Ruoka

Marokkolaisia makuja

Teksti:
Anna.fi

Marokkolainen ateria on yhdistelmä mausteiden lämpöä ja hunajan makeutta. Oikeilla aineksilla marokkolainen tunnelma syntyy kotonakin.

marokkolaiset mausteet

Marokkolaisen keittotaidon sielu on mausteissa ja mausteseoksissa, joita on käytetty jo vuosisatojen ajan. Vaikka käytettävien mausteiden määrä on runsas, marokkolainen ruoka on harvemmin tulista. Pikemminkin se on hienostuneen makuista ja usein ihanasti tuoksuvaa.

Vilkas kaupankäynti, vaihtuvat valloittajat ja tietysti arabit ja islam ovat vuorollaan tuoneet omat mausteensa ja ruokatottumuksensa marokkolaiseen keittiöön. Kaneli, inkivääri, jeera eli juustokumina, kurkuma, cayennepippuri ja paprikajauhe ovat keittiön jokapäiväisiä perusmausteita.

marokkolaisia ruoka-aineita

Marokkolaisen makumaailman ilmeikkäin mausteseos ja ”maustekaupan huippu” on ras el hanout -mausteseos. Lemmenhalujakin nostattavana tunnettu mausteseos koostuu useista kymmenistä eri komponenteista ja on maultaan hyvin aromaattista. Ras el hanout tuo ruokien makuun lämpöä ja syvyyttä. Meilläkin on myynnissä muutamia eri tuottajien sekoituksia, joita kannattaa kokeilla esimerkiksi lammas- ja kanaruokien maustamiseen.

Suolaan säilötyt sitruunat, l´hamd mrakad, antavat voimakkaan kirpeän ja suolaisen makuvivahteen moniin marokkolaisiin ruokiin. Tyypillisesti suolasitruunaa käytetään erilaisten tagineruokien ja salaattien maustamiseen. Meillä sitruunoita myydään ainakin etnisissä kaupoissa ja kauppahalleissa.

Harissa on yleinen maustekastike kaikkialla Pohjois-Afrikassa. Chilistä, juustokuminasta, valkosipulista, korianterista ja öljystä sekoitettua maustekastiketta käytetään paljon pöytämausteena, mutta myös antamaan ytyä ruoanvalmistuksessa. Helppo ja hyvä dippikastike syntyy jogurtista ja harissasta.

marokkolainen tee

Yltiöpäisen makea minttutee on marokkolaisten kansallisjuoma, jota juodaan arkena ja pyhänä. Tee on marokkolaisille samanlainen välttämättömyys kuin kahvi meille. Teenä käytettään yleisesti kiinalaista vihreää gunpowder-teetä, tuoreita vihermintun lehtiä ja roimasti sokeria, vähintään neljä sokeripalaa.

Marokon makuja

Kokonainen lampaanpaisti ja kahvikastike

Zaalouk-salaatti

Marokkolainen sitruunakana

Marokkolainen sitruunakana

Marokkolainen fetapasteija

Marokkolaiset fetapasteijat

Inspiraatiota muualta:

moroccan-food.com selkeä englanninkielinen sivusto marokkolaisista perinneruoista

morocco travelblog ajankohtaisia juttuja ja kokemuksia marokkolaisesta elämänmenosta, ruoasta ja ravintoloista

 

Opas kotikeittiöön


Marokkolainen keittiö - keittokirjaMarokkolainen keittiö (Gummerus) on sosiaaliantropologi ja ruokatoimittaja Ghillie Basanin mainio ja näyttävästi kuvitettu keittokirja. Kirjan alkupuolella on perusteellinen katsaus marokkolaisen ruoan historiaan. Jokaiseen ohjeeseen liittyy johdanto, jossa kerrotaan kyseisen ruoan alkuperästä ja valmistusmetodeista. Seikkaperäisesti laadittuja reseptejä seuraamalla ruoat onnistuvat hyvin. Ainakin kokeilemani appelsiininkukkavedellä maustettu broilerinmaksa ja sahramilla maustettu kasvistagine olivat oivallisia.

 

 

Teksti: Taina Salovaara

Kuvat: Colourbox.com

X