Laihdutus

Kirjailija Raija Oranen: ”Minua hyytävät ostoskärryt, joihin on lastattu valkoista vehnää”

Kirjailija Raija Oranen kiinnittää huomiota siihen, että ruoka sisältää tarpeeksi proteiineja, melko vähän hiilihydraatteja ja mahdollisimman paljon vitamiineja. Korkin kiinni laittanut kirjailija kokkaa vastentahtoisesti ja lopettaa syömisen heti, kun tuntee olonsa kylläiseksi.

Teksti:
Riina-Maria Metso
Kuvat:
Paula Kukkonen/Otavamedia

Raija nauttii ruokansa nykyään joko kuplivan veden tai alkoholittoman viinin kera.

Kirjailija Raija Oranen kiinnittää huomiota siihen, että ruoka sisältää tarpeeksi proteiineja, melko vähän hiilihydraatteja ja mahdollisimman paljon vitamiineja. Korkin kiinni laittanut kirjailija kokkaa vastentahtoisesti ja lopettaa syömisen heti, kun tuntee olonsa kylläiseksi.

Tiistai on Espanjan kausina Raija Orasen ruokaympyrän kannalta viikon merkittävin päivä. Silloin hän käy ostamassa rakkaimman ruoka-aineensa Fuengirolan torilta.

– Paahdetut suolattomat mantelit ovat maukkaita ja terveellisiä. Syön niitä aina aamiaiseksi hedelmien tai marjojen ja maustamattoman jogurtin kansa. Kourallinen manteleita pitää nälän pitkään kurissa. Iltapalani on useimmiten samanlainen.

Raija asuu talvet Espanjassa, joten tuoreet raaka-aineet ovat arkipäivän luksusta. Tärkeintä kirjailijalle onkin ruoassa maku.

– Vaikka olen esteetikko, en pane kovin paljon painoa ruoan ulkonäölle. Joskus liika asettelu suorastaan häiritsee.

Fuengirolassa Raija ei juurikaan kokkaa

Raijan kokkaushistoriassa tapahtui käänne joitain vuosia sitten.

– Kokkasin innokkaasti neljännesvuosisadan ajan, tutkin reseptejä ja raaka-aineita ja sörssäsin mielelläni uutta. Järjestin paljon juhlia ja sain kehuja. Myös kirjoissani, varsinkin Maan aamussa, reviteltiin ruokapöydässä.

Nyttemmin kokkausinto on laantunut.

– Saan pikemminkin pakottaa itseni kauhan varteen. Espanjassa on niin näppärää ja kohtuuhintaista syödä ulkona. Nyt kun olemme Suomessa ollessamme asettuneet vuokralle vanhaan tuttuun Veikkolaan, saattaa patakin porista useammin.

Raijan lempiravintoloita Fuengirolassa ovat vietnamilainen, libanonilainen, argentiinalainen, indonesialainen ja kiinalainen, jotka kaikki sijaitsevat kodin lähellä. Yleensä hän tilaa kussakin ravintolassa samat annokset. Vietnamilaisessa se on kaksi rapeaa kevätrullaa salaatinlehtien, tuoreen mintun ja punertavan kastikkeen kanssa sekä ohut kreppi, jossa on täytteenä kanaa, katkarapuja ja paljon tuoreita salaattisuikaleita ja ituja. Libanonlaisen suosikki on viisi kylmää ja viisi kuumaa pikkuruokaa: esimerkiksi pirraita, falafelia, persiljasalaattia, hummusta, munakoisoa ja jogurttia. Argentiinalaisessa maistuu lihavarras tai lampaankyljykset aiolin kanssa.

– Espanjalaiseen normiravintolaan en oikein enää innostu menemään, sillä todella hyviä sellaisia on aika vähän tarjolla.

Orasen perheessä ei syödä eineksiä

Kotona Raija valmistaa itselleen ja miehelleen terveellistä mutta ehdottomasti maukasta ruokaa. Makua ruokiin hän lisää täyteläisellä, hyvin maustetulla jogurtilla tai hulauksella kermaa.

– Hyvistä raaka-aineista voi valmistaa nopeastikin oivan aterian, jos osaa kokata. Pavut ovat halpaa ja terveellistä ruokaa, samoin monenlaiset puuroainekset.

Raija kiinnittää huomiota siihen, että ruoka sisältää tarpeeksi proteiineja, melko vähän hiilihydraatteja ja mahdollisimman paljon vitamiineja.

– Siinä samalla tulevat hoidetuksi myös makuun liittyvät asiat ja kalorit. Viime aikoina kuri on koventunut ja olemukseni kaventunut. Olen lopettanut syömisen heti kun nälkä on tyydytetty riippumatta siitä, onko lautasella vielä jotain jäljellä.

Eineksiä Raija ei käytä lainkaan.

– Kassajonossa minua hyytävät kärryt, joihin on lastattu valkoista vehnää tai raskaasti sokeroituja tai suolattuja ja huonossa rasvassa uitettuja ruokia. En myöskään itse ostaisi maustettuja jogurtteja tai nahkeita valmispitsoja.

Ruokavieraita pariskunnan kotona käy edelleen, etenkin kesäisin Hirvensalmen kesäasunnolla. Heille Raija valmistaa alkuruoaksi vaikkapa graavisuolattua possunfilettä salaatin kanssa. Pääruokana toimivat esimerkiksi erilaiset kastikkeet spagetin kanssa tai kalaäyriäispata.

– Myös yrteissä ja sitruunassa marinoitu, mintulla höystetty lampaanreisi maistuu aina, jos sen kypsyttää huolellisesti ja kauan ja valelee kahvilla.

Raija Oranen ei juo enää alkoholia

Ruokapöydän etiketti vaihtelee sen mukaan, keitä pöydässä istuu. Ruokapakkauksia Raija ei voi sietää pöydässä lainkaan.

– Ainekset on aina aseteltava tarjolle kauniisti. Lehteä tai ruutua voi lukea vain aamiaisella. Tosin kun olemme kahdestaan kotona, emme juurikaan syö ruokapöydässä vaan televisiota katsellen. Se on hyvin amerikkalaista, eikä niin kaunista.

Jos perhe on isommin koolla, noudatetaan kultaista ruokaetikettiä.

– Lapset ovat pienestä pitäen pöydän täysivaltaisia jäseniä, ja heidän on myös käyttäydyttävä sen mukaisesti.

Ruoan kanssa Raija juo poreilevaa vettä tai alkoholitonta viiniä. Alkoholin käytön hän lopetti kokonaan kaksitoista vuotta sitten.

– Luovuin alkoholista, koska terveyteni alkoi pahasti kärsiä siitä. Olin suurkuluttaja. Alkoholittomista punaviineistä ainut kelvollinen on Torresin Natureo. Hyviä alkoholittomia kuohuviinejä on tarjolla enemmänkin.

Raija rakastaa aitoa voita

Aamuisin ja iltaisin maistuvista manteleista on tehty myös Raijan tämänhetkinen suurin herkku.

– Nykyinen heikkouteni on tumma mantelisuklaa. Hyvää sellaista on tarjolla vain harvoin. Korvaukseksi olen löytänyt belgialaiset tummat konvehdit, joita napsin enemmänkin säännöllisesti kuin satunnaisesti.

Myös kahvipullat, eritoten munkit ja zurrot, ovat Raijan ”säännöstelty pahe”. Kolmas heikkous on voi — tai olisi.

– Muinaisen mainoksen mukaan voi on aina voita. Sitä ei ikävä kyllä saa juuri mistään enää tuoreena eikä koskaan sellaisena kuin tuon keltaisen herkun mummulastani muistan. Miten se vähitellen takertui kerman seasta kirnun mäntään, miten mummu sen sitten huuhteli ja suolasi, ja miten sitä levitettiin vastapaistetun leivän päälle, Raija muistelee.

Lue myös:

Yli 30 kiloa laihduttanut Lotta Backlund: ”Jälkkärit ja saunakaljat kuuluvat yhä elämääni”

Parhaat alkoholittomat juhlajuomat kesän juhliin

Testaa, juotko liikaa alkoholia

X