolla ja munalla

Teresa Välimäen kananmuna-avokadoleivät tehdään ruisleivästä, voidellaan avokadotahnalla, maustetaan paprika-tomaattisalsalla ja täytetään paistetuilla kananmunilla. Näissä leivissä ovat kuidut, proteiinit ja hyvät rasvat kohdillaan.

Kananmuna_avokadoleipa

Resepti: kananmuna-avokaleipä 

Lohileipää uudella tavalla

Lohileipä on yksi suomalaisen voileipäpöydän klassikkoja. Päällystä leivät vaihteeksi maustetuista, kepeästi pariloiduista lohitangoista leikatuilla pastrami-viipaleilla. Lohi-pastramin valmistaminen aloitetaan tarjoilua edeltävänä päivänä. Herkulliset lohipastramileivät höystetään majoneesilla, kurkulla ja tillillä.

Resepti: lohipastramileivät 

Luksushodari

Hodarin ystävä vie tällä ruokatoimittaja Suvi Rüsterin reseptillä herkkunsa kokonaan uudelle tasolle. Hot dog -sämpylät täytetään braatvurstilla, paahdetulla sipulilla ja majoneesilla. Viimeisen silauksen antaa itse tehty suolaisen makea pekoni-omenahillo. Tulisuutta hilloon tuo chilirouhe ja hapokkuutta omena sekä balsamiviinietikka.

braatvurtsihodari ja omenahilloketta

Resepti: braatvurstihodari ja pekoni-omenahilloketta 

Broileri-täytteiset paninit

Grillatun broilerin sijaan voit täyttää ciabatta-leivästä tehdyt paninit myös tähteeksi jääneistä broilerista. Leikkaa broilerinpalat kuutioiksi ja sekoita ne sinapilla sekä curryllä maustetun ranskankerma-majoneesikastikkeen joukkoon. Paninien täytteeksi lisätään vielä paprikaa, savujuustoa, viipaloituja oliiveja ja basilikaa. Täytetyt leivät kuumennetaan lopuksi voileipägrillissä, vohveliraudalla tai uunissa.  Isompikin nälkä lähtee varmasti näillä tuhdeilla ja maukkailla leivillä.

broileripanini

Resepti: broileripaninit  

Amerikkalainen klassikko: reuben

Amerikkalaista perua oleva reuben-leipä saa kosteutta hapankaalista ja maukkaasta thousand island -kastikkeesta. Reuben-leivän täytteenä voi käyttää esimerkiksi pastramia tai naudan suolalihaa ja emmentaljuustoa. Reuben-leipä maistuu lämmittämättömänä, mutta parhaimmillaan tuo täytetty ruisleipä on voissa pannulla hitaasti paistettuna tai grillattuna.

reuben-leipä

Resepti: reuben-leipä

Sienileipää saunaillan tarjottavaksi

Sienikastikkeella höystetyt paahdetut ruisvuokaleivät saavat makua kuivalla pannulla paahdetuista salamiviipaleista. Kylkeen lasillinen olutta tai punaviiniä, ja simppeli mutta maukas saunaillan tarjottava on valmis.

Lämmin suppilovahveroleipä

Resepti: lämmin sienileipä 

Suupaloja brunssille

Sunnuntai-aamun suupaloiksi tai brunssipöydän tarjottaviksi sopivat muffinipellillä paistetut kukkakaalileivät. Muffinivuoan kolot vuorataan ohuiksi kaulituilla vuokaleivän viipaleilla ja täytetään kukkakaalimuhennoksella ja gratinoidaan juustolla. Kukkakaali-leipäkupposten kaverina maistuvat rapeat pekonisiivut.

kukkakaali-leipäkupit

Resepti: kukkakaali-leipäkupposet 

Sandwich syntyy näkkäristäkin

Kun kaapista ei löydy tuoretta leipää, on näkkileipä mainio pelastus. Maitorahkasta tehty hummus on tämän leipäherkun juju. Näkkileivät sivellään runsaalla annoksella hummusta ja täytetään kirsikkatomaateilla, kalkkunaleikkeellä ja yrteillä.

näkkärisandwich

Resepti: näkkärisandwichit 

Kotiliesi.fi: Tuliset juusto-salamisandwichit

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi