Hyvinvointi

Kuristaako kurkkua refluksi?

Teksti: Anna.fi

Kurkun karheus ja rykiminen voivat johtua refluksitaudista. Sen diagnosointi on ollut tähän asti vaikeaa, mutta tulevaisuus lupaa hyvää.

Refluksi

Karhentaako kurkkuasi jatkuvasti, vaikka flunssasta ei ole tietoakaan? Tuntuuko, että kurkussa oleva pala ei vaan lähde pois ja jatkuva rykiminen alkaa rasittaa? Selittämättömien kurkku- ja nenäoireiden takana saattaakin yllättäen olla refluksitauti.

Närästys on monelle tuttu oire, ja sen läsnäolo kertoo usein refluksitaudista. Kun hapan vatsansisältö nousee ruokatorveen, se aiheuttaa polttelua, happamia röyhtäisyjä ja joskus hapon nousua suuhun. Tyypillisistä refluksioireista kärsii jossain elämänsä vaiheessa jopa 40 prosenttia suomalaisista.

Refluksitaudin vähemmän tyypillinen muoto kuitenkin saattaa aiheuttaa oireita, joita voi olla hankala mieltää vatsaperäisiksi.

Kurkun karheus, rykiminen, palan tunne kurkussa tai jopa krooninen nuha tai poskiontelo-ongelmat voivat olla merkki niin sanotusta ”hiljaisesta refluksista” eli kurkkurefluksista (Laryngofaryngeaalinen refluksi).

Se ei yleensä aiheuta närästystä tai muita tyypillisiä refluksioireita, mutta happaman vatsansisällön ylösnousu ärsyttää kurkun ja nenänielun herkkää limakalvoa ja aiheuttaa oireita alueella.

Molemmissa tilanteissa oireita aiheuttaa vatsanportin sulkijalihaksen löystyminen ja happaman vatsansisällön nousu ruokatorveen ja jopa suuhun.

Vaikka oireiden syy on lähes sama kuin perinteisessä refluksissa, voi närästyksen ja muiden tyypillisten refluksioireiden puuttuminen viivästyttää diagnoosia ja oikeanlaisen hoidon saamista.

– Kun kurkkurefluksin oireet, löydökset ja diagnostiikka ovat vähän hataralla pohjalla, on vaikea tietää taudin yleisyyttä, kertoo dosentti Leena-Maija Aaltonen HYKS:n korva-, nenä- ja kurkkutautien klinikalta.

Koska kurkkurefluksin oireet voivat olla hyvin epämääräisiä, potilas ei välttämättä ymmärrä hakeutua oikeanlaiseen hoitoon oireiden johtaessa harhaan.

Koska samanlaisia ongelmia voivat aiheuttaa muutkin nenänielun ongelmat, lääkäriltä voi jäädä huomioimatta refluksin mahdollisuus oireiden aiheuttajana.

Lääkärikunnan kiistakapula

Vaikka kurkkurefluksi on etenkin korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäreiden ja foniatrian erikoislääkäreiden erityisosaamista, tarvitaan myös gastroenterologien asiantuntemusta, koska ongelman syy sijaitsee vatsassa.

Diagnosointia vaikeuttaa lääkärikunnan ja eri alojen asiantuntijoiden eriävät mielipiteet taudin olemassaolosta. Monien lääkärien mielestä kurkkurefluksia ei omana diagnoosinaan voi olla olemassa närästysoireen puuttumisen takia.

– Jotkut lääkärit pitävät epäloogisena sitä, että kurkkurefluksia voi esiintyä ilman, että potilaalla on närästystä ja muita tavanomaisen refluksitaudin oireita, kertoo Aaltonen.

Koska kurkunpää on herkkä happovaikutukselle, jo pienikin happoärsytys saattaa aiheuttaa kurkkurefluksin oireita.

– Gastroenterologit eivät välttämättä pidä kurkkurefluksia ”oikeana” diagnoosina, koska perinteiset refluksilääkkeet eivät tehoa tähän potilasryhmään, pohtii gastroenterologian professori Michael Vaezi Vanderbiltin yliopistosta Yhdysvalloista.

Parhaimmillaan korva-, nenä- ja kurkkulääkärit ovat onnistuneesti hoitaneet kurkkurefluksipotilaita happosalpaajilla.

Oireiden epämääräisyyden ja tarkkojen tutkimusmenetelmien puutteen takia oireiden oikea syy saattaakin usein jäädä arvoitukseksi.

Aiemmin on ollut vaikea mitata, kuinka hapanta kurkkuun nouseva vatsansisältö on, ja johtuvatko oireet juuri siitä. Tulevaisuus kuitenkin lupaa hyvää.

– Uusimpien tutkimusmenetelmien avulla voimme tarkemmin mitata refluksin laajuutta ja voimakkuutta ruokatorvessa, mutta myös nenänielussa. Tällöin voimme tehokkaammin selvittää, johtuvatko potilaan oireet todellakin refluksista, kertoo Vaezi tutkimuksestaan, jossa mitataan ruokatorven limakalvon kuntoa refluksiepäilyissä.

Toinen kiistelty teoria liittyy ns. alkaliseen refluksiin. Se tarkoittaa tilannetta, jossa vatsansisältö ei ole niin hapanta, että ärsyttäisi ruokatorvea, mutta tarpeeksi hapanta ärsyttääkseen nenänielun limakalvoja. Tätäkin on hyvin vaikea todentaa testeillä.

Haastava hoidettava

Asiantuntijoiden haasteena on ollut kurkkurefluksin hoitamisen hankaluus. Hoitolinja on usein hyvin samantyyppinen kuin tavallisessakin refluksissa.

Happosalpaajien avulla refluksiin saadaan usein helpotusta, mutta niiden teho kurkkurefluksissa on yleensä heikompi. Syyksi epäillään sitä, että vatsansisältö ärsyttää herkkää kurkunpäätä lääkkeiden neutraloivasta vaikutuksesta huolimatta. Lääkkeillä vatsansisältöä ei saada tarpeeksi hapottomaksi.

Joillekin oikean lääkkeen ja annostuksen löytäminen on vaikeaa, mutta parhaimmillaan apu löytyy elintapojen tai ruokavalion muutoksista.

Aaltonen korostaa, että kunnolliset tutkimukset ovat tärkeitä ennen kuin oireita aletaan hoitaa refluksin aiheuttamina. Monet sairaudet voivat aiheuttaa vastaavanlaisia oireita. Oireiden epämääräisyys voi johtaa virheellisiin diagnooseihin.

Kurkkurefluksin hoito onkin parasta jättää korvalääkärin tai foniatrin aloitettavaksi vasta sitten, kun muut mahdolliset oireiden aiheuttajat on poissuljettu.

Tähän yhtyy myös Vaezi.

– On tärkeää saada oireiden oikea syy selville, jotta potilaille saadaan hyvä hoitotasapaino.

Lue lisää:

Apua refluksiin – 10 kysymystä

Teksti: Lotta Stenroos
Kuva: Colourbox

Kotilääkäri 7/2015

X