Itsetuntemus

Sarkasmi – ilkeää piikittelyä vai luottavaisen läheisyyden merkki?

Toisten mielestä sarkasmi on hauskaa, toiset pitävät sitä loukkaamisena. Suhtautuminen riippuu paljon vinoilijan ja vinoilun kohteen välisestä suhteesta.

Teksti:
Susanna Sarimaa
Kuvat:
Istock

Sarkasmi on humoristisia ilmaisuja, joita ei sananmukaisesti tarkoita.

Toisten mielestä sarkasmi on hauskaa, toiset pitävät sitä loukkaamisena. Suhtautuminen riippuu paljon vinoilijan ja vinoilun kohteen välisestä suhteesta.

Sarkasmi voi pulpahtaa esiin arkisessa tilanteessa vaikkapa näin: Lapsi kiljuu ruokapöydässä uutta lasillista maitoa. Vanhempi vastaa: ”Voisitko yhtään kovempaa kertoa, mitä haluat jääkaapista?”

Pieneltä lapselta tietysti menee ohi tämä piikikkyys, joka on yksi sarkasmin tunnusmerkki. Sarkastista huumoria viljelevä irvailee vastapuolen esittämälle huomiolle tai tekemälle asialle, huumoritutkija Jarno Hietalahti Jyväskylän yliopistosta kertoo. Toisia sarkasmi huvittaa, toiset pitävät sitä ilkeilynä.

Miten sarkasmiin suhtautuu, riippuu paljon vinoilijan ja vinoilun kohteen välisestä suhteesta, hän selittää.

Sarkasmi tarttuu helposti läheisiin

Sarkasmin yleensä oppii tunnistamaan kouluiässä, sillä sen tajuaminen vaatii aivonystyröiden kehittymistä. Jos kotona aikuisilta kuulee paljon piikikkäitä huomioita, todennäköisesti sarkasmi tarttuu jälkikasvuunkin helpommin.

Hietalahti pitää sitä myös huolestuttavana. Suhteet voivat vinoutua, jos pääosa perheensisäisestä kommunikaatiosta on vain toisten näennäisen humoristista lyttäämistä.

Lue myös Seura.fi: ”Huumoriksi naamioidut loukkaukset ovat musertavia”

Samaan hengenvetoon hän kuitenkin toteaa, että vastavuoroinen piikittely saattaa olla myös luottamuksen ja läheisyyden merkki. Sarkasmin perusteella ei voikaan lähteä suoralta kädeltä tuomitsemaan tai ylistämään kenenkään suhdetta.

– Kukaties kenenkään muun kuin sen kaikkein läheisimmän ihmisen kanssa ei halua olla sarkastinen. Tällöin sarkasmi voikin kieliä siitä, että toisen sisin tunnetaan niin hyvin, ettei yksittäinen piikki sitä horjuta.

Lähellä mustaa huumoria

Joskus sarkasmi saatetaan sekoittaa mustaan huumoriin. Niitä erottaa kuitenkin se, että sarkasmi kohdistuu yleensä suoraan johonkin henkilöön. Musta huumori sitä vastoin kohdistuu usein laajempiin ilmiöihin, kuten vaikka yhteiskunnan sääntöihin.

– Sarkasmissa ei myöskään tarvitse pelata kielletyillä tai kipeillä aiheilla, Hietalahti toteaa.

Tekoälyrintamalla sarkasmi on ollut viime vuosina kovassa huudossa, Jarno Hietalahti kertoo. Tutkijat ovat kehitelleet esimerkiksi malleja, joiden avulla tekoäly voi tunnistaa sarkastiset heitot sosiaalisessa mediassa.

– Huumoria ylipäätään on pidetty inhimillisen älykkyyden viimeisimpinä linnakkeina, ja nyt tekoäly on porautumassa sen muureista läpi kovaa kyytiä. Saa nähdä, milloin robotit alkavat vitsailla keskenään sillä tavoin, etteivät ihmiset edes tajua niiden velmuilevan, Hietalahti lohkaisee.

Kiinnostavaa on sekin, millaiset sanonnat ovat jo sarkasmin läpikyllästämiä. Englannista löytyy ainakin ilmaisu yeah, right, jonka lausuja tarkoittaa lähes aina juuri päinvastaista.

Suomessa sellainen saattaa jonain päivänä olla vaikka toimii kuin junan vessa. Alkujaan se tarkoitti sataprosenttista toimintavarmuutta. Nykyiset vesivessat vaunuissa ovat sen verran usein epäkunnossa, että ilmaisun merkitys on jo pikku hiljaa muuttumassa päinvastaiseksi.

X