
6 asiaa, jotka vastoinkäymiset ovat opettaneet sinulle elämästä
Vaikka kukaan ei toivo elämäänsä sairautta, onnettomuuksia tai menetyksiä, vaikeista elämäntilanteista kumpuaa usein myös jotain positiivista. Kriisi voi johtaa henkiseen kasvuun.
Vaikean kokemuksen jälkeen moni suhtautuu elämään uudella tavalla.
Vaikka kukaan ei toivo elämäänsä sairautta, onnettomuuksia tai menetyksiä, vaikeista elämäntilanteista kumpuaa usein myös jotain positiivista. Kriisi voi johtaa henkiseen kasvuun.
Harva selviää elämästä ilman vastoinkäymisiä. Tutkimusten mukaan noin 75 prosenttia ihmisistä kokee jonkinlaisen traumaattisen tapahtuman elämänsä aikana.
Vaikeat elämäntilanteet aiheuttavat usein kipua, surua ja pahaa oloa, ja niiden ajatellaan heikentävän ihmisen henkistä hyvinvointia.
Positiivinen psykologia näkee asian kuitenkin toisin. Sen mukaan trauma voi tehdä ihmisestä vahvemman, viisaamman ja empaattisemman kuin aiemmin. Kyse on vastoinkäymisistä kumpuavasta, posttraumaattisesta kasvusta.
Psykologit korostavat, ettei vastoinkäymisten positiivisten seurausten esiin nostaminen tarkoita surun tai kivun pyyhkimistä maton alle. Onnettomuus, sairaus tai läheisen menetys eivät ikinä ole toivottuja tapahtumia. Ne voivat kuitenkin kasvattaa ihmistä henkisesti.
Listasimme kuusi myönteistä muutosta, joita vastoinkäymisistä usein seuraa.
1. Olet vahvempi kuin luulitkaan
Kun ihminen selviää vaikeasta elämänkokemuksestaan, hän huomaa olevansa kuin puu, joka taipuu tuulessa, muttei kaadu. Vaikeudet opettavat paitsi selviytymistaitoja, myös sen, että omat voimavarat ovat suuremmat kuin olisi osannut arvatakaan.
Vaikeudet usein myös vahvistavat. Tutkimusten mukaan vastoinkäymisillä on taipumus lisätä ihmisen resilienssiä eli kykyä selviytyä elämän erilaisista haasteista.
2. Arvostat läheisiäsi entistä enemmän
Kun elämä koettelee, ystävien ja perheenjäsenten tuki voi osoittautua korvaamattomaksi. Moni kertoo ymmärtäneensä ihmisuhteidensa arvon entistä selvemmin vaikean elämäntilanteen jälkeen.
Vaikea koettelemus myös yhdistää ihmisiä. Olemassaolevista ihmissuhteista saattaa tulla entistä läheisempiä, ja vertaistuen myötä elämään saattaa astua uusia ihania ihmisiä.
3. Olet ymmärtäväisempi ja empaattisempi ihminen
Ihmisestä tulee traumaattisen kokemuksensa jälkeen usein sekä vahvempi että haavoittuvaisempi kuin ennen. Haavoittuvaisuus ei kuitenkaan ole huono asia.
Haavoittuvaisuutensa tiedostaminen usein lisää kykyä tuntea empatiaa muita ihmisiä kohtaan. Vaikea kokemus voi siis tehdä ihmisestä myötätuntoisemman ja ymmärtäväisemmän persoonan. Tämä on tyypillinen henkisen kasvun piirre.
4. Tiedät, mikä elämässä on oikeasti tärkeää
Vaikeudet saavat ihmisen herkästi pohtimaan elämänsä tarkoitusta ja asioita, jotka ovat heille oikeasti tärkeitä ja merkityksellisiä. Ymmärrys elämästä siis lisääntyy.
Moni kertoo elämänfilosofiansa muuttuneen vaikean elämänkokemuksen jälkeen. Esimerkiksi vakava sairaus voi tuoda aivan uuden näkökulman elämää kohtaan. Omat arvot voivat kirkastua ja arvostus elämää kohtaan kasvaa.
5. Hyväksyt sen, ettei elämää voi kontrolloida
Vaikeat kokemukset opettavat sen, että vaikka kuinka huolellisesti suunnittelisi elämäänsä, odottamattomia asioita voi tapahtua. Ihmisen kyky hallita elämänsä kulkua on rajallinen.
Vaikeita asioita läpikäyneet ymmärtävät, ettei elämää voi aina kontrolloida. Siksi on tärkeää nauttia jokaisesta päivästä.
6. Löydät onnen pienistäkin asioista
Vaikeat koettelemukset voivat tehdä ihmisestä kiitollisemman ja positiivisemman kuin aiemmin.
Kun arki rullaa tavallista rataansa, omasta elämästään ei välttämättä muista olla kiitollinen. Sairauden tai onnettomuuden jälkeen juuri se tavallinen arki voi olla kaikista ihanin asia.
Lähteet: Mirkka Auvinen 2005: Posttraumaattinen kasvu ja muutokset syövän sairastaneiden nuorten kokemuksissa, Live Happy, Psychology Today
Lue myös:
Kun kriisi iskee, miten toimit – Oletko selviytyjä vai lamaantuja?
Kommentit
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous