Hyvinvointi

Jos botox-pistos menee pieleen, jää asiakas usein yksin – viranomainen kertoo syyn

Suomessa ei tällä hetkellä rajoiteta millään tavalla sitä, kenellä on lupa antaa botox-pistoksia. Jos pistos menee pieleen, voi asiakas jäädä yksin ongelman kanssa.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Istock

Tällä hetkellä botox-pistoksia voi antaa Suomessa lähes kuka tahansa.

Suomessa ei tällä hetkellä rajoiteta millään tavalla sitä, kenellä on lupa antaa botox-pistoksia. Jos pistos menee pieleen, voi asiakas jäädä yksin ongelman kanssa.

Rypyt sileäksi, poskipäitä koholle ja hieman lisää täyteläisyyttä huuliin. Pistoshoidot yleistyvät Suomessakin.

Esteettisistä toimenpiteistä sekä kirurgiasta keskustellaan myös avoimemmin kuin koskaan ennen. Muun muassa kauneusyrittäjä ja realitytähti Suvi Pitkänen kertoo Helsingin Sanomille, etteivät hänen huulensa tule koskaan palautumaan ennalleen virheellisen pistoshoidon seurauksena.

Lainsäädännössä aukkoja 

Esteettisissä pistoshoidoissa on  kuitenkin aina myös riskinsä. Hoitovirheissä Suomen lainsäädäntö ei täysin takaa potilasturvallisuutta, sillä tällä hetkellä botox-pistoksia voi antaa lähes kuka tahansa. Kanteluita ei myöskään tilastoida erilliseen rekisteriin, joten ongelman laajuuteen on vaikea päästä käsiksi.

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston eli Valviran ryhmäpäällikkö Kaisa Rialan mukaan tässä kiteytyy myös ongelman varsinainen ydin.

– Botuliinia pistetään tyypillisesti kauneushoitoloissa ja pistäjä ei välttämättä ole terveydenhuollon ammattilainen. Tuolloin hoitovirheestä ei voi kannella terveydenhuoltoon.

Rialan mukaan botuliinilääkeaineen valmisteyhteenvedossa todetaan, että aine on lääkärin pistämä valmiste. Suomessa ei ole kuitenkaan erillistä säädöstä siitä, saako valmistetta pistää lääkäri, sairaanhoitaja vai esimerkiksi kosmetologi.

– Ilmiönä on, että kauneushoitoloissa tarjotaan botuliinipistoksia. Jos itse menisin sinne, olisin kovasti kiinnostunut tietämään, kuka lääkäri on antanut määräyksen, että kauneushoitolan hallussa on sitä ainetta [botuliinia], joka kuitenkin on lääke ja hyvin voimakas hermomyrkky.

Riala huomauttaa, että pistäjä voi olla sairaanhoitajakoulutuksen saanut ihminen, mutta yhtä hyvin kosmetologi, joka on tuonut botuliinia esimerkiksi Viron puolelta virolaisen lääkärin määräämänä.

Rialan mukaan lääkärin tulisi vastata siitä, että hänen määräämäänsä botuliinia käytetään asianmukaisesta. Tällä hetkellä Suomessa ei kuitenkaan ole säännöksiä siitä, millä edellytyksillä ja minkälaisella koulutuksella muut kuin lääkäri voi botuliinia pistää.

Riala toteaa, etteivät kauneuskeskukset usein edes kerro mainoskylteissään, kuka pistoshoidot heillä antaa.

– Itse en ottaisi tällaista hoitoa muulta kuin terveydenhuollon ammattilaiselta ja suomalaisen lääkärin Suomessa määräämällä reseptillä, Riala lisää.

Potilailla itsellään on täysi vastuu ulkomailla hankituista toimenpiteistä 

Valvira tai Aluehallintavirasto voivat puuttua vain terveydenhuollon ammattilaisella otettuihin toimenpiteisiin. Täten kauneushoitoloissa otetut pistoshoidot jäävät yleensä valvonnan ulkopuolelle.

– Niihin voi puuttua kuluttajansuojaviranomainen, jos kuluttaja saa jotain ihan muuta kuin mitä on tullut ostamaan, Riala huomauttaa.

Ulkomailla otetuissa hoidoissa asian laita on Rialan mukaan toinen. Asiakas on täysin itse vastuussa Suomen ulkopuolella hankkimistaan esteettisistä toimenpiteistä.

– Kukaan ei auta eikä puolusta millään tavalla, jos ulkomailta hakee tällaisia hoitoja.

X