Itsetuntemus

Tunteiden tikapuut auttavat ymmärtämään omaa sisintä – tunnista, missä kohtaa tunne-elämääsi olet tällä hetkellä

Elämässä on tarkoitus kokea kaikenlaisia tunteita. Hyvinvointivalmentaja Tara Langen kehittämät tunteiden tikapuut auttavat ymmärtämään omia tunteita ja sitä, onko ihminen jäänyt kiinni johonkin tiettyyn tunteeseen.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock, Anne Muhonen

Jos ihminen haluaa muuttua, hänen on mahdollista päästä irti elämää jumiuttavasta tunteesta.

Elämässä on tarkoitus kokea kaikenlaisia tunteita. Hyvinvointivalmentaja Tara Langen kehittämät tunteiden tikapuut auttavat ymmärtämään omia tunteita ja sitä, onko ihminen jäänyt kiinni johonkin tiettyyn tunteeseen.

Onko sinulla joskus sellainen olo, ettet oikeastaan edes tiedä, miltä sinusta tuntuu? Tai oletko ajautunut jonkin tunteen valtaan ymmärtämättä sen syytä?

Hyvinvointivalmentaja Tara Langen mukaan on hyvin yleistä, etteivät ihmiset tunnista omia tunteitaan.

– Tunteet ovat olleet minulle itsellenikin vain puuroa. Aiemmin en saanut tunteistani lainkaan otetta vaan välttelin niitä.

Jos ihminen ei saa tunteistaan kiinni, hänestä voi alkaa tuntua siltä, ettei hän oikeastaan edes tunne itseään.

– Koska halusin ymmärtää itseäni ja omia tunteitani paremmin, perehdyin asiaan perinpohjaisesti, Lange kertoo.

Näin syntyivät tunteiden tikapuut, työkalu tunteiden tunnistamiseen ja oman sisimmän ymmärtämiseen.

Omaan perustunteeseensa voi jäädä jumiin

Lange on rakentanut mallin tunteiden tikapuista yhdysvaltalaisen psykologi David R. Hawkinsin kirjoitusten pohjalta.

Tikapuut käsittävät tietyssä järjestyksessä 14 tunnetta: häpeä, syyllisyys, apatia, suru, pelko, himo, viha, ylpeys, rohkeus, neutraali, halukkuus, hyväksyntä, ymmärrys ja rakkaus. 

– Tarkoitus on kokea elämässään kaikkia näitä tunteita. Tikapuut auttavat tunnistamaan, onko ihminen jäänyt jumiin johonkin tunteeseen vai ovatko tunteet tasapainossa.

Omien tunteidensa tunnistaminen alkaa kysymysten esittämisellä.

– Ensimmäiseksi voit kysyä itseltäsi, mikä tunne ottaa sinut helpoiten valtaansa eli mikä on perustunteesi.

Ikävässä tilanteessa yksi reagoi vihalla ja ärtymyksellä, kun taas toinen alkaa pelätä ja miettiä kauhuskenaarioita. Kolmas puolestaan voi hiljentyä, piiloutua ja paeta tilannetta.

– Tähän omaan perustunteeseensa ihminen voi olla liiaksi jumiutunut ja silloin perustunteesta tulee heikkous, vaikka se voisi olla vahvuus.

Kun oma perustunne on selvillä, seuraavaksi kysytään, mitkä muut tunteet kuuluvat omaan elämään.

– Lopulta jäljelle jäävät ne tunteet, joita ihminen ei ole vielä hyväksynyt itselleen. Usein nämä tunteet ovat vastakohtia omalle perustunteelle. Esimerkiksi itselleni vahvin tunne on aina ollut viha, enkä missään nimessä ole hyväksynyt apatiaa ja surua. Ne minun on pitänyt opetella, jotta olen päässyt elämässäni eteenpäin ja irti vihasta.

Tikapuut näyttävät seuraavan askeleen

Langen tunnetikapuilla tunteet jakautuvat kahteen joukkoon: puskemisen ja voiman maailmaan.

Jos havaitsee oman perustunteensa liikkuvan puskemisen maailmassa eli tikapuiden alapykälillä, tilanteesta ei tarvitse tuntea syyllisyyttä tai ahdistusta.

– Mielestäni ei ole olemassa pahoja ja huonoja tunteita. Kaikilla asioilla on sitä paitsi kaksi puolta. Viha voi toisaalta syödä ihmistä ja vaikeuttaa ihmissuhteita, mutta toisaalta vihassa on myös läsnä tulen elementti, joka antaa mielettömästi energiaa.

Koska yhdessä tunteessa kiinni pysyminen kuitenkin rajoittaa elämää, myös muita tunteita kannattaa opetella. Tunteiden tikapuut toimivat apuvälineenä ja kertovat seuraavaan askeleen.

– Jos ihminen on ollut jumissa apatiassa, itku on muutos parempaan eli kohti surua. Tai jos häpeässä kiinni ollut ihminen vihastuu, hän on hypännyt todella suuren askelman ylöspäin ja saanut itselleen lisää voimaa.

Ylöspäin pääsee, jos oikeasti haluaa

Tikapuilla ylöspäin kipuaminen on merkki siitä, että ihminen on oppinut jotain tärkeää.

– Voiman maailman tunteet ovat ihania ja haluaisimme liikkua niissä koko ajan, mutta ne eivät opeta meitä. Puskemisen maailman tunteet sen sijaan ovat niitä, jotka opettavat. Raskaiden tunteiden kautta ihminen oppii, kuka hän todella on.

Mutta kuinka tikapuiden kipuaminen sitten onnistuu? Langen mukaan tärkeintä on oma halukkuus päästä eteenpäin.

– Kukaan ei pääse irti jumeistaan eikä muutu, jos hän ei itse muutosta halua. Ihmisen pitää itse kyllästyä omaan tilanteeseensa tai saada kunnon herätys, jotta hän pääsee nousemaan ylöspäin.

Kun ihmisellä on halukkuutta oppia tunteistaan ja rohkeutta ylittää pelkonsa ja mukavuusalueensa, hän pääsee irrottautumaan jumeista ja kiipeilemään tikapuita vapaammin. Uusi harrastus, mielenkiintoiselle kurssille osallistuminen tai uudenlaisen kirjan lukeminen ovat selviä merkkejä siitä, että ihminen on matkalla kohti omaa voimaansa.

Lue lisää tunteiden tikapuista Tara Langen kirjasta Tikapuut rakkauteen (Otava 2017).

Lue myös:

Herkkä ihminen voi peittää omaa minuuttaan tietämättään – tunnista suojakuoresi ja käännä ne vahvuudeksi

Opettele ymmärtämään tunteitasi

Kateellisuus, viha ja märehtiminen – Karkota onnellisuusvarkaat

Katri Manninen: ”Onni on vain yhden oivalluksen päässä”

X