Itsetuntemus

Näin opit lievittämään stressiäsi – stressivalmentajan viisi vinkkiä

Stressivalmentaja Miia Huitti neuvoo, miten omaa stressikestävyyttä voi parantaa. Tärkeintä on selvittää itselle stressiä aiheuttavat tunteet ja taustat.

Teksti:
Piritta Palokangas
Kuvat:
Istock

Stressivalmentaja Miia Huitti neuvoo, miten omaa stressikestävyyttä voi parantaa. Tärkeintä on selvittää itselle stressiä aiheuttavat tunteet ja taustat.

1. Mitä syitä on stressin taustalla?

Oivalla, mikä on suurin syy stressiisi. Onko se esimerkiksi riittämättömyyden tunne, täydellisyyden tavoittelu tai vaikka jatkuva syyllisyyden tunne? Kun oivaltaa stressin syyn ja pureutuu siihen, saa stressiä lievitettyä pysyvämmin ja tehokkaammin.

2. Ajattele lempeästi itsestäsi

Stressaamistavat kehittyvät jo lapsuudessa. Meillä jokaisella on omat stressitaustamme, eli lapsuudessa muodostuu pohja ajatus- ja reagointimalleillemme, jotka saavat stressitasomme nousemaan arjessa aikuisena.

Stressikuorma periytyy myös isovanhemmilta ja vanhemmilta, ja kaikki tämä vaikuttaa yksilön sisäiseen ”stressitynnyriin”.

Oivaltamalla omat ajatusmallimme ja niiden juuret opimme suhtautumaan itseemme ymmärtäväisemmin. Tämä myötätunto itseä kohtaan auttaa kestämään stressiä paremmin. Armollisuus ja lempeys itseä kohtaan on yksi tärkeimmistä avaimista onnellisuuteen ja pienempään stressikuormaan.

3. Lievitä stressiä päivittäin

Vaikka juuri nyt ei olisikaan stressin pyörteissä, olisi hyvä olla tietoinen omista stressinaiheuttajista ja niistä reagointitavoista, jotka ovat juuri itselle ominaisia.

Hyvä yöuni, puhdas ravinto, hyvät ihmissuhteet, liikunta ja metsässä oleskelu lievittävät ja ennaltaehkäisevät stressiä.

4. Valjasta stressi voimavaraksi

Tarvitsemme stressiä moneen. Stressijärjestelmämme avulla ehdimme pinkaista bussiin, josta olemme myöhästyä, saamme työprojektin maaliin aikataulussa tai toivumme leikkauksesta nopeammin. Innostus on positiivista stressiä, mutta innostuksestakin tulee palautua.

5. Lisää palauttavia jaksoja arkeen

Löydä tasapaino stressin ja palautumisen välille. Palauttavia jaksoja tulisi olla arjessa riittävästi. Niitä voi lisätä päivään vaikka ottamalla muutaman minuutin syvähengitystaukoja keskelle kiirettä.

X