Ihmissuhteet

Tunnistatko narsismin monet kasvot? Asiantuntija kertoo, miten erilaisten narsistien kanssa tulisi toimia

Kaikki narsistit eivät ole piittaamattomia ja itsekeskeisiä pullistelijoita, sillä narsismin eri muodot saavat narsistin käyttäytymään eri tavoin. Asiantuntija kertoo, miten erilaisiin narsisteihin tulisi suhtautua.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Istock

Narsisti nostaa itsensä aina jalustalle.

Kaikki narsistit eivät ole piittaamattomia ja itsekeskeisiä pullistelijoita, sillä narsismin eri muodot saavat narsistin käyttäytymään eri tavoin. Asiantuntija kertoo, miten erilaisiin narsisteihin tulisi suhtautua.

Millainen ihminen on narsisti? Manipuloiva, kylmä, itsekeskeinen tai kenties muita alistava?

Narsisti voi olla kaikkea tätä – tai jotain muuta.

Väestöliiton sivuilla julkaistun artikkelin mukaan narsistit voidaan tutkimusten perusteella jakaa kolmeen eri alatyyppiin: piittaamattomaan, haavoittuvaan ja huomionhakuiseen narsistiin. Jaottelu perustuu tutkimuksissa havaittuihin narsistien välillä oleviin luonne-eroihin.

Kaksi narsistia voivat täten käyttäytyä toisiinsa verrattuna aivan eri tavoilla. Toukokuussa ilmestyvän kirjan Minä ja marttyyri (Atena) kirjoittanut sosiaalipsykologi Janne Viljamaan mukaan jaottelu on kuitenkin keinotekoinen.

Todellisuudessa narsismin tyypit ovat nimittäin kuin veteen piirretty viiva: luonteenpiirteet menevät tyyppien kesken usein päällekkäin.

– Jyrkkää luokittelua tyyppien välillä ei voida tehdä, Viljamaa sanoo.

Narsismin eri muodot – mahtaileva keisari vai syyttävä marttyyri?

Narsisti rakastaa tarinaa, jota hän kertoo itsestään. Tuo mielikuva voi olla myös seikka, joka erottaa hänet toisesta narsistista.

Viljamaa huomauttaa, että vaikka narsisteja ei voida suoraviivaisesti tyypitellä eri luokkiin, narsistit eroavat toisistaan kuitenkin sen suhteen, miten avoimesti he pullistelunsa näyttävät.

– Narsisteja on kahdenlaisia. Joko narsisti on mahtaileva keisari tai passiivis-aggressiivinen mököttäjä ja syyllistäjä.

Mahtailevan narsistin tunnistaa ympärillä olevasta hovista

Pullistelevalle narsistille tyypillistä on se, että hän näkee itsensä muiden yläpuolella olevana keisarina.

Mahtailevan narsisti rakentaa ympärilleen hovin, joka tukee, kannustaa ja fanittaa häntä. Elävä esimerkki pullistelevasta narsistista on Viljamaan mukaan Yhdysvaltain presidentti Donald Trump.

– Narsisti voi olla kuin Trump: hänellä on hovi ja ympärillään fanijoukko. Trumpia täytyy ihailla ja totella, muuten heitetään ulos hovista. Tilanteessa ei ole muita vaihtoehtoja: olet joko narsistin puolella tai häntä vastaan.

Mahtaileva narsisti on usein myös piittaamaton ja kyvytön empatiaan. Häneltä puuttuu taito asettua toisen ihmisen asemaan. Pullisteleville keisareille pelko onkin vallankäytön väline. Heille elämä on vahvojen kiertopalkinto.

Mahtaileva narsisti mielisteleekin usein heitä, jotka ovat narsistin yläpuolella. Narsistin uhrit joutuvat taas poljetuksi ja alistetuksi.

– Narsisti nauttii kontrollista ja siitä pelosta, minkä näkee muissa ihmisissä. Pelon avulla hän voi jojottaa muita ja pitää heidät vallassaan.

Narsismin eri muodot saattavat yllättää. Pullisteleva narsisti on asiantuntijan mukaan kuin keisari, joka kerää ympärilleen häntä fanittavan kannustusjoukon.
Narsismin eri muodot saattavat yllättää. Pullisteleva narsisti on asiantuntijan mukaan kuin keisari, joka kerää ympärilleen häntä fanittavan kannustusjoukon.

