Itsetuntemus

Liekehtivä kommenttiketju – tunnista, kuka someväittelyn 7 osallistujasta sinä olet!

Oletko sinä popcornmeemittäjä, jankkaaja vai faktantarkistaja?

Teksti:
Anna Ferrante
Kuvat:
Istock

Oletko sinä popcornmeemittäjä, jankkaaja vai faktantarkistaja?

Somen kommenttikenttien taistelutantereilla on jokaisella oma roolinsa.

1. Roihauttaja

eli keskustelun aloittaja.

Tiedustelet viattomasti, mikä hiustyyli sopisi parhaiten suomalaiselle ohuelle hiuslaadulle. Huomaatkin olevasi keskellä viiden maakunnan tulikivenkatuista kybersotaa, johon on vedetty mukaan geeniperimät, kulttuurierot, kampaajien ammattiataidot ja elämäntavatkin.

Lopulta pakenet keskustelusta ja toivot, että taistelu tyyntyisi ilman pahempia vaurioita.

Päätät tästä lähtien pitäytyä varmasti turvallisissa aiheissa. Ennen pitkää huomaat aloittaneesi toisaalla vielä pahemman kinasteluketjun – varsi-imureista.

2. Popcornmeemittäjä

eli tulikivenkatkuisen tunnelman ”pehmentäjä”.

Olet sitä mieltä, että jonkun täytyy silotella keskustelun ylikuumentunutta tunnelmaa Michael Jacksonin kuvalla, ja se joku olet taatusti sinä. Tietysti mukana on myös ripaus provosointia, mutta hei – eiväthän ne kinaajat muuten ymmärrä, että alkaa mennä viihteen puolelle.

Pohjimmiltasi salaa nautit keskustelujen seuraamisesta; popcorn ei olisi ollenkaan pahitteeksi siinä puuhassa!

3. Faktantarkistaja

eli lähdefanaatikko.

Kaivat kaiken sanomasi tueksi lähteet ja niihin toimivat linkit. Vaadit tätä mielelläsi myös muilta. Haluat faktoja, et epämääräisiä olettamuksia tai heikosti perusteltuja mielipiteitä.

Mikään ei ärsytä sinua niin paljon kuin mutu-tuntumalta haiskahtava vastapuolen väite, jota ei perustella tutkimustiedolla tai vakavasti otettavan asiantuntijan sanalla eikä esitetä linkkiä lähteeseen.

4. Jankkaaja

eli hän, joka ei osaa lopettaa ajoissa.

Siinä vaiheessa kun kaikki muut alkavat jo vetäytyä tantereelta, sinä vasta pääset vauhtiin. Onneksi aina löytyy joku toinenkin jankkaaja, jonka kanssa voit jatkaa kitkerien viestien vaihtamista loputtomiin.

Jos sinussa on piirteitä faktantarkistajasta, tässä vaiheessa lähdeviittausmieltymyksesi pääse lopullisesti oikeuksiinsa. Tässä on vielä yksi lyömätön argumentti, pistähän paremmaksi!

5. Toisaalta, toisaalta -tyyppi

eli kaikkien ymmärtäjä.

Someriidan seuraaminen on sinusta oikeastaan aika ahdistavaa. Haluaisit niin mielelläsi ymmärtää kaikkia osapuolia, ja osittain ymmärrätkin. Ja mielestäsi muidenkin pitäisi.

Asioilla on aina kaksi puolta. Sinun tehtäväsi on kertoa se muille.

6. Hiljainen sivustaseuraaja

…kunnes todella kiehuu yli.

Peukuttelet kommentit, joista pidät, ja kiristelet hampaita vastakkaisten näkemyksien kohdalla. Jos oikein innostut, saatat laittaa sydämen tai surunaaman.

Mutta kun kohdalle osuu jokin aihe, joka kerta kaikkiaan saa sinut tolaltasi, niin sinulta pesee! Perustelet vastustajan maanrakoon eli kirjoitat pitkään pohditun vastineen tutkimuslähdeviitteineen.

Hiljainen sivustaseuraaja elementissään.

7. Kärkäs keskustelunherättäjä

eli tahallinen provosoija.

Mikään ei ole sinusta hauskempaa kuin yrittää saada ihmiset ajattelemaan kangistuneista kaavoista poikkeavilla tavoilla ja kyseenalaistamaan totuttua. Siinä hommassa käytät sumeilematta somekeskustelujen yhtä tehokkainta asetta: provosointia.

Haluat haastaa ihmisiä ja käytät siinä sujuvasti niin liioittelua, sarkasmia kuin tahallista väärinymmärtämistäkin.

X