Ruokajutut

Miksi käyttää leivinjauhetta, kun ruokasooda voi olla puolet halvempaa? Vaihda näissä leipomuksissa

Jauhopeukalolta löytyy kaapista molempia, mutta miten se nyt menikään: milloin leivonnassa käytetään soodaa, milloin leivinjauhetta?

Teksti:
Anna Ferrante
Kuvat:
Istock

Ruokasoodaa vai leivinjauhetta? Vain toisen voit korvata toisella.

Jauhopeukalolta löytyy kaapista molempia, mutta miten se nyt menikään: milloin leivonnassa käytetään soodaa, milloin leivinjauhetta?

Ruokasooda ja leivinjauhe – kaksi ulkonäöltään identtistä valkoista jauhetta, joiden molempien tehtävä leivonnassa on toimia taikinan kohottajana. Kuitenkin joissakin ohjeissa kehotetaan käyttämään soodaa, toisissa leivinjauhetta.

Mutta miksi?

– Ruokasoodaa käytetään sellaisissa taikinoissa, joiden ainesosiin kuuluu jotakin hapokasta eli piimää, kermaviiliä tai muita hapanmaitotuotteita, sitruunaa tai vaikkapa marjamehua, kertoo kotitalousasiatuntija Niina Silander Marttaliitosta.

– Leivinjauheella taas kohotetaan taikinat, joissa happoa ei ole eli esimerkiksi kakkupohjat.

Muita happamiksi laskettavia taikinanesteitä ovat siirappi, hedelmämehut, kahvi ja mausteet, kuten neilikka, inkivääri ja kaneli, eli myös silloin ruokasooda on paikallaan.

Ruokasoodaa happamien taikinanesteiden kanssa

Ruokasoodan sopivuudelle happamien taikinanesteiden kanssa on simppeli selityksensä:

– Ruokasooda on natriumbikarbonaattia, ja sen taikinaa kohottava vaikutus perustuu siihen, että se reagoi hapon kanssa. Tässä reaktiossa syntyy hiilidioksidia, pienen pieniä ilmakuplia jotka tekevät taikinasta ilmavaa.

Ruokasoodaa siis käytetään silloin, kun taikinassa on mukana happoa. Leivinjauheessa sen sijaan happo on jo mukana, joten se ei tarvitse hapanta ainesosaa kaverikseen.

– Leivinjauhe on sekoitus ruokasoodaa ja hapanta ainetta, joten se toimii taikinan kohottajana sellaisenaan.

Happaman natriumpyrofosfaatin lisäksi leivinjauheessa on mukana myös hieman tärkkelystä. Yhdessä ne tuottavat leivonnaisiin hiilidioksidia ja ilmavuutta ruokasoodan tapaan.

Leivinjauheella voi korvata soodan – ei toisinpäin

Koska leivinjauheessa on sekä sooda että hapan ainesosa mukana, sillä voi korvata reseptissä soodan. Tällöin on kuitenkin muistettava, että koska soodaa eli natriumbikarbonaattia on leivinjauheessa vain noin puolet koostumuksesta, määrää on lisättävä.

Hyvä nyrkkisääntö on tuplata reseptissä mainittu soodan määrä:

– Jos reseptissä lukee 1 tl soodaa, korvaava määrä leivinjauhetta on 2 tl.

Leivinjauhetta sen sijaan ei voi korvata soodalla. Jos leipoo esimerkiksi kakkupohjaa ja yrittää kohottaa sen soodalla, lopputulos on lätty, sillä taikinasta puuttuu kohoamiseen vaadittava hapan ainesosa.

Miksi sitten käyttää soodaa lainkaan, jos leivinjauheessa on jo kaikki samassa paketissa?

– Periaatteessa leipuri pärjää pelkällä leivinjauheella, mutta käytännössä tietyissä resepteissä sooda on mukana hyvästä syystä. Se käy happamiin taikinoihin paremmin ja joissakin tapauksissa, kuten piimäkakkujen kohdalla, sopii maultaankin juuri kyseiseen leivonnaiseen, Silander sanoo.

Puolet soodaa, puolet leivinjauhetta

Soodan ominaismaku on melko vahva ja jakaa mielipiteitä. Makukysymysten ja ideaalin kohoamistuloksen aikaansaamiseksi monissa soodaresepteissä käytetäänkin rinnalla myös leivinjauhetta.

– Jos soodan vahva maku ei miellytä, puolet soodan määrästä voi hyvin korvata leivinjauheella, Silander vinkkaa.

Mausteissa leivonnaisissa, esimerkiksi maustekakuissa tai piparkakuissa, soodan maku peittyy hyvin mausteiden alle.

Soodan käyttöä leivonnassa puoltaa myös se seikka, että sooda on hinnaltaan leivinjauhetta edullisempi. Etenkin paljon leipovalle tällä voi olla merkitystä, sillä leivinjauhetta kuluu leivonnaisiin tuplamäärä soodaan verrattuna.

X