Ihmissuhteet

Näin narsismi voi näkyä somessa: 6 somemaailmassa ilmenevää narsistista piirrettä

Onko paljon selfieitä julkaiseva ihminen narsistinen? Luultavasti ei, sillä pelkät selfiet tai itsekeskeisyys somessa eivät suoraan kerro narsismista, kertoo Tuija Välipakka kirjassaan Sata tapaa tappaa sielu – narsismin uhrit kertovat. Mutta millaiset piirteet somessa sitten kielivät narsismista? Listasimme kuusi piirrettä.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Istock

Narsisti saattaa kontrolloida myös puolisonsa somen käyttöä.

Onko paljon selfieitä julkaiseva ihminen narsistinen? Luultavasti ei, sillä pelkät selfiet tai itsekeskeisyys somessa eivät suoraan kerro narsismista, kertoo Tuija Välipakka kirjassaan Sata tapaa tappaa sielu – narsismin uhrit kertovat. Mutta millaiset piirteet somessa sitten kielivät narsismista? Listasimme kuusi piirrettä.

Narsismin piirteet – niihin luetaan tyypillisesti itsekeskeisyys ja huomionhakuinen käytös, johon liittyy myös muiden ihmisten alistamista ja manipulointia. Itsekeskeisyys on teema, joka liitetään nykyaikana myös sosiaalisen median käyttöön. Mutta miten narsismin piirteet oikeasti ilmenevät somen eri kanavissa?

Kirjailija Tuija Välipakan teoksessa Sata tapaa tappaa sielu – Narsismin uhrit kertovat (Gummerus, 2020) narsismin uhreiksi itsensä kokevat jakavat omakohtaisia tarinoitaan kohtaamastaan narsismista.

Listasimme kuusi kirjassa esiteltyä narsistista piirrettä, jotka ilmenevät sosiaalisessa mediassa.

1. Epäterve tarve saada huomiota ja hyväksyntää

Moni antaa itsestään silotellun kuvan somessa ja nauttii terveessä määrin huomiosta.  Narsistille muilta saatu empatia ja hyväksyntä ovat sen sijaan välttämättömiä asioita, joita ilman hän ei pysty elämään. Huomionhakuiselle narsistille onkin tyypillistä se, että hän värittää elämästään todellisuutta parempaa kuvaa.

Välipakka muistuttaa, ettei pelkkä itsekeskeisyys somessa tarkoita, että ihminen on narsisti. Enemmän narsistisesta käytöksestä kielii ihmisen kyvyttömyys osoittaa empatiaa ja tukea muille ihmisille.

Huomionhakuisen narsistin somekäyttäytymiseen saattaa lukeutua muun muassa…

  • …useita siloteltuja kuvia itsestä, omaisuudesta, treenaamisesta ja ruokavaliosta. Jos narsisti ei saa kaipaamaansa huomiota, hän masentuu ja saattaa käyttäytyä marttyyrimaisesti.
  • …keksittyjä, liioiteltuja ja muunneltuja tarinoita, joilla narsisti antaa itsestään ja elämästään todellisuutta paremman kuvan.
  • …tarve vakuutella somessa parisuhteensa tilaa ja ylistää puolisoaan ylenpalttisen paljon peittääkseen suhteen todellisen puolen.

2. Somekavereista koostuvan hovin kerääminen

Tyypillisesti narsistia luonnehditaan huomionhakuiseksi ihmiseksi, joka rakentaa ympärilleen häntä ihailevan hovin, josta hän saa tarvitsemaansa hyväksyntää ja suosiota.

Paikkana sosiaalinen media ei ole poikkeus. Somessa narsistilla on taipumus kerätä ympärilleen somekavereita ylpeilläkseen heillä tai hyötyäkseen jollakin tavalla luomistaan sosiaalisista suhteista. Narsistilla on tapana luoda kontakteja varsinkin henkilöiden kanssa, joiden kaveruus kohottaa narsistin egoa. Todellisuudessa somessa kerätyt kaveruudet ovat kaukana oikeista ystävyyssuhteista.

