Itsetuntemus

Peritäänkö hymykuopat isältä ja älykkyys äidiltä? Näin vanhempiesi ominaisuudet voivat ilmetä sinussa

Melko harvat ominaisuudet periytyvät vain joko äidiltä tai isältä. Selvitimme vastaukset kahdeksaan kysymykseen periytymisestä.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
iStock

Etenkin pojat voivat periä äidiltään ominaisuuksia, joita tyttärissä puolestaan ei välttämättä ilmene.

Melko harvat ominaisuudet periytyvät vain joko äidiltä tai isältä. Selvitimme vastaukset kahdeksaan kysymykseen periytymisestä.

Ihmisissä ilmenevät piirteet ja ominaisuudet peritään vanhemmilta geenien välityksellä. Geenit sijaitsevat kromosomeissa, joista puolet peritään biologiselta isältä ja puolet biologiselta äidiltä. Mutta onko niin, että tietyt ominaisuudet peritään todennäköisemmin äidiltä ja tietyt isältä? Entä mitä ovat voimakkaasti periytyvät piirteet?

Turun yliopiston evolutiivisen genomiikan professori professori Päivi Onkamo vastasi kahdeksaan kysymykseen perinnöllisyydestä.

1. Peritäänkö älykkyys aina äidiltä?

Ei. Kognitiivisiin kykyihin liittyvät geenit periytyvät enimmäkseen autosomeissa eli kromosomeissa, jotka eivät ole sukupuolikromosomeja.

– Jos ominaisuuksien, kuten älykkyyden, periytyminen olisi vahvempaa toiselta sukupuolelta kuin toiselta, asia olisi huomattu kyllä jo ajat sitten, ilman geenitutkimuksiakin, Onkamo sanoo.

2. Isältä peritään pitkät ripset – totta vai tarua?

Erittäin pitkät ripset ovat dominoiva ominaisuus, eli jos jommaltakummalta vanhemmalta löytyy kyseinen piirre, sen saavat suurella todennäköisyydellä myös lapset.

Piirre ei kuitenkaan ole sidottu X- tai Y-kromosomiin, eli sen voi saada kummalta vanhemmalta tahansa.

3. Jos mies kaljuuntuu nuorena, ovatko syynä äidin puolelta perityt geenit?

– Saattaa olla. Kaljuuntumista aiheuttavat alleelit tulevat usein äidin puolelta, sillä vahvimmat kaljuuntumisen signaalit periytyvät X-kromosomissa.

Asia ei kuitenkaan ole yksioikoinen. Melko tuore koostetutkimus viittaa, että kaljuuntumiseen vaikuttavia geenejä olisi jopa 600.

4. Onko niin, että värisokeus peritään äidiltä?

– Kyllä. Sukupuista nähdään, että suurin osa punavihervärisokeista on miehiä, mutta ominaisuus on periytynyt naisten kautta.

Punavihervärisokeus periytyy X-kromosomin kautta peittyvästi. Naisilla ominaisuus ei ilmene, jos hänen toisessa X-kromosomissaan on ”normaali” alleeli. Miehellä X-kromosomin kautta periytyvän asian ilmenemiseen riittää, että hänellä on yksi peritty alleeli, koska miehellä on vain yksi X-kromosomi.

Värisokeutta esiintyy 8 prosentilla miehistä ja vain 0,5 prosentilla naisista.

Voimakkaasti periytyvät piirteet
Kuvasta voi hahmottaa, kuinka esimerkiksi värisokeus periytyy. Punaisella värillä on merkitty geenin kantajat (puna-siniset) ja värisokeat (kokonaan punainen).

5. Joissain suvuissa miehet saavat todennäköisemmin tyttölapsia ja toisissa poikia – pitääkö väittämä paikkansa?

Jotkin suvut voivat tuntua olevan hyvin miesvoittoisia. On poikia, pojanpoikia ja pojanpojanpoikia, mutta ei lainkaan tyttäriä.

Lasten sukupuolella ei kuitenkaan ole mitään periytyvää geneettistä komponenttia, vaan asia on sattumaa.

– Aiheesta on tehty mm. iso ruotsalainen tutkimus, joka sisältää miljoonia yksilöitä vuodesta 1932 lähtien, eikä yhteyttä löytynyt.

Onkamon mukaan olisi myös helposti huomattu, jos yhteyttä olisi.

– Silloin tietyt miessuvut häviäisivät ennen pitkää ja toiset valtaisivat koko väestön muutamassa sadassa vuodessa.

6. Mitä ovat voimakkaasti periytyvät piirteet?

Tietyt, melko harvat ominaisuudet ovat vain yhden geenin määrittämiä.

– Voimakkaasti periytyvät piirteet dominoivat, eli ne ilmenevät, vaikka yksilöllä olisi sitä aiheuttavaa geenimuotoa vain yksi kopio. Resessiivisiä eli väistyviä geenimuotoja tarvitaan kaksi, jotta ominaisuus ilmenisi.

Dominoivat piirteet näkyvät siis suurella todennäköisyydellä lapsella, jos molemmilla tai toisella vanhemmalla on sellaisia. Tällaisia ominaisuuksia ovat esimerkiksi:

  • korvanlehden nipukka
  • pisamaisuus
  • se, että kielen saa rullattua torvelle
  • erittäin pitkät ripset
  • hymykuopat
  • vako leuankärjessä
  • rako etuhampaiden välissä
  • kiharat hiukset 
  • tummahiuksisuus
  • taipumus aivastaa kirkkaassa valossa.

– Arkielämässä myös huomaa asioita, jotka tuntuvat dominoivan vahvasti. Jos toisen vanhemman ihonväri on tummempi, lapset ovat lähes aina myös tummempia kuin vaaleaihoinen vanhempi.

Ihonväri ei kuitenkaan ole dominoiva ominaisuus, sillä ihonväriin vaikuttavia geenejä on monta ja pigmenttialleelit periytyvät molemmilta vanhemmilta tasapuolisesti.

7. Jos äiti on harmaantunut aikaisin, tytärkin harmaantuu aikaisin – totta vai tarua?

– Ei oikein löydy näyttöä siitä, että hiusten harmaantuminen olisi sukupuoleen kytkeytyvä ominaisuus.

Jotkin geenit vaikuttavat asiaan, mutta on myös ympäristötekijöitä, kuten UV-säteily, jotka liittyvät hiusten harmaantumiseen. Joihinkin syndroomiin kuuluu myös aikainen hiusten harmaantuminen.

Lue myös: Voiko hiusten harmaantumista ehkäistä tai hidastaa? Lääkäri kertoo

8. Perivätkö pojat isältään Y-kromosomin välityksellä esimerkiksi ulkonäköön liittyviä piirteitä?

Y-kromosomi periytyy pelkästään isältä pojille. Siinä on kuitenkin kovin vähän geenejä, joten myöskään sen mukana periytyviä ominaisuuksia ei juuri ole.

– Y-kromosomissa ei myöskään mitään näyttäviä tauteja periydy, mutta miehen immuniteettiin ja sydän- ja verisuonisairauksien todennäköisyyteen sillä voi olla joitakin vaikutuksia.

X