Haavoittuva narsisti tarvitsee uhrin tunteakseen itsensä tarpeelliseksi

Siinä missä pullisteleva narsisti kerää ympärilleen itselleen hurraavan hovin, tarvitsee haavoittuvainen ja läheisriippuvainen narsisti elämäänsä reppanan, jotta hän voisi itse tuntea itsensä korvaamattomaksi.

– Haavoittuva tyyppi ei ole pullisteleva tai röyhkeä niin kuin piittaamaton narsisti. Haavoittuva narsisti on syyllistäjä, passiivis-aggressiivinen kyräilijätyyppi.

Esimerkki syyllistävästä narsistista on Viljamaan mukaan marttyyriksi heittäytyvä ihminen. Marttyyri luo ympärilleen ankean tunnelman. Hän ei kommunikoi asioista suoraan, vaan viestittää asioita huokaillen ja mulkoillen.

Narsisimin eri muodot kätkevät taakseen syyllistävän marttyyrin.
Narsismin eri muodot pitävät sisällään erilaisia piirteitä narsismista. Haavoittuva narsisti kerää itselleen valtaa syyllistämällä muita.

Kaikki narsistit pyrkivät samaan

Eroavista luonteenpiirteistä riippumatta kaikki narsistit pyrkivät samaan tavoitteeseen: nostamaan itsensä jalustalle muiden kustannuksella.

– Narsisti aina jollain tavalla vaatii huomiota muilta. Muiden tehtävänä on fanittaa häntä, Viljamaa kertoo.

Tästä syystä henkilön, joka on narsistin kanssa tekemisissä, tulisi Viljamaan mukaan varautua kanssakäymiseen mahdollisimman hyvin.

Toimi näin, kun kohtaat pullistelevan narsistin:

Tunteettomat narsistit saattavat mennä hautaan asti katumatta tekojaan. Ajatus siitä, että rakkaus parantaisi narsistin, ei pidä paikkaansa.

Paras keino menetellä pullistelevan narsistin kanssa on hankkia ympärilleen tukevia ja ymmärtäviä ihmisiä. Näin narsistin alistavat hyökkäykset eivät pääse ihon alle.

– Narsistin kanssa kyse on sodasta. Jos lähdet sotaan huonosti valmistautuneena, sinulta viedään kaikki. Narsisti nimittäin leimaa toisen epätasapainoiseksi, hysteeriseksi, tyhmäksi tai mielenterveysongelmaiseksi. Narsisti on taitava puhumaan, ja hän maalaa kaikki asiat mustavalkoiseksi. Sen takia pitäisi hankkia tuki-ihminen, joka pystyy puolustamaan sinua ja joka tarkistaa, että sinulla on kaikki hyvin, Viljamaa neuvoo.

Toimi näin, kun olet tekemisissä syyllistävän marttyyrin kanssa:

Haavoittuvan narsistin tunnuspiirteenä on varsinkin itsesäälissä rypeminen ja muiden syyllistäminen.

Esimerkkinä Viljamaa kertoo tilanteen, jossa narsisti ottaa yhteyttä läheiseensä pitkän hiljaiselon jälkeen. Tavoitteena hänellä on päästä uudelleen uhrinsa elämään.

– Esimerkiksi marttyyriäidin kohdalla hänestä ei ole saattanut kuulua mitään moneen kuukauteen tai jopa pariin vuoteen. Sitten äidiltä tuleekin yhtäkkiä syyttävä viesti: ’Minä olen jo vanha ihminen, et sinä voi minua tällä tavalla hylätä.’ Jos vastaat yhteenkään tällaiseen viestiin, olet antanut narsistille narun. Narsistit käyttävät sitä narua kiristämiseen. He hakevat täydellisen kuristusotteen sinusta.

Tilanteessa on Viljamaan mukaan suositeltavaa pyrkiä täydelliseen radiohiljaisuuteen narsistin kanssa – jos se on vain mahdollista.

– Jos sinulla on itsenäinen asema, pyri erottautumaan täydellisesti narsistista.  Kaikilla ei ole kuitenkaan tällaista mahdollisuutta. Jos satut olemaan esimerkiksi narsistin lapsi, tulet olemaan narsistin lapsi aina. Narsisti ei tule koskaan muuttumaan, Viljamaa huomauttaa.

Lue myös: 

Tunnistatko narsistin? Asiantuntijan mukaan itsekeskeisen alistajan lisäksi myös marttyyri voi olla narsisti

Näin narsistikumppani vaikuttaa elämään eron jälkeen: ”Tiedän oman arvoni ja osaan puolustautua”

Uusi suhde narsistin jälkeen? Pidä huolta, että uusi kumppanisi tietää nämä asiat

X