Viihde

Tahattomasti cringe: Kokeile, pystytkö katsomaan vaivaannuttavimmat elokuvakohtaukset!

Cringe on komiikan tyyli, joka joskus luikertelee tahattomasti vakavamielisempään draamaan. Näihin kolmeen kiusalliseen elokuvakohtaukseen ei kaikkien sietokyky riitä.

Teksti:
Tiina Torikka
Kuvat:
Warner Bros, Istock

Cringe, sanoi 2010-luvun teini. Tällaista tunneskaalaa se tarkoittaa!

Cringe on komiikan tyyli, joka joskus luikertelee tahattomasti vakavamielisempään draamaan. Näihin kolmeen kiusalliseen elokuvakohtaukseen ei kaikkien sietokyky riitä.

Cringe on komedian laji, joka nojaa sosiaalisten tilanteiden vaivaantuneisuuteen. Paras suomalainen esimerkki lähimenneisyydestä on supersuosittu M/S Romantic -minisarja, jonka myötähäpeähuumoria on esitetty vuoden 2019 ilmestymisen jälkeen Ylellä joka vuosi ja esitettäneen vastaisuudessakin.

Kiusallisen myötähäpeän tunnettuja viihde-esikuvia ovat myös tv-sarja Konttori sekä brittikoomikko Sacha Baron Cohenin komediahahmoon perustuva elokuva Borat.

Parhaimmillaan ja pahimmillaan cringe on viihteessä kuitenkin silloin, kun se on tahatonta.

Näiden kohtausten ei taatusti ollut tarkoitus saada katsojaa vääntelehtimään penkissään ja hautaamaan kasvoja käsiinsä, mutta niin vain käy.

1. Kun vauvanäyttelijä olikin kipeänä

Vuonna 2014 ilmestyi kinolegenda Clint Eastwoodin ohjaustyö American Sniper. Tositapahtumiin perustuva sankarielokuva kertoo amerikkalaissotilaasta, joka perheellistyy, mutta ei voi jättää taisteluita taakseen. Elokuva on hyvä, ja juuri siksi tämä vauvakohtaus on räikeän kiusallinen.

Katso kohtaus täältä.

Kerrotaan, että kohtauksen ihka oikea vauva oli tullut kuvauspäivänä sairaaksi. Vauvalla oli myös sijaisnäyttelijä, mutta hänkään ei päässyt paikalle. Syystä tai toisesta kuvaamista ei lykätty, vaan se päätettiin purkittaa nukella.

Näyttelijä Bradley Cooper, ”valevauvan isä”, on myöhemmässä haastattelussa muistellut kuvauksia huumorilla.

– Kiinnyin siihen pikkuhiljaa kovasti. Rakastuin siihen muoviolioon, hän hauskuutti puheohjelman vieraana.

American Sniper oli hyvä sotakohtauksissa ja hirveän huono vauvakohtauksessa.

2. Kun suutelukohtaus kestää, ja kestää

Cringe jakaa ihmiset kahteen leiriin. Yhdet eivät kestä kiusallisuutta ollenkaan, toiset eivät vaivaannu vähääkään.

Nuori Johnny Depp oli monen teinivuosien kantavia voimia. Yksi Deppin suosion hulluimpien vuosien elokuvista oli draamakomedia Benny & Joon (1993), joka ansiokkaasti pureutui myös mielenterveyshäiriöisten ihmissuhteisiin. Siinä mielessä pääparin suutelukohtaus on kaunis.

Mutta onhan se pitkä.

Katso kohtaus täältäSelvisitkö tuulikelloihin saakka? Vai tuliko tunne, että näit jo liikaa?

3. Hymytön strippauskohtaus on erittäin cringe

Tätä et voi katsoa töissä.

Miesstrippauksen maailmaan perustuva menestyselokuva Magic Mike (2012) poiki jatko-osan ja musikaalin. Elokuvan ikäraja on K-12, mutta ei tämä taida olla isompienkaan lasten kanssa perheen elokuvailtojen valinta.

Tanssikohtaukset ovat eittämättömän taidokkaita, mutta jokin vakavasti itsensä ottavassa strippaajassa työn touhussa on kovin hankalaa katsottavaa. Kokeile itse:

Katso kohtaus täältä.

Cringe tanssikohtauksessa, elokuva Magic Mike
Magic Miken nimiroolia esitti Channing Tatum.

Lue myös: M/S Romantic naurattaa, jännittää ja aiheuttaa karmivaa myötähäpeää: ”Loistava sarja, josta tunnisti itsensä, naapurit ja puoli sukua”

X