Terveys

Naisilla runsaan hiustenlähdön taustalla voi olla naistyyppinen hiusten harveneminen – kaljut läikät voivat kertoa alopeciasta

Jos naisilla hiuksia lähtee runsaasti ja ne harvenevat, voi kyseessä olla naistyyppinen hiusten harveneminen. Hiustenlähdölle on kuitenkin monia muitakin syitä. Joskus taustalla voi olla alopecia jossain muodossaan.

Teksti:
Maria Lieto
Kuvat:
Istock

Terveestä hiuspohjasta irtoaa noin 75–100 hiusta päivässä.

Jos naisilla hiuksia lähtee runsaasti ja ne harvenevat, voi kyseessä olla naistyyppinen hiusten harveneminen. Hiustenlähdölle on kuitenkin monia muitakin syitä. Joskus taustalla voi olla alopecia jossain muodossaan.

Hiukset harvenevat ja ohenevat jonkin verran melkein kaikilla, kun ikää tulee lisää. Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Laura Rehnin mukaan myös perimällä on merkittävä vaikutus hiusten harvenemiseen.

– Lähes jokaisen hiukset harvenevat iän myötä, sillä ikääntyessä hiusten lepovaihe pitenee ja kasvuvaihe lyhenee. Vaihdevuodet saattavat nopeuttaa ilmiötä, sillä estrogeenin määrän väheneminen kehossa voi hidastaa hiusten kasvua ja vaikuttaa niiden rakenteeseen, hän sanoo.

Terveestä hiuspohjasta irtoaa noin 75–100 hiusta päivässä. Jos hiuksia kuitenkin irtoaa huomattavasti enemmän tai hiustenlähtö on keskittynyt tietyille alueille, on hiusten elinkaari jostain syystä häiriintynyt.

Rehnin mukaan runsaan hiustenlähdön taustalla voi olla esimerkiksi niin kutsuttu naistyyppinen hiusten harveneminen. Se muistuttaa miestyyppistä eli androgeenista kaljuuntumista, vaikka niiden mekanismit poikkeavat jonkin verran toisistaan.

– Naistyyppistä hiusten harvenemista esiintyy päälaella noin 50 prosentilla alle 50-vuotiaista naisista. Aluksi hiukset harvenevat keskeltä päälakea siten, että jakaus levenee. Myöhemmin hiukset alkavat harventua molemmilta sivuilta, mutta pään takaosan hiustiheys pysyy hyvänä.

Joskus runsaan hiustenlähdön taustalla voi olla myös kilpirauhasen toimintahäiriö, raudanpuuteanemia, e-pillereiden aloitus tai lopetus tai hormonimuutokset synnytyksen jälkeen. Jotkut vahvat lääkkeet, kuten syöpähoidoissa käytettävät solunsalpaajat voivat aiheuttaa hiustenlähtöä, mutta hiukset kasvavat takaisin hoitojen jälkeen.

Alopeciasta on kolme muotoa

Jos hiuksia irtoaa paikallisesti niin paljon, että hiuspohjaan muodostuu yksi tai useampi kalju alue, kyse on yleensä alopecia areatasta eli pälvikaljusta.

– Alopecia areata on karvankasvuun vaikuttava tulehduksellinen autoimmuunisairaus, jota sairastavan elimistö luulee, että karvatupessa on torjuttava mikrobi. Karvan kasvualustan ympärille kertyy tulehdussoluja, minkä seurauksena karvat ajautuvat ennenaikaisesti lepovaiheeseen ja irtoavat.

Pienellä osalla potilaista sairaus etenee vaikeampiin tautimuotoihin. Kun karvat lähtevät koko pään alueelta, tilasta käytetään nimeä alopecia totalis. Sairauden kolmas ja harvinaisin esiintymismuoto on alopecia universalis, jossa irtoavat kehon kaikki karvat.

Lue myös: Alopecia vei Ann-Marien, 44, hiukset ja kehon muut karvat: ”Sairautta enemmän kärsin aluksi huomiosta, jonka kohteeksi jouduin”

Alopecia areata on sinänsä vaaraton sairaus, mutta hiustenlähdöllä voi olla elämänlaatua heikentävä vaikutus.

– Hiukset liittyvät usein vahvasti ihmisen minäkuvaan, minkä vuoksi niiden menettäminen voi aiheuttaa huolta, ahdistusta ja jopa masennusta.

Rehnin mukaan monipuolisesta ruokavaliosta ja riittävästä ravintoaineiden saannista huolehtiminen on tärkeää, mutta esimerkiksi lisäravinteiden tehosta hiustenlähdön hoidossa ei toistaiseksi ole olemassa tutkimusnäyttöä.

– Terveelliset elämäntavat, ulkoilu, tupakoimattomuus ja stressinhallinta voivat kuitenkin vaikuttaa myös hiusten hyvinvointiin, hän sanoo.

Artikkelin lähteenä on käytetty myös Duodecim Terveyskirjastoa.

X