Ruoka

Karibialaisessa keittiössä yhdistyvät monet maut

Jamaikalainen kansankeittiö on uskomaton sekoitus alkuperäisväestön ruokaa espanjalaisin, ranskalaisin, afrikkalaisin, intialaisin ja kiinalaisin höystein.

Teksti:
Anna.fi

Grillatut jättikatkaravut saavat pintaansa mangososeesta, rommista ja limetin mehusta valmistetun makean marinadin.

Jamaikalainen kansankeittiö on uskomaton sekoitus alkuperäisväestön ruokaa espanjalaisin, ranskalaisin, afrikkalaisin, intialaisin ja kiinalaisin höystein.

Rennon karibialaisen keittiön perinneherkkuja rikastavat maut maailmalta: Afrikasta, Kiinasta, Intiasta ja Euroopasta.

hedelmäinen juoma

Karibialaista elämänmenoa kuvaillaan useimmiten sanalla letkeä. Sellaista on karibialaisten perinneruokakin: runsasta ja konstailematonta kotiruokaa. Jokaisella Karibian saarella on omat erikoisuutensa, jotka pohjautuvat alkuperäisväestön, valloittajien, orjien ja myöhemmin tietysti turistien mukanaan tuomiin ruokiin. Nykyaika on pizzoittanut ravintolaruoat, mutta äitien ja isoäitien keittiöissä kokataan edelleen oman saaren tapojen mukaan.

Jamaikalainen kansankeittiö on uskomaton sekoitus alkuperäisväestön ruokaa espanjalaisin, ranskalaisin, afrikkalaisin, intialaisin ja kiinalaisin höystein. 1930-luvulla alkunsa saanut rastafariliike lisäsi soppaan oman kasvisruokaperinteensä.

Jamaikan kansallisruoka, ackee and saltfish, on peräisin afrikkalaisten orjien ajalta. Ackee-hedelmä tuli saarelle Länsi-Afrikasta, ja kun se yhdistettiin suolaturskaan ja paikallisiin vihanneksiin, syntyi ruoka, joka vieläkin on jamaikalaisten sunnuntairuokien ykkönen.

Jerk taas on jamaikalaisten omintakeinen, lihan pintaan hierottava mausteseos, jonka perustana on mauste- eli jamaikanpippuri ja muina aineina chili, neilikka, kaneli, muskotti, timjami ja valkosipuli. Jokaisella kokilla on oma salainen jerk-reseptinsä.

pavut

Kuubalaista keittiötä ovat rikastuttaneet afrikkalaisten orjien ja espanjalaisten siirtomaavalloittajien tuomat perinteet. Monien kansallisruokien juuret ovat Andalusiassa.

Kuubalaisia suosikkeja ovat moros y cristianos (mustia papuja ja riisiä), ropa vieja (tomaattikastikkeessa hajoavaksi keitettyä naudanlihaa) ja vahvasti mausteinen mojo-kastike, jota tarjotaan liharuokien kanssa. Kuubalaiset syövät paljon tärkkelyspitoisia kasviksia, kuten maniokkia, perunoita ja keittobanaaneita.

Bahamalaista ruokakulttuuria on muovannut turismi, mutta on keittiöllä myös omat erikoisuutensa. Yksi ylitse muiden on conch, iso merikotilo, jonka valkoista tai vaaleanpunertavaa lihaa voi syödä jopa raakana. Conchia friteerataan, grillataan ja paistetaan, ja siitä tehdään paikallisilla kasviksilla ja usein myös suolatulla possulla höystettyä keittoa.

eksoottiset hedelmät

Kaikki trooppiset hedelmät sopivat karibialaiseen ruokaan. Tarjoa hedelmiä sellaisinaan jälkiruoaksi tai sekoittele salsaksi, pilko kala- ja äyriäisruokiin tai mehevöitä ja makeuta niillä liharuokia.

Karbialaisia herkkuja

Grillatut jättikatkaravut ja raikas hedelmäsalsa maistuvat hellepäivän ratoksi.

grillatut_katkaravut_ja_hedelmasalsa
© Jukka Pakarinen

 

Jerk-maustettu possu, paahdetut bataattilohkot ja riisi-papulisäke ovat jamaikalaista ruokaa.

Karibialainen jerk-possu ja grillatut bataattilohkot

Banaani-kookospiirakka on hurmaava herkku: banaania, rommia ja kookosta murealla piiraspohjalla.

Karibialainen banaani-kookospiirakka

Rommia lasiin

Karibialaiset, eritoten kuubalaiset, ovat kunnostautuneet rommin valmistajina. Monet drinkkilistojen hitit ovat peräisin Kuubasta. Cuba Libre eli Vapaa Kuuba syntyi vuonna 1900 Espanjan ja Yhdysvaltain sodan melskeissä, kun Kuuban puolella taistelleet sotilaat nostelivat kolajuomasta ja rommista sekoitettuja kannustusmaljoja. Ernest Hemingway
vietti paljon aikaa havannalaisissa baareissa.

Vuonna 1921 El Floriditan baarimestari kehitti kirjailijan kunniaksi daiquirin, rommipohjaisen limetillä ja sokeriruokoliemellä maustetun drinkin. Hemmingway tosin joi drinkin sokeritta. Daiquirista näkee myös survotuista mansikoista tehtyä versiota. Myös mojito lukeutui Hemmingwayn suosikkeihin. Alun perin minttu, limetti ja sokeri vaimensivat huonolaatuisen rommin makua.

Kuvat: Colourbox.com, Jukka Pakarinen ja Otavamedia

Teksti: Taina Salovaara

X