Lue myös: Tunnistatko narsismin monet kasvot? Asiantuntija kertoo, miten erilaisten narsistien kanssa tulisi toimia

3. Muiden provosointi omilla kommenteilla

Tunnettujen ystävien, keksittyjen tarinoiden sekä egoa kohottavien päivitysten ohella narsisti voi hakea huomiota myös toisellakin tavalla: provosoimalla muita.

Välipakka huomauttaa, että somessa käydyissä keskusteluissa narsistien on saatava aina huomio takaisin itseensä tavalla tai toisella. Provosoinnista pitävät narsistit saattavat harrastaa nettitrollausta, jonka tyypillisiä piirteitä ovat loukkaavat kommentit, nimittely ja kiusaaminen.

Narsisti pitää somessa saadusta huomiosta. Kuvassa henkilö pitelee puhelinta kädessään.
Narsistille somesta saatu huomio on elintärkeää.

4. Kyvyttömyys sietää kritiikkiä tai käydä rakentavia keskusteluja

Kärkäs kommentointi ja mielipiteiden ilmaisu on narsistin mielestä vain hänen yksinoikeutensa. Narsisti ei usein siedä hänen kohdistuvaa kritiikkiä  oli kyse sitten kasvokkain tai somen välityksellä käydystä keskustelusta. Rakentava keskustelu on narsistin kanssa lähes mahdotonta, sillä hänen on vaikea ymmärtää, että muiden ihmisten mielipiteet voivat poiketa hänen omistaan.

5. Sometuttavan ghostaaminen

Ghostaaminen on valitettava, mutta yleinen ilmiö nykyajan deittikulttuurissa.  Se tarkoittaa tilannetta, jossa potentiaalinen treffikumppani, jonka kanssa on esimerkiksi vaihtanut viestejä somessa ja suunnitellut treffejä, katoaa yllättäen ilman minkäänlaista selitystä.

Katoaminen ilman selitystä lasketaankin henkiseksi väkivallaksi sekä passiivis-aggressiiviseksi julmuudeksi. Välipakka kertoo kirjassaan Tiede-lehdessä (12/2019) mainitusta vuoden 2017 tutkimuksesta, jossa brittipsykologit Gayle Brewer ja Loren Abell huomauttavat, että dark triad -persoonallisuuspiirteitä omaavat henkilöt, kuten narsistit, lopettavat ihmissuhteensa muita todennäköisemmin epäsuorasti. Näille henkilöille ghostaaminen näyttäisi olevan helpompaa, sillä he kärsivät muun muassa tunnekylmyydestä.

6. Kumppanin kontrollointi ja vainoaminen digitaalisesti

Digitaalinen väkivalta parisuhteessa ilmenee usein epäterveenä tarpeena kontrolloida esimerkiksi oman kumppanin somen käyttöä. Välipakan kirjassa kerrotaan, että jotkut narsismin uhrit ovat joutuneet luovuttamaan narsistikumppanilleen sometiliensä salasanoja tai lisäämään pakosta heidän parisuhdeonnea korostavia päivityksiä.

Narsisti voi myös kokea epätervettä mustasukkaisuutta kumppaninsa somen käytöstä. Hän saattaa valvoa esimerkiksi, mitä kukin henkilö kommentoi oman kumppanin sometileillä.

Pahimmassa tapauksessa narsisti pyrkii kontrolloimaan suhteen toista osapuolta tai ex-puolisoaan digitaalisella vainoamisella. Narsisti voi vaatia kumppaniaan olemaa jatkuvasti tavoitettavissa kellonajasta ja paikasta riippumatta. Hän saattaa myös vainota kumppaniaan tai ex-puolisoaan digitaalisesti paikantamalla hänen sijaintinsa esimerkiksi älylaitteiden avulla.

On tärkeää muistaa, että kaikki digitaalisen kontrolloinnin ja vainoamisen tavat ovat henkistä väkivaltaa. Digitaalinen väkivalta on myös yksi lähisuhdeväkivallan muodoista.

Lue myös: Lähisuhdeväkivalta pahenee usein pikkuhiljaa ja vaurioittaa uhrin itsetuntoa – nämä ensimmäiset merkit jäävät helposti huomaamatta

Lähde: Tuija Välipakka: Sata tapaa tappaa sielu – narsismin uhrit kertovat (Gummerus, 2020)

X