Ruoka

”Nappivalinta niin juhlien noutopöytään kuin kesämökin kuistillekin”, sanoo viiniasiantuntija – listasimme kesän upeimmat roseeviinit

Mikä olisi ihanampi juoma terassille kuin kesäisen raikas ja helposti lähestyttävä rosee? Löysimme niiden joukosta myös hyvin persoonallisia ja monivivahteisia yllättäjiä, jotka löytävät paikkansa ruokapöydästä jokaisena vuodenaikana.

Teksti:
Ilkka Sirén
Kuvat:
Valmistajat

Ilkka Sirén on Annan viiniasiantuntija, joka tykkää roseeviinistä kesällä, mutta rakastaa sitä syksyllä.

Mikä olisi ihanampi juoma terassille kuin kesäisen raikas ja helposti lähestyttävä rosee? Löysimme niiden joukosta myös hyvin persoonallisia ja monivivahteisia yllättäjiä, jotka löytävät paikkansa ruokapöydästä jokaisena vuodenaikana.

Ihanat roseeviinit houkuttelevat, mutta miten valita parhaat roseeviinit monien vaihtoehtojen joukosta? Kysyimme Annan viiniasiantuntija Ilkka Siréniltä, mitä viinejä hän suosittelisi.

1. Nespolino Sangiovese Rosato Organic 24,97 e / 2,25 l

Italialainen luomurosee on nappivalinta niin juhlien noutopöytään kuin kesämökin kuistillekin. Sangiovese-rypäleestä valmistetun roseeviinin happo­rakenne ei ole erityisen ärhäkkä, mikä tekee siitä leppoisan seurusteluviinin. Kuiva, kypsän marjaisa ja kirsikkainen rosee tulisi tarjoilla viileänä, joten älä unohda tätä kuuman mökin pöydälle.

Lue myös: Kuusi laadukasta proseccoa Veneton alueelta – tutustu viiniasiantuntijan poimintoihin

2. Torre Mora Scalunera Rosato 21,98 e / 0,75 l

Savua puskevan Etnan varjossa asuvan viinintekijän tulee olla vähintäänkin optimistinen, sillä aktiivinen tulivuori on oikukas paikka viljellä viiniä. Paikallisesta nerello mascalese -rypäleestä valmistettu tasapainoinen, hillityn kirsikkainen ja monivivahteinen rosee saattaa lopullisesti muuttaa käsityksesi roseeviineistä yksipuolisena kesäjuomana. Alkon tilausvalikoimaan tutustuminen avaa ovet isompaan ja huomattavasti monipuolisempaan viinimaailmaan. Kannattaa kokeilla!

Parhaat roseeviinit. Etna.
Parhaat roseeviinit omaavat monia eri puolia – sen todistaa esimerkiksi nerello mascalese -rypäleestä valmistettu rosee.

3. Jean Biecher Organic Alsace Rosé 14,98 e / 0,75 l

Alsace tunnetaan aromaattisista valkoviineistä, mutta Jean Biecher Organic Alsace Rosé on raikas vaaleanpunainen tuulahdus tämän viinialueen valikoimassa. Viini on paitsi hapokas myös veikeän metsämansikkainen, vadelmainen ja hennon yrttinen ja sopii grillatun kalan ja kasvisruokien viereen. Tämä rosee sopii myös vegaaneille.

4. Hiden Schilcher Klassik Rosé 16,48 e / 0,75 l

Itävaltalainen viinialue West-steiermark nauttii asemastaan altavastaajana, joka tunnetaan tyylipuhtaista ja sähköisen hapokkaista viineistä. Tämä viini ei ole poikkeus. Virtaviivainen ja makunystyröitä kutittava happorakenne yhdistettynä hilpeän herukkaiseen ja aavistuksen mausteiseen makuprofiiliin on ilahduttava yhdistelmä.

Hapokkuus rakastaa rasvaa, joten viini sopii esimerksi grillattujen raakamakkaroiden tai mausteisten possun satay-vartaiden seuraksi.

5. Gorgo Bardolino Chiaretto Biologico 11,29 e / 0,75 l

Gardajärven kupeesta kotoisin oleva Gorgo Bardolino Chiaretto Biologico on kesäviini isolla K:lla. Corvina-, rondinella- ja molinara-rypäleistä valmistettu luomurosee on raikkaan hapokas ja täynnä eloisaa marjaisuutta. Tämä on viini, joka huutaa vierelleen pientä naposteltavaa. Loistava viini italialaisten klassikoiden, kuten parmankinkun ja melonin tai vongole-simpukkapastan kaveriksi.

6. Villa Wolf Pinot Noir Rosé 12,98 e / 0,75 l

Ohuen kuorensa ansiosta pinot noir -rypälelajike soveltuu erinomaisesti eleganttien roseeviinien valmistukseen. Legendaarisen saksalaisen viinintekijän Ernst Loosenin projekti Pfalzin viinialueella tuottaa raikkaan hapokasta, puolikuivaa ja runsaan hedelmäistä roseeviiniä, joka sopii esimerkiksi chilimarinoitujen jättikatkarapujen ja aasialaisen kaalisalaatin tai Iberico-porsaan secreton kanssa.

Roseeviinit-juttu on julkaistu Anna-lehden numerossa 25-26/2020

X