Juomat

Kaipaatko virkistystä hellepäivään? Kaada silloin kuppiisi trendikäs kylmäuuttokahvi

Kylmäuuttokahvi on kesäpäivän paras virkistäjä. Nauti kylmä kahvi sellaisenaan tai tee siitä pirtelö tai ihana smoothie.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Otavamedia

Kylmäuuttokahvi maistuu ihanalta kuumana kesäpäivänä.

Kylmäuuttokahvi on kesäpäivän paras virkistäjä. Nauti kylmä kahvi sellaisenaan tai tee siitä pirtelö tai ihana smoothie.

Maailmalla on jo muutaman vuoden ihastuttanut virkistävä kylmäuuttokahvi eli cold brew coffee. Jos nyt mietit, että onhan noita jääkahveja tullut juotua jo iät ja ajat, kylmäuutettu kahvi on täysin eri juttu.

 Jääkahvi vai kylmäuuttokahvi?

Jääkahvi valmistetaan keittämällä ja jäähdyttämällä tavallista suodatinkahvia. Kylmäuuttokahvi sen sijaan tehdään uuttamalla kahvi jääkaapissa kylmässä vedessä. Aikaa kuluu useampi tunti, joten kahvin valmistus kannattaa aloittaa illalla niin, että se on aamulla valmis nautittavaksi.

Koska kaikki kahvin makuun vaikuttavat yhdisteet eivät liukene kylmään veteen, kylmäuuttokahvi on maultaan pehmeää, ei lainkaan kitkerää. Itse asiassa kylmäuutetusta kahvista on helpompi maistaa papujen hienostuneita aromeita kuin kuumasta kahvista, jonka makua hallitsee usein karvaus.

Kofeiinia kylmäuutetussa kahvissa sen sijaan on enemmän kuin tavallisessa suodatinkahvissa. Kylmäuuttokahvi on siis todellinen hellepäivän virkistäjä!

Kylmäuuttokahvi – näin teet sen

Kylmäuutettua kahvia myydään kaupassa valmiina, mutta se on helppo tehdä myös kotona. Tarvitset vain kahvinpuruja ja vettä.

Parhaiten kylmäuutettuun kahviin sopii vaalea, matalahappoinen kahvi, jonka hedelmällisyys korostuu kylmäuutetussa kahvissa. Jauha kahvipavut hieman suodatinjauhatusta karkeammaksi tai vaihtoehtoisesti poimi kaupasta paketti pannukahvia.

Helpoiten kylmäuuttokahvi valmistuu pressopannulla, mutta voit tehdä kahvin myös kannussa tai kulhossa.

Mittaa ainekset astiaan ja peitä se kelmulla, jottei kahvin makuun liukene muita aromeita. Suodata jääkaapissa yön yli uuttunut kahvi aamulla kahvinkeittimen suodatinosan ja -paperin avulla ja kas, valmista tuli!

Kylmäuutetun kahvin voi nauttia sellaisenaan jääpalojen kera tai maidolla pyöristettynä. Tai kokeile vietnamilaista versiota, jossa kahvin joukkoon sekoitetaan kondensoitua maitoa. Kun teet myös jääpalat kylmäuutetusta kahvista, ei juoma pääse laimenemaan. 

Kokeile kylmäuutettua kahvia myös pirtelöiden ja smoothien seassa!

kylmäuutettu kahvi
Kylmäuuttokahvi on helppo valmistaa: tarvitset vain kahvinpuruja ja vettä.

Valmistusaika: Yli  2 h | Vaikeustaso: Helppo

Katso resepti tästä: kylmäuutettu kahvi

Kahvipirtelö

Uskoisitko, että banaani ja jäätelö sopivat täydellisesti kahvin sekaan? Kyllä vain!

Kahvipirtelö on täydellinen kesäpäivän viilentäjä, iltapäiväväsymyksen taltuttaja ja makeanhimon selättäjä.

kahvipirtelö
Kylmäuuttokahvi banaanilla ja jäätelöllä? Kyllä vain!

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 4

Katso resepti tästä: kahvipirtelö

Surauta smoothieen

Lyö kaksi kärpästä yhdellä iskulla ja ota kylmäuuttokahvi käyttöön myös nopean aamusmoothien valmistuksessa. Tarvitset vain kourallisen hasselpähkinöitä, yhden pakastetun banaanin sekä tilkan mieleistäsi kasvijuomaa. 

kahvi-hasselpähkinäsmoothie
Tällä ohjeella lyöt kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Kahvi-hasselpähkinäsmoothie on kiireisten aamujen pelastaja.

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 2

Katso resepti tästä: kahvi-hasselpähkinäsmoothie

Kylmäuuttokahvi voi olla myös proteiinikahvi

Erityisesti fitness-harrastajat ovat hurahtaneet proteiinikahviin, mutta maistuu se toki muillekin kuin kovimmille punttaajille.

Proteiinikahvi valmistetaan blenderissä kahvista, maidosta, banaanista ja proteiinijauheesta. Vaikka ohjeessa käytetään jäähdytettyä suodatinkahvia, sopii kylmäuuttokahvi siihen myös mainiosti.

Kylmäuuttokahvi voi olla myös proteiinikahvi.
Kylmäuuttokahvi voi olla myös proteiinikahvi: valmista se suodatinkahvista, maidosta ja proteiinijauheesta.

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 1

Katso resepti tästä: proteiinikahvi